...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Muzika

Zanimljivosti o vremenu pre rokenrola

06.12.2016.

Predavanja na temu "Šta je bilo pre rokenrola" održavaće se svakog četvrtka tokom decembra u novosadskom Američkom kutku. Prvo u nizu održava se 8. decembra u 18 časova, kada će naš priznati novinar i muzički hroničar Vitomir Simurdić pričati o zanimljivostima iz domena muzike, pre no što se rodio rokenrol. Prisutni će saznati ko su bili pioniri muzičkog biznisa koji danas vredi više od 25 milijardi dolara, kako se pre gramofonskih ploča prodavala muzika, te kako je funkcionisao sistem - naruči, plati i odnesi pesmu kući, ali i ko su bili "muzičke patriote" i "muzički izdajnici". 

.

Predavanja su namenjena zaljubljenicima u muziku i ljubiteljima rokenrola, međutim neće se pričati direktno o ovom muzičkom pravcu, već o periodu koji mu je prethodio, odnosno o počecima popularne američke muzike. Kako kaže Milica Nikoletić Rašković iz Američkog kutka, posetioci će moći da čuju pregršt zanimljivosti u vezi sa muzikom tog vremena.

"Vitomir Simurdić, za koga se može reći da je hodajuća muzička enciklopedija, pričaće nam o tome kako je izgledalo to vreme u Americi, ko je napravio prva aurtorska prava na muziku, kako je izgledala struktura jedne pesme, kako su se pesme prodavale i šta su bile pesmarice odnosno music sheet-ovi", kaže ona.

Upravo music sheet-ovima posvećena je izložba koja će biti postavljena u Američkom kutku i moći će da se pogleda svakog dana do kraja decembra. Music sheet-ovi su prve štampane pesme odnosno note, koje su se tada prodavale i predstavljaju svojevrsnu preteču ploča i kaseta, odnosno današnjih nosača zvuka. Kako kaže Milica, tada su to bili notni zapisi sa lepo dizajniranim cover-ima odnosno prednjim stranama na kojima je ispričana priča o tome kako su ljudi tada živeli i kako su se prema muzici odnosili.

Predavanja su besplatna, a zbog veličine prostora, broj posetilaca je ograničen. Oni koji žele da prisustvuju treba da se prijave popunjavanjem jednostavnog formulara, koji se nalazi na sajtu i Fejsbuk stranici Američkog kutka u Novom Sadu.

J. Z.

Možda te još zanima:

.

Ritam Evrope! ove godine od 7. do 10. maja

Ovogodišnja manifestacija Ritam Evrope! održava se od 7. do 10. maja u Novom Sadu i obuhvata četiri događaja. Kakos u…

.

Otvoren konkurs za Nagradu Milan Mladenović 2024

Zadužbina Milana Mladenovića otvorila je konkurs za "Nagradu Milan Mladenović 2024". Pod sloganom "Prijavi svoju stvar" konkurs je otvoren od…

.

Zasviraj na EXIT festivalu

EXIT festival i kompanija Visa su raspisali tradicionalni Play @ EXIT konkurs, u okviru kojeg će ukupno šest izabranih autorskih…

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo