...
TRENUTNO14:00 - 15:00Eko linija

Podcast

U kakvoj zemlji želim da živim: Seča šuma

08.05.2019. · 14:20

U emisiji U kakvoj zemlji želim da živim bavimo se pozitivnim primerima koje možemo da usvojimo iz drugih zemalja, kao i dobrim zakonima koji postoje kod nas, ali se ne primenjuju u potpunosti. Slušajte nas svake srede od 11 časova. 

.

Šume su najsloženiji i najveći kopneni ekosistem, u kojima žive različite grupe životinja i biljaka. Najveći su proizvođač kiseonika, umanjuju emisiju ugljen-dioksida, regulišu klimu, vežu tlo i sprečavaju nastajanje klizišta. Kada sagledamo sve dobrobiti koje imamo od šume, deluje da seča šume nikada ne može biti dobra opcija. Međutim, postoje slučajevi kada je to ipak opravdano.

Naši sagovornici bili su Đurđica Simin iz Pokreta gorana Novog Sada i Mirko Šević i David Okulić iz Naučno-istraživačkog društva studenata ekologije i biologije "Josif Pančić". 

Govorili smo i o kažnjavanju bespravne seče šuma, o većinskom finansiranju Nacionalnih parkova upravo od prodaje drvnog materijala, o mogućnostima sađenja drvoreda u gradovima u cilju smanjenja ugljen-dioksida i o znanju i brizi mladih za životnu sredinu i ekosisteme. 

  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo