...
TRENUTNO16:10 - 16:20Pesma dana

Podcast

Mladi na tržištu rada su višestruko marginalizovani

07.06.2023. · 11:58

U emisiji U kakvoj zemlji želim da živim bavimo se pozitivnim primerima koje možemo da usvojimo iz drugih zemalja, kao i dobrim zakonima koji postoje kod nas, ali se ne primenjuju u potpunosti. Slušajte nas svake srede od 11 časova. 

.

Najnovije Evropsko istraživanje o uslovima rada potvrđuje da je većina zaposlenih u Srbiji u finansijskoj nesigurnosti, navodi se u poslednjem Izveštaju o ljudskim pravima mladih u Republici Srbiji 2022. godini, Beogradskog centra za ljudska prava. Prihodi domaćinstva ne omogućavaju da građani sastave kraj sa krajem. Prosečne zarade mladih niže su od proseka zarada svih zaposlenih. Najveća razlika se primećuje kod mladih od 15 do 19 godina, piše u Izveštaju. 

Ugroženo je i pravo na punu i dostojanstvenu zaposlenost. Mladi se suočavaju sa prekarnom zaposlenošču i nemogućnošču pronalaženja stalnog posla. Dve petine mladih radi sa ugovorima ograničenog trajanja, pri čemu je učešće privremene zaposlenosti zastupljenije kod žena nego kod muškaraca. Izveštaj pokazuje i da je učešće mladih koji imaju stabilno zaposlenje u trećem kvartalu 2022. godine iznosilo polovinu ukupnog broja zaposlenih. 


  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Pre podne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo