...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Vizelj: Kreativnost i prilagođavanje

28.12.2020.

Beogradski bend Vizelj nedavno je objavio novu pesmu i spot "Novčanice". Radi se o drugom singlu koji je ova trojka, u novom sastavu (Aleksa, Veljko i Jelisaveta), realizovala u 2020. godini. Pored priprema za treći singl, novo u vezi sa ovim bendom je da je izdavačka kuća Kontra preuzela menadžment i PR/marketinške aktivnosti u vezi sa izdavanjem novog albuma, koji je planiran za sledeću godinu. Nova, plesna forma, došla je kao pravo osveženje i jasan kontakt sa mladom publikom, koja koristi iste nijanse svojih godina.

.

Ove godine ste se oglasili sa dva singla, u novoj postavi. Kakve je sve promene donela 2020?

Veljko: U suštini, ništa nije bilo toliko planski, koliko je bilo uslovljeno situacijom. Nismo baš mogli da sviramo uživo ove godine, tako da smo se okrenuli pravljenju demo snimaka. Dosta smo istraživali nove aranžmane, sa klavijaturama i ritam mašinama.

Aleksa: Sada konačno možemo da kažemo da je ovo žanr koji želimo da sviramo, u ovom trenutku. Mislim da smo ranije uvek malo kaskali za samim sobom.

Ova godina je bila teška kada je u pitanju držanje planova.

Veljko: Bitno je biti snalažljiv i prilagoditi se. To smo mi pokušali da uradimo. Dobro, imali smo i neki plan. U jednom trenutku smo bukvalno seli i napisali šta sve hoćemo, kako bi funkcionisale neke osnovne stvari da bi pesma mogla da funcioniše. Ne možeš samo da ispucavaš rifove i lepiš album na takav način.

Aleksa: Svakako smo shvatili da smo sposobniji od pravljenja glasne muzike.

Jelisaveta: Upravo to. Očigledno je to bila želja za promenom, ali se ona potpuno ostvarila tokom ovog vanrednog stanja.

Spot za pesmu "Novčanice"

Sada ste ubacili i plesne momente u aranžmane. Na kojin način ste se okrenuli tom novom zvuku?

Veljko: Prvo smo napravili singlove "Ne vidim te od dima" i "Novčanice", pa smo se tek onda snalazili kako sve to da se iznese i lajv. Stvar sa matricama nam je rešio Paja.

Uskoro će se pojaviti i treći singl. Da li će on biti nekakva najava za album?

Aleks: Ono što se sigurno zna je to da radimo spot za treći singl, koji će se pojaviti vrlo uskoro. I to je promena našeg tempa u vezi sa izbacivanjem singlova. Do tada, slušajte "Novčanice".

Šta vas je održalo zajedno ove godine?

Aleksa: Misli da je u pitanju činjenica da smo počeli da pravmo muziku koja nije teška, nego prijatna za slušanje. Trenutno ne možemo promociju dostojno da zaokružimo nekom žurkom/svirkom, ali planiramo i jedan tako veliki događaj. Do tada, Vizelj se održava kroz kreativnost i kroz pozitivne poruke koje pokušavamo da prenesemo mladim ljudima, koji su u ovom periodu tužni, usamljeni...

Veljko: Sada je mnogo teže praviti, smišljati i aranžirati muziku. Mislim na to da nam treba više rada. Onda sve to postaje velika obaveza i posao, ali i na taj način se održava bend.

Jelisaveta: Bila nam je zanimljiva, tokom ovog perioda, činjenica da smo kompletno menjali zvuk. To nas je i zabavljalo.

viz123 jpg

Jelisaveta, Veljko i Aleksa

Sada se u zvuku oseća i doza rasterećenosti. Da li je tako?

Jelisaveta: Tako je. Ideju razrađujemo bez nekog prevelikog razmišljanja. Idemo, pa u kom pravcu nas odvede pesma.

Maldi bendovi se konačno vraćaju pravljenju hit singlova. Da li je to i vaša taktika oglašavanja?

Veljko: Činjenica je da su singlovi opet preuzeli primat nad albumom. Ljudima nije toliko interesantno da slušaju cele albume, pitam se da li uopšte imaju pažnju za takve stvari. Čini mi se da se muzika sada sluša kroz singlove i uz stalna prebacivanja sa pesme na pesmu.

Aleksa: Ali to ne znači da se ne trudimo oko pravljenja koncepta za novi album i daćemo sve od sebe da on bude revolucionaran. Mi već imamo tri izdanja, a nedavno smo potpisali i saradnju sa izdavačkom kućom Kontra. Do sada sve teče vrlo zanimljivo i pozitivno. Mislim da je taj izdavač vrlo ambiciozan i spreman da pomogne u ovom teškom vremenu.

Veljko: Danas izdavač nije samo sistem koji će ti omogućiti ploču ili disk, nego je to neko ko se razume u digitalni marketing, striming servise i tako dalje, a čini mi se da je Kontra upravo takva adresa.

Jelisaveta, koju si ti imala viziju pristupanjem u bend i da li je ona do sada, jednim delom, odrađena?

Jelisaveta: Nisam imala striktne i jasne vizije. Jednostavno, želela sam da nastavim sa sviranjem – nisam htela da svoj muzički put završim nakon prevaziđenih klinačkih postava, itd. Poziv za stvaranje muzike u grupi Vizelj mi se super složio u životu. Bio je to period kada sam baš imala vremena da se posvetim sviranju i osetila sam da to sve može da funckioniše. Prosto, nije postojo ni jedan parametar koji bi me sprečio da ne idem ka tome - sve se poklopilo. Sada sam u celoj toj muzičkoj priči mnogo više nego ranije. I oko spotova i oko koncerata. A prošlo je samo godinu i po dana, koliko sam u bendu. Ko zna koje će se još dobre stvari destiti, jer me one potpuno ispunjavaju. Sa druge strane, ovo sve mi je izazovno i iz tog muzičkog ugla, jer iziskuje od mene da pratim svoj stil, slušam sebe po pitanju istraživanja instrumenta (bubnjevi), malo se više kačim na metronom... Gledam da sam i tehnički i vremenski uvežbanija. Sama ta logika mi je privlačna, sama po sebi.

Spot za pesmu "Ne vidim te od dima"

Koliko vam prija da se ostvarujete i kroz video formu?

Jelisaveta: Meni je to baš kul.

Aleksa: Mislim da je došlo vreme da spot mora da ima dobru radnju i zanimljivost. Smatram da spot za našu pesmu "Nosorog" (2015) danas ne bi prošao. Puni smo ideja, a takvi su i ljudi sa kojima smo sarađivali do sada (Gvozden Ilić, Jana Anđić, Marija Stošić, Mina Veličković...). Imamo tim koji zna kako se prave spotovi. "Novčanice" je već postigao solidan uspeh. Sada nam dolazi sledeći video izazov, jer su nam spotovi prioritet, isto kako i muzika.

Veljko: Meni je najjači izazov taj budžetski aspekt, kada moraš nešto da napraviš za dva dana, sa trideset evra, a da sve bude efektno. Tako sve funcioniše na entuzijazam.

Šta ste naviše gledali, slušali, čitali ove godine?

Aleksa: Baš sam zaključio kako sam ove godine najviše, od domaćih izdanja, slušao novi album beogradskog sastava Dingospo Dali (O nečemu lepom). On mi je baš prijao uz ovo anksiozno vreme. O stranih izdanja, mnogi su me oduševili, posebno bih izdvojio Sleaford Mods i King Gizzard and The Wizard Lizard. Od serija bih izdvojio "Sunderland 'Til I Die". To je nešto što me je održavalo u životu. Kad misliš da je loše i kada, npr. navijaš za Partizan, pa misliš da je loše a ono može još gore, e to mi je velika motivacija onda - da ne budem Sanderlend.

Jelisaveta: Izdvojila bih novi EP beogradskog benda Gazorpazorp, a od knjiga, to bi bio naslov "Monah" Metjua Luisa. U pitanje je religijski triler koji se zapravo vodi kao prvi napisani horor, jer je ovaj naslov izašao još 1796.

Veljko: Mene je sada baš blam šta da kažem na ovu temu, posle Jelisavete i Alekse. Gledam poslednja četiri naslova franšize Star Wars već dva dana. Ove godine sam najviše slušao Šade (Sade), Marvina Geja i Kinga Tabija, koji me malo vadi sada. Naravno, od domaćih naslova najviše sam slušao novi Gazorpazorp. 

U nastavku pogledajte nastup grupe Vizelj ispred zidića kod Doma omladine u Beogradu ove godine.

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Vizelj: Kolektivni duh je uvek iznad individualnog interesa

Vizelj je eksperimentalni alternativni rok bend iz Beograda koji pod tim imenom nastupa još od 2013. godine. Od početka su…

.

Hali Gali: Snepšot trenutne scene

Mlada generacija je posle dužeg vremena na ovom prostorima dobila odgovarajuću muzičku kompilaciju. Hali Gali kompilacija predstavlja presek, nove, sonične mladosti,…

.

Arsenal fest 2019: Završno veče uz velika imena

Arsenal Fest 09 završen je rano ujutro u nedelju nakon savršene letnje noći tokom koje je oko 10.000 posetilaca moglo…

.

Bod u gostima za zvuk Beograda

Vrativši se sa uspešne mini turneje po Velikoj Britaniji (London, Liverpul, Dablin i Edinburg), beogradski sastav Vizelj spreman je i…

.

Veseli evrići!

Ne samo što su vredni, već su i šareni!

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo