...
ORADIO UŽIVO

Podcast

U kakvoj zemlji želim da živim: Otpad o kome ne razmišljamo

24.10.2018. · 12:12

U emisiji U kakvoj zemlji želim da živim bavimo se pozitivnim primerima koje možemo da usvojimo iz drugih zemalja, kao i dobrim zakonima koji postoje kod nas, ali se ne primenjuju u potpunosti. Slušajte nas svake srede od 11 časova. 

.

Odbor za zaštitu životne sredine Evropskog parlamenta proširio je listu zabranjenih proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu. Predlog Evropske komisije zahtevao je zabranu devet plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a to su plastični tanjiri, viljuške, noževi, kašike, slamčice, štapići za opštu upotrebu, štapići za čišćenje ušiju, štapići za piće i štapići za balone. Poslanici u Odboru za zaštitu životne sredine, javnog zdravlja i bezbednosti hrane tome su dodali tanke plastične kese, proizvode koji sadrže biorazgradivu plastiku i ambalažu za brzu hranu. Svi navedeni proizvodi trebalo bi da budu zabranjeni u EU u 2021. godini.

Izveštaj koji je podneo belgijski poslanik Frederikj Ris, zalaže se i za smanjenje ambalaže za jednokratnu upotrebu za hamburgere, sendviče, voće i povrće, dezerte i sladoled na „ambiciozan i održiv način“ do 2025. godine, prenosi Tanjug. Dodatno se zahteva i da se plastične flaše prikupljaju posebno i da se 90% njih reciklira, kao i da se vodi računa o pikavcima.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo