...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Muzika

Onomatopeja Ideja dočekala best of album

05.09.2016.

Posle punih 30 godina provedenih u dubokom undergroundu, iz kojeg je samo povremeno izlazio da bi na kratko zabljesnuo, bend Onomatopeja Ideja dočekao je ove godine objavljivanje best of izdanja "Circus maximus".

.

Onomatopeja Ideja je autorski projekat Vojislava Voje Vijatova i verovatno se najviše pamti po pesmi "Zašto neki mogu a ja ne?!!" (sigurno je znate po stihu iza svakog ugla vreba Dragan Kojić Keba) koja se sredinom devedesetih mogla čuti i videti na pojedinim radio i TV stanicama, doduše pod imenom Uterivači Duga.

Ubrzo se Onomatopeja Ideja opet povukla u ilegalu, a Voja Vijatov se jedno vreme nije ni bavio muzikom. U maju ove godine, uz podršku izdavačke kuće "Fair Share" i na nagovor Ramba Amadeusa, pojavila se kompilacija koja sadrži višedecenijiski opus benda i nekoliko remiksa.

"Voja Vijatov jedan je od najtalentovanijih, najmuzikalnijih i najplodnijih autora Balkana. Činjenica da do sada nije imao ni jedno zvanično izdanje potvrđuje tezu da ovako raskošan talenat nikad ne ide ruku pod ruku sa ambicijom. Ovu istorijsku nepravdu ispravljamo! Vojin pronicljivi, inteligentan, dubok pesnički izraz kombinovan sa brutalnom ironijom, crnačkim osjećajem za ritam i harmoniju napokon bi trebalo da zasija na šturom zvezdanom nebu Balkana i sa lakoćom zaseni većinu ostalih estradnih nebeskih tela koje nas godinama gnjave svojim monotonim spektrom", kaže Rambo Amadeus, koji je potpisan kao urednik izdanja.

Sam Voja Vijatov za ovo izdanje kaže da je "poduhvat nezavisnog izdavaštva na prevaziđenom nosaču zvuka, praktično više nekomercijalni omaž mojih prijatelja, budući da se kao vremešan već klizam o ilovaču".

"Best of nekog kome nikada nije pružena prilika da izda ni jedan album je apsurd po sebi. Ova zbirka kućnih i pseudo studijskih snimaka produkcijske vrednosti 'nula koma ništa' gotovo sigurno je i moja konačna zaostavština! U dubini duše sam nerado pristao na predlog Antonija Pušića i Ognjena Uzelca (nekadašnji v.d. direktora PGP RTS) da urušim 'dugo negovani' imidž nekog izopštenog iz svih umetničkih sfera koji je sa pojavom pismenijih generacija počeo dobivati na svojoj draži", kaže Vijatov.

Povodom izlaska albuma, pojavio se i spot Onomatopeje Ideja, za "Izuzetnu pesmu".

"Kada nekom u 47. godini izađe 'prva ploča' malo je verovatno da mu druga neće biti nadgrobna, no, eto i to se desilo. Bez ikakvog ushićenja i uz pritisak mehaničkog opošljavanja ovog izdanja, svejedno dugujem duboku zahvalnost gorenavedenom dvojcu na trudu da me 'izvade iz formalina' i pokušaju da predstave nekom budućem muzičkom arheologu, jer je duh epohe iz kojeg je crpljen ovaj sadržaj odavno iščilio sa Zemlje u neke nenasilnije svetove", kaže Voja Vijatov.

Kako navodi, parodiju svog životnog puta opisao je u pesmi "Nebeski Srbin" koja nije našla svoje mesto na ovom izdanju i može se čuti i pogledati na internetu.

Besto of izdanje Onomatopeje Ideja može se nabaviti na prodajnim mestima Dallas Recordsa i muzičke kuće Metropolis, ili se poručiti online na ovom linku

P. N.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 13. do 19. januara

Dosta odmaranja, doček nas čeka!

.

Muzika je ljubav, nikad samo posao

Sigurno ste se nekada zatekli na ulici dok je prolazila novosadska Baterija Sambansa, muzičko plesna grupa koja već dugo godina…

.

Mladi autori upotpunjuju program Dočeka 7528.

Među učesnicima Dočeka 7528. koji će 13. januara aktivirati više od 50 lokacija u Novom Sadu, predstaviće se i nekoliko…

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. januara

Mali predah od starih i priprema za nova slavlja.  

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo