...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Muzika

Savana: Vitalni revival

28.06.2020.

Savana je novi domaći bend koji je spreman da svoj rad totalno prepusti pustinjskim zvucima i albumima čije pesme grade jednu veliku priču, prošaranu psihodelijom, popom i raznim drugim istraživanjima zvuka. Nedavno su se oglasili sa dva singla, a album prvenac "Tanagira" najavljen je za novembar ove godine. Sazrevanje uz muzičke promene prihvatili su svi članovi ovog beogradskog benda, a Aleksa Nedić nam pojašnjava zašto ih sve više zanima konceptualna dimenzija roka.

.

Trenutno stvaraš u dva benda. Pored Vizelja, tu je sada i Savana. Zašto si hteo da proširiš svoj autorski pristup ?

Hteo sam da imam dva benda. To je taj momenat razvijanja kroz muziku. Na početku sam, dugo, bio panker. Kada postoji neki drugi muzički žanr sa kojim bi voleo da eksperimentišeš, uđeš u njega, pa istražuješ. U tom kontekstu sam baš širokog shvatanja. Imam poriv da zadovoljim svako svoje čulo – da se igram kroz muziku. Bavim se muzikom jer je to zabavno, a kada prestane da mi bude zabavno, bataliću je, ako treba. To je najbolji opis. Svaki put nešto može da se menja. Što se tiče Savane, sve je lepo kliknulo, a bend  će sigurno da potraje.

Bend ili projekat?

Pe jeste projekat, u konktekstu opšte koncepcije. Vizelj je sada u ozbiljnim vodama. Svirao sam pre i u bendu Stepa, tako da je Savana prostorna tranzicija. Sledeći bend sigurno će da mi se zove Prerija.

Singl "Vitalne supstance"

Pominješ zvuk kao istraživanje?

Mi smo bend u stilu pustinjskog roka, a shvatili smo da se tako nešto ovde i ne svira toliko. Možda smo negde više omaž – nikako plagijat, kada pričamo o nekim pionirima slične scene u svetu (Queens of the Stone Age/Kyuss). Braća Galager nikada nisu krili da zvuče kao Bitlsi. Hoćemo da vidimo kako će proći ovaj zvuk. Mi smo samo slušali naše inspiracije i došli do benda Savana. Mislim čak i da je bezveze na silu izmišljati neki novi zvuk.

Koliko ti je zanimljivo da radiš sa ljudima koji već iza sebe imaju neki svoj gotov zvuk? Ovde mislim na Andreja i Daria iz indi benda/dua Haze & Ash.

Savana je kolektiv sačinjen od muzičara koji su već imali pređašnje iskustvo. Namerno smo se na početku predstavljali kao supergrupa. Nisam mislio na industrijsku stranu te kovanice. Pored Andreja i Darija, tu je još gitarista Aleksa Majstorović (Stepa, The Filters). Imali smo goste na albumu. Dušan Strajnić (Stray Dogg) i bubnjari Andrej Mladenović i Marko Ajković (Artan Lili) u jednoj kompoziciji, budućem singlu. U sledećem talasu izbacivanja pesama biće i novih gostiju. Bio je tu, na početku i jedan istrumentalni singl koga niko nije primetio, jer se nešto ni nismo trudili da se cimamo za njega. Posle tog talasa sledi pauzica, pa talas korone, pa će Vizelj da se oglasi sa singlom, a na kraju očekujte čak četiri singla od Savane.

U kojoj je fazi album prvenac?

Album je gotov – ima sve pesme. Većina kompozicija je i dalje demo. Album će biti konceptualan i zvaće se "Tarangira" a tu je i radna verzija omota. Plan nam je da se album pojavi u novembru ove godine.

svana123 jpg

Bez šešira: Aleksa, Dario, Andrej i Aleksa

Na koji način je taj pustinjski zvuk pogodan za pop forme, duže kompozicije, improvizacije...?

Mi smo težili da pesme budu u pop formi, dok će uživo to sve biti polu improvizano – samo ćemo dodavati melodije u lupu, na već gotovu/završenu stvar. Nastup mora biti konceptualan. Sa planinskim ugođajem, gde naš lirski subjekat doživljava razna iskustva.

Uskoro očekujemo još jedan singl na Jutjubu?

Tako je. Biće to samo vizual za pesmu "Sposobnost za ubijanje" u kreaciji Petra Micića, čoveka koji je radio naše fotografije, kao i naš prvi spot. Kompozicija je prešla u nešto malo mračnije. Lično, radi se o mojoj omiljenoj pesmi. Mogu samo da otkrijem da će se tu pojaviti jedan beli očnjak, kao deo cele te koncepcijske slagalice. Sve je tako malo epik, naučno fantastično... Recimo, Blue Öyster Cult je jako dobar primer takvog prsitupa. U Savani imamo velikog fana tog sastava, tu je čovek koji obožava Led Zeppelin i nas dvojicu koji obožavamo Pink Floyd.

Dakle, sedamdesete godine kao inspiracija. Zašto se muzičari vraćaju tom analognom zvuku?

Ovo je sad rivajvl rivajvla. Sve je ciklično – uvek!

U nastavku poslušajte singl "Efikasan način bekstva"

Dušan Majkić

fotografije: Petar Micić

Možda te još zanima:

.

Bod u gostima za zvuk Beograda

Vrativši se sa uspešne mini turneje po Velikoj Britaniji (London, Liverpul, Dablin i Edinburg), beogradski sastav Vizelj spreman je i…

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Too much of such: Udruženi muzikom, inspirisani hranom

Muzičko istraživanje melodija i ritmova specifično je za muzičare velikog znanja i iskustva. Iako spada u mlađu generaciju novodaskih muzičara,…

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo