...
TRENUTNO11:00 - 12:00ŠpacirBećar

Lifestyle / Tehnologija

Top 5 Retro PC Igara (do 2000)

13.03.2015.

Top 5 Retro PC Igara (do 2000) 

.

HALF LIFE /SIERRA 1998/

   Kada je Half-Life stigao na scenu bez prevelike pompe, prevrnuo je ceo svet kompjuterskih igara naopačke. Okrećući prema novom multi-player pristupu, adaptirala je tradicionalne koncepte međusobnog puškaranja. To je bio još jedan dokaz da smo u krivu kada smo mislili da nećemo videti ništa novo u svetu igara.

 top5igre1halflife jpg

PRINCE OF PERSIA /BRODERBOUND 1989/

   Akciona avantura Jordan Mechner-a odoleva zubu vremena zahvaljujući simpatičnoj animaciji i bezvremenskoj priči. Dvodimenzionalnim platformskim igrama odavno je odzvonilo na kompjuterima ali su zato pronašli svoj put na mobilne uređaje, pa je tako i sa ovim klasikom koji uvek čuči u krajičku mog smartfona.

 top5igre2prince gif

INDIANA JONES AND THE FATE OF ATLANTIS /LUCASARTS 1992/

   Bez premca najzabavnija avantura koju je LucasArts ikada stvorio. Filmična priča, zanimljivi dijalozi i dovitljive smicalice su me držale zakovanog pred kompjuterskim monitorom nedeljama, i pretvorile me u jednog od najpožrtvovanijih LucasArts fanova. Nedavno sam je sa mlađim generacijama ponovo odigrao i uverio se da kvalitet nema zamenu.

 top5igre3indy jpg

WARCRAFT II /BLIZZARD 1996/

   Blizzard je bila još relativno nepoznata kompanija kada je Warcrafta II sve to preko noći promenio. Strateška borba izmedju orka i ljudi otvorila je epski zaplet koji traje već 20 godina. Poboljšanja u odnosu na original dodala su novu dimenziju koja će ovaj brend odvesti u dalje transformacije, pretvarajući ga u najpoznatiju multiplayer igru u 21-veku.

 top5igre4warcraft jpg

DOOM /ID SOFTWARE 1993/

   Wolfenstein 3D je možda zvanično pokrenuo maniju pucnjava iz prvog lica ali za najveći broj gamera (i developera) Doom je bila prva prava ljubav i inspiracija. Ovo je ta igra koja je preobratila ljude koji nikad nisu prišli kompjuteru, da ulože svoje pare u blistavu 486-icu ne bi li uživali u malo kockastog masakra... Uprkos “2-ipo-D” grafici, Doom i dalje uspeva da proizvede Onaj osećaj u stomaku.

top5igre5doom jpg


Filip Vlatković

Možda te još zanima:

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.

Leteći taksi, a nije u Srbiji

Saudijska Arabija se suočava sa velikim saobraćajnim zagušenjima i primorana je da pronađe efikasnija rešenja za mobilnost. Jedno od rešenja…

.

Ažurirani ChatGPT podučava matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza njegovog AI četbota ChatGPT. Zove se GPT-4o i biće dostupan svim…

.

Uskoro će ljudska inteligencija zauzimati samo jedan posto

Ilon Mask ponovo daje prognoze o životu čoveka i mašina.

.

Mali domaći brendovi u borbi protiv brze mode

Iako vam, možda, kada čujete reč brend na pamet padnu kompanije sa lokalima u velikim tržnim centrima, ono što je…

.

Sajber napadi šire se planetom

U prvom kvartalu 2024. godine zabeležen je porast sajber napada na globalnom nivou za 28 odsto u odnosu na prethodni…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 ŠpacirBećar
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo