...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika

Neverovatni instrumenti od delova sa otpada i Najlona

08.02.2017.

Da li ste nekad videli da osoba svira, ali da ni na koji način ne dodiruje instrument? Ili da pravi zvuk tako što pritiska dugmad na staroj kutiji za čaj? To sve rade muzičari u našoj okolini, koji su bili dovoljno kreativni da sami osmisle i naprave svoje muzičke instrumente.

.

Jedan od članova elektro-akustičnog sastava Нойзац Milan Milojković sam pravi muzičke uređaje, sintetizere zvuka i to od starih kompjutera, kao što su Komodor i Atari. Svaki put kada pravi novi instrument u šemi koju nađe na internetu nešto izmeni kako bi dobio drugačiji zvuk, a rezultat ga često iznenadi.

"Na neki način to doživljavam kao štrikanje, u principu treba samo neko da vam pokaže kako da počnete i onda dalje možete sami, nije toliko komplikovano. Ima bezbroj, beskonačno izvora i mogućnosti i ideja, tako da sve znanje koje je nekom potrebno kako bi počeo može da nađe na forumu za jedno popodne. Kod elektronike je super stvar to što može da se reciklira. Mnogi uređaji se koriste samo na kratko i posle vam više nikad nisu potrebni u toj konfiguraciji, a mogu da se koriste za nešto drugo. Zašto bi napravili nešto večno, a nepotrebno, kad možete stalno da pravite nešto novo", kaže Milan za O radio.

elektronika instrument kablovi

Sint "iznutra"

Delove za sintisajzere i slične instrumente nalazi u starim Komodorima, Atarijima i drugim kompjuterima, a većinu ih nabavlja na Najlonu. Milanu je Najlon jeftin izvor materijala, koje inače ne bi mogao nigde drugde da nađe. Kako bi napravio neki instrument, potrebno je da na internetu nađe šemu strujnog kola, nabavi delove i to sastavi. U svaku šemu Milan unese nešto novo, kako bi dobio drugačiji zvuk, a rezultat ga često iznenadi.

"Ukoliko se desi da se ne iznenadim, nešto verovatno nisam dobro uradio, ili sam ponovio nešto što sam već uradio. Nisam imao nikad ambiciju da neki uređaj, što je možda loša stvar, usavršavam toliko iz verzije u verziju dok on ne postane stvarno savršen, nego uglavnom sam kad nešto napravim dovoljno dobro da meni bude ok, prosto sam bataljivao i nastavio da se bavim nečim drugim. Nikad nisam došao u situaciju da vidim kako izgleda kad nešto stvarno dobro perfektno napraviš, pa se onda ne iznenađuješ kad svaki put to radi dobro (smeh)", kaže Milan.

Prema njegovom mišljenju, u umetnosti estetski sud igra veliku ulogu, dok je u regularnoj elektronici to potpuno irelevantno. Ako želite lep uređaj i znate da ga napravite - napravićete ga. "Ako ne, onda ništa. Biće ružan, ali će raditi to što treba da radi. Na neki način, to uvek odražava tog čoveka koji pravi instrument", objašnjava Milan.

Za druge instrumente važno je kako izgledaju, jer to može da utiče na zvuk. Jedan od takvih instrumenata je teremin, prvi električni, a skoro zaboravljeni instrument. Teremin se svira pomeranjem dlanova u vazduhu. Pored ruku su antene i pomeranjem dlanova menja se kapacitet, pa preko oscilatora nastaje zvuk.

teremin

Teremin - obratite pažnju na antene

"Čuo sam na internetu pojam zaboravljeni instrument i to me je zaintrigiralo. Video sam da su Žan Mišel Žar i Led Zeppelin radili nešto s tim, pa sam dalje tražio po internetu i našao još otprilike petoro ljudi na svetu koji znaju da sviraju teremin. Rešio sam da budem šesti. Trebalo mi je otprilike godinu dana da ga napravim, pošto je u Srbiji prilično teško nabaviti delove. Maltene polovina delova je iz otpada, jer sam bio prinuđen da se tako snalazim", objašnjava nam Marjan Rakoš iz Sremskih Karlovaca.

Marjan je imao nekoliko nastupa sa ovim egzotičnim instrumentom, za koji je sam morao da osmisli šemu zato što nije mogao da nađe adekvatne delove. Trud se isplatio, jer gde god da se pojavi sa tereminom, izaziva veliku pažnju.

marjan pojacala

Marjan pravi i pojačala

"U blizini moje radionice su bila neka deca koja su čula čudne zvukove kako dopiru iz nje. Bilo ih je četvoro kada sam im pokazao teremin. Posle deset minuta je došlo njih desetoro, posle 15 minuta ih je bilo oko tridesetoro i svi su hteli da probaju taj instrument. Međutim, par dečaka se uplašilo, pošto pušta prilično, nazovimo to tako, jezovite zvukove. Svi reaguju pozitivno, doduše neki se uplaše, ali svi žele da probaju kako teremin funkcioniše", kaže Marjan.

Marjanu je trebalo godinu dana da usavrši svoj instrument i još mnogo da nauči da ga svira. I on je na internetu pronašao šemu kako da napravi teremin, a ponekad mu dodaje gitarske pedale da bi dobio eho, reverb ili ritam sekciju. Ako vas zanima da sami napravite nešto na čemu biste mogli da svirate, naši sagovornici predlažu sajt Experimentalists Anonymous.

Da poslušate kako zvuči Нойзац i šta su nam još Milan i Marjan pričali, kliknite na audio prilog.

Jasna Žugić

 

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo