...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Muzika

Muzika koja pogađa u glavu!

20.09.2019.

TDM (Tri debela miša)je pank rok sastav iz Beograda. Čine ga tri prijatelja, kojima je bilo krajnje vreme da naprave zajedno bend jer se druže i vole sto godina, a uz to sviraju po bendovim trista godina. Pošto im je muzika nužnost, pa i terapija, pesme su im brze, energične, kao ljubav i život, o kojima najčešće pevaju pa se može reći da zapravo sviraju autentični "Love Core". Ako ih čujete i vidite, a ranije ste voleli grupu Krš, sigurno će vam biti zabavno. Đuskaćete i prepoznaćete pesme koje su dobile novo ruho. Melodija i ritam će vas svakako voditi. Ako ne razumete tekst, možete pročitati tekstove i prevode na netu. Objavili su jedan "Uradi sam" album pod nazivom "Ljubav je". Ovo izdanje trenutno je dostupno na kaseti, cd-u i onlajn, naravno. Želja im je da sviraju zauvek, te su koncertno sve aktivniji! Tu je i evropska mini turneja, a mi smo sa basistkinjom i pevačicom Duškom na kratko popričali pred njihov prvi zvanični koncert.

.

Ekipa koja čini bend TDM, odavno se zna sa beogradske scene. Nije bilo teško da se oformite?

Evo, poznajemo se tačno deset plus godina. Miloš (bubnjevi) i Terza (gitara) zajedno rade u bendu S.U.S.. Ja sam svirala u sastavu Krš, a trenutno sam u VIS Limunadi. Meni lično je falilo malo više pank rok gibanja. Mislim, VIS Limunada je divna priča i koncept u koji se odmah zaljubiš i ne možeš nikada da se odljubiš.  Ali, ja sam ipak neko kome fali malo rokenrol treskanja.

Koliko dugo radite pod imeno TDM?

Više od godinu dana vežbamo. Nervira me što ću ovo reći, ali u studiju smo isto redovno.  Brzo smo prikupili i navežbali materijal od 11. pesama koje smo i snimili. Sve što smo se dogovorili, to smo uspeli i da ostvarimo.

Spot za pemu "Mi"

Produžili ste prijateljstvo i kroz bend.

Upravo. Ovo je samo muzička nadogradnja. Mi smo maltene porodica već. Ja sam najviše insistirala da oformimo TDM. Prošlo je šest godina od kako se raspao KRŠ i trebao mi je novi ventil. Onda mi je palo na pamet da sve te pesme, koja sam tada bila napisala, malo prearanžiramo i sviramo u drugom ruhu. Neke od tih pesama nalaze se na drugom albumu benda KRŠ (Prekršaj iz 2011). Mogu da kažem i kako taj stari bend ponovo živi u svojoj novoj reinkarnaciji.

tdm849 jpg

TDM i kao Terza, Miloš i Duška

Pored vaših kompozicija, tu je i jedna zanimljiva obrada.

U pitanju je pesma „Kenozoik“ beogradskog benda Idoli. Do te ideje je došlo tako što smo razmišljali koje bi još numere mogli da obradimo jer, običaj je. S obzirom da je moja prijateljica Ana Marija Grbić prošle godine objavila knjigu/monografiju „Idoli i poslednji dani“, ponovo smo se susreli sa tim sjajnim bendom i njihovim albumima. Tu se i rodila ideja da izaberemo „Kenozoik“. Otvara jedan od najboljih albuma sa ovih prostora, a sada je dobila i svoju pank rok verziju (istu pesmu je 2007. obradio pank rok bend Lude Krawe na svom albumu „Sve tuđe“).

tdm88976 jpg

Datumi predstojeće evropske mini turneje

Dosta brzo ste uspeli sve da realizujete a tu je i mala evropska turneja. Već. Vidi se da vam prija rad u bendu TDM.

Odavno pokušavam da pokrenem ovako nešto. Ne znam zašto to nisam uradila kada sam bila mlađa, ali se držim stava kako nikada nije kasno za stvari koje zapravo želiš. Isto kao što nikada nije kasno da sebi kupiš lego kocke, tako nikada nije kasno da napraviš pank rok bend. Presrećna sam. Sve to u susret našem prvom zvaničnom nastupu.

U nastavku pogledajte kako su TDM zvučali na njihovoj prvoj svirci koja se desila prošle nedelje u beogradskom klubu Elektropionir.

Fotografije: Grebo Gray

Možda te još zanima:

.

Slušajući otvorenih očiju

Boris Milanović je muzičar i producent koji živi u Beogradu. Pored radova sa bendovima Triko i Ljubavnici, Boris svoje pop…

.

S bubnjevima po svetu

U svetu muzike, instrumenti već odavno nisu podeljeni na muške i ženske. Pripadnici oba pola jednako uspešno sviraju sve moguće…

.

Estetika malih slova

tam je vrhunska predstavnica nove pop struje mladih domaćih autora. Iza noćne scenografije neonskih putokaza u kombinaciji sa, kako to…

.

Mirko Topalski: Klasični rokenrol gejmer

Vreme izolacije i boravka među četiri zida koristili smo na različite načine. Neki su radili od kuće, neki su se…

.

Intuitivno uklapanje boja

Neonski snovi mogu da se dožive i kroz vrhunski mejnstrim pop. Talas novih domaćih pop autora i bendova nam je…

.

Preuzmi androd i iOS aplikaciju Oradija

Slušaj program Oradija, prati sve naše tekstualne sadržaje, video klipove i radijske podkaste na Oradio mobilnim aplikacijama za Android i…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo