...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Prva noć Exita bez većih problema

07.07.2023.

Počeo je 23. Exit za koji su, prema rečima organizatora, prodati svi kompleti ulaznica. Iako tako nije izgledalo po otvaranju kapija, gužva je bila neuobičajena za četvrtak. Sve je ipak proteklo bez većih incidenata.

.

Iako su kapije Exita otvorene u 19 časova, festival je, tako reći, počeo tek oko 23, nastupom Prodidžija na Glavnoj bini i tada su reke ljudi potekle glavnim festivalkim koridorima. Tvrđava je oko ponoći ponovo bila krcata. .

Nikolina Marić iz Zavoda za hitnu mediicnsku pomoć kaže da je na početku festivala mirno, ali da su spremni na sve situacije.

"Festival je tek počeo i za sada nemamo nekih intervencija. Mi smo svakako spremni. Imamo poljsku bolnicu, punkt kod semafora, kod Muzeja i na VIP-u. Punim kapacitetom radimo", kaže NIkolina.

Tu su i aktivisti Crvenog krsta, koji su u gužvi, među ljudima, ako nekome od posetilaca pozli.

exit 2023 vatromet jpg

I ove godine postoji poznata NGO ulica, u kojoj se nalaze organizacije koje se bave omladinskim aktivizmom, prevencijom nasilja, preduzetništvom ili ekologijom. Tu, takođe, možete da se informišete o kampanjama i programima zapošljavanja mladih ili da potražite psihološku pomoć. Centar za prevenciju suicida "Srce" od 2003. je na Exitu, ove godine i u NGO ulici i na glavnom Food streetu, kod Akademije. Pomažu im volonteri iz Velike Britanije, kaže Sanja Đurović, volonterka centra.

"Večeras deluje mirno, ali nam se, međutim, prvi put desilo da smo od sedam, kada smo došli, do deset uveče imali već desetak ozbiljnih razgovora", kaže Sanja.

Granične situacije kao što je ova u kojoj posetioci dolaze sa prevelikim očekivanjima da će pronaći zabavu, mogu povećati osećaj teskobe i zato se ne libite da tražite pomoć, potpupo anonimno. Niko vas neće pitati za ime, nacionalnost ili poreklo.

Takođe, nekako opkoljena štandovima poznatih alkoholnih brendova, tu je i kampanja koji poziva na odgovornu konzumaciju alkohola. Ipak, čini se da će sam Exit regulisati to pitanje, jer je pivo ove godine košta 400 ,odnosno, 500 dinara.

Vikend, očekivano, donosi i veće gužve, pa je uobičajen apel da se ne preteruje sa alkoholom i opijatima. I ne pokušavajte da unesete ništa na Tvrđavu, jer su policijske kontrole rigorozne.

M. J.

foto: Exit festival

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Burning man: mesto gde novac ne znači ništa!

"Burning man" je festival koji se svake godine održava u pustinji Black Rock, u američkoj državi Nevada, 160 kilometara od…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

The Toasters: Publika nas menja

Kultni američki ska sastav The Toasters nakon četiri decenije staža na sceni "ne stiska kočnicu, već dodaje gas“. Iza sebe…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo