...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Muzika

Muzika koja pogađa u glavu!

20.09.2019.

TDM (Tri debela miša)je pank rok sastav iz Beograda. Čine ga tri prijatelja, kojima je bilo krajnje vreme da naprave zajedno bend jer se druže i vole sto godina, a uz to sviraju po bendovim trista godina. Pošto im je muzika nužnost, pa i terapija, pesme su im brze, energične, kao ljubav i život, o kojima najčešće pevaju pa se može reći da zapravo sviraju autentični "Love Core". Ako ih čujete i vidite, a ranije ste voleli grupu Krš, sigurno će vam biti zabavno. Đuskaćete i prepoznaćete pesme koje su dobile novo ruho. Melodija i ritam će vas svakako voditi. Ako ne razumete tekst, možete pročitati tekstove i prevode na netu. Objavili su jedan "Uradi sam" album pod nazivom "Ljubav je". Ovo izdanje trenutno je dostupno na kaseti, cd-u i onlajn, naravno. Želja im je da sviraju zauvek, te su koncertno sve aktivniji! Tu je i evropska mini turneja, a mi smo sa basistkinjom i pevačicom Duškom na kratko popričali pred njihov prvi zvanični koncert.

.

Ekipa koja čini bend TDM, odavno se zna sa beogradske scene. Nije bilo teško da se oformite?

Evo, poznajemo se tačno deset plus godina. Miloš (bubnjevi) i Terza (gitara) zajedno rade u bendu S.U.S.. Ja sam svirala u sastavu Krš, a trenutno sam u VIS Limunadi. Meni lično je falilo malo više pank rok gibanja. Mislim, VIS Limunada je divna priča i koncept u koji se odmah zaljubiš i ne možeš nikada da se odljubiš.  Ali, ja sam ipak neko kome fali malo rokenrol treskanja.

Koliko dugo radite pod imeno TDM?

Više od godinu dana vežbamo. Nervira me što ću ovo reći, ali u studiju smo isto redovno.  Brzo smo prikupili i navežbali materijal od 11. pesama koje smo i snimili. Sve što smo se dogovorili, to smo uspeli i da ostvarimo.

Spot za pemu "Mi"

Produžili ste prijateljstvo i kroz bend.

Upravo. Ovo je samo muzička nadogradnja. Mi smo maltene porodica već. Ja sam najviše insistirala da oformimo TDM. Prošlo je šest godina od kako se raspao KRŠ i trebao mi je novi ventil. Onda mi je palo na pamet da sve te pesme, koja sam tada bila napisala, malo prearanžiramo i sviramo u drugom ruhu. Neke od tih pesama nalaze se na drugom albumu benda KRŠ (Prekršaj iz 2011). Mogu da kažem i kako taj stari bend ponovo živi u svojoj novoj reinkarnaciji.

tdm849 jpg

TDM i kao Terza, Miloš i Duška

Pored vaših kompozicija, tu je i jedna zanimljiva obrada.

U pitanju je pesma „Kenozoik“ beogradskog benda Idoli. Do te ideje je došlo tako što smo razmišljali koje bi još numere mogli da obradimo jer, običaj je. S obzirom da je moja prijateljica Ana Marija Grbić prošle godine objavila knjigu/monografiju „Idoli i poslednji dani“, ponovo smo se susreli sa tim sjajnim bendom i njihovim albumima. Tu se i rodila ideja da izaberemo „Kenozoik“. Otvara jedan od najboljih albuma sa ovih prostora, a sada je dobila i svoju pank rok verziju (istu pesmu je 2007. obradio pank rok bend Lude Krawe na svom albumu „Sve tuđe“).

tdm88976 jpg

Datumi predstojeće evropske mini turneje

Dosta brzo ste uspeli sve da realizujete a tu je i mala evropska turneja. Već. Vidi se da vam prija rad u bendu TDM.

Odavno pokušavam da pokrenem ovako nešto. Ne znam zašto to nisam uradila kada sam bila mlađa, ali se držim stava kako nikada nije kasno za stvari koje zapravo želiš. Isto kao što nikada nije kasno da sebi kupiš lego kocke, tako nikada nije kasno da napraviš pank rok bend. Presrećna sam. Sve to u susret našem prvom zvaničnom nastupu.

U nastavku pogledajte kako su TDM zvučali na njihovoj prvoj svirci koja se desila prošle nedelje u beogradskom klubu Elektropionir.

Fotografije: Grebo Gray

Možda te još zanima:

.

Nevidljivi heroji u velikoj borbi

Pandemija koronavirusa izvrnula je čitav svet naopačke. Izazvala je globalnu zabrinutost, strah i duboko je uticala na način na koji…

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Too much of such: Udruženi muzikom, inspirisani hranom

Muzičko istraživanje melodija i ritmova specifično je za muzičare velikog znanja i iskustva. Iako spada u mlađu generaciju novodaskih muzičara,…

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo