...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Podcast

Studiranje u Srbiji polako postaje luksuz

25.05.2022. · 11:37

U emisiji U kakvoj zemlji želim da živim bavimo se pozitivnim primerima koje možemo da usvojimo iz drugih zemalja, kao i dobrim zakonima koji postoje kod nas, ali se ne primenjuju u potpunosti. Slušajte nas svake srede od 11 časova. 

.

Nedavno je najavljeno pokupljenje školarina na 13 fakulteta u Srbiji. Među njima je pet u Beogradu, pet u Novom Sadu, dva u Kragujevcu i jedan u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Od fakulteta do fakulteta zavisi na kom nivou studija će biti povećanje cena, te će tako negde biti skuplje osnovne studije, negde master ili doktorske, a negde samo pojedini programi. 

Na beogradskim fakultetima se poskupljenje školarina kreće nekoliko hiljada dinara pa do deset hiljada koliko je na Biološkom fakultetu. U Novom Sadu najveće poskupljenje će biti na Filozofskom fakultetu, a na programima osnovnih i master studija Jezik, književnost i kultura. Tu će poskupljenje za samofinansiranje sa 65 hiljada dinara preći na 96 hiljada dinara. Na medicinskom fakultetu promenjene su cene na integrisanim studijama medicine na engleskom jeziku za oko 1000 evra više, a to se odnosi na školovanje stranaca, prenosi Euronews Srbija. 

Ovim promenama najviše su pogođeni studenti koji su na samofinasiranju. Prema Republičkom zavodu za statistiku prvu godinu osnovnih sstudija u kalendarskoj 2021/22 godini u Republici Srbiji upisalo je preko 48 000 studenata. Skoro polovinu (49,4) čine samofinansirajući studenti. 

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo