...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Muzika

Muzika je sloboda

01.11.2019.

Bend KIKA je nastao sasvim slučajno i to, verovali ili ne, u pozorištu. Ta instant konekcija se pretvorila u iskreno prijateljstvo, ubrzo i u album prvenac "Posledica puberteta". Na njemu je devet pesama u kojima se čuje jedan uvežban bend, njihovo shvatanje ljubavi kao i odnos prema životu koji ova ekipa gaji.

.
Foto: Darko Kovačević
 
Predvodnica ovog sastava, Kristina Kika Jovanović ističe da sve to rade jer uživaju, ispunjeni su muzikom koja ih čini srećnim i koja izvlači najbolje iz svakog zajedničkog kreativnog procesa. Koliko se od puberteta zadržalo u njima - ostaje na vama da osetite.
 
Uspela si dosta brzo da realizuješ album. Kako ti je ti pošlo za rukom?

Album smo dosta brzo sredili, ali smo na samim pesmama radili tri godine. U tom periodu sam živela u Zagrebu, tako da sve te ideje nisu bile sređene. Onda sam se, posle devet meseci, vratila u Beograd i tako smo sve uspeli da zaokružimo u album.

Kako si krenula u pisanje ovog albuma?

U Zagrebu sam već bila napisala pet kompozicija. U trenutku kada sam se vratila u Srbiju, u bendu su sa mnom svirali Vojno Dizdar, Vladimir Čukić i Mihajlo Bogosavljević. Onda se ekipa promenila, u bend su došli Miloš Jakovljević i Mladen Lukić. Tada smo malo modifikovali već napravljene pesme i ušli u studio spremni za snimanje albuma. 

Spot za pesmu "Zaistinski"

Pošto se ti ističeš u ovom bendu kao glavni autor, neko bi čak pomislio da je u pitanju tvoj solo projekat, koliko ti je bitno da stvaraš sa bendom?

Meni je bend mnogo bitan. Ja prvo zamislim ideju, konstruišem je dalje u glavi, pa onda članovima benda otpevam to  što bi oni mogli da odsviraju. Super je to što oni posle sve totalno izmene i ta pesma više nije ono što sam ja zamislila, već je nešto potpuno drugačije i bolje. Doprinos je svačiji, a na taj način se i produkt upotpunjuje na najbolji način. Zato je meni bend super stvar.

Na koji način si prišla pisanju tekstova?

Uvek mi se događaju situacije i osobe koje me inspirišu, u momentu. Dovoljan je i detalj koji opazim, pa da ga pretočim u priču. Ovaj prvi album nosi dosta humora u sebi, malo je šašav i blentav. Svaka kompozicija ima svoju ličnu energiju ali smo uspeli da ih složimo u logičnu celinu.

Pesma "Izgubljena"

Da li si i po tom ključu već došla do svoje publike, gde je sad ona i da li postoji?

Zaista to ne znam, jer je album zapravo ispao potpuno neplanirano. Eto i sam naslov ukazuje na to: "Posledice puberteta". Album kao neko neplanirano dete. Čini mi se da se više sviđa mlađim ljudima, pišu nam utiske na Instagram, Fejsbuk... Ono što primećujem da najviše izdvajaju je neka naša energija, poletnost, želja za đuskanjem, itd. A to i jeste naš cilj – dobar provod. Nema istinitije stvari na svetu od one kada si na bini i pevaš ljudima. U takvim trenucima stvarno živiš i možeš da radiš šta god istinski da poželiš. Razmena energije je momentalna.

Vi već planirate i novo izdanje. Koliko ste pesama napravili do sada?

Nekih pet, šest. Ne znam u šta ćemo da odemo, ali to neće biti isto kao priča sa prvog albuma. Takođe, planiramo i da radimo spotove za kompozicije "Izgubljena" i "Drago Dragice".

Pesma "Drago Dragice"

Pored benda, uspešno se baviš glumom. Na koji način shvataš taj poziv?

Gluma mi pomaže da razumem druge ljude i svet. U svakom projektu takve vrste, imaš samo funkciju, nisi najbitniji element. Sa druge strane, muzika je sloboda. To je ono šta ja osećam i mogu sama sebe da kreiram kroz nju. Naravno, desilo mi se nekoliko puta da me malo i uloga promeni.

Nedavno si osvojila nagradu za svoj rad u filmu “Reži”. O čemu se radi?

U pitanju je Evolution festival koji se održava na Majorci, a ja sam na tom festivalu osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu u pomenutom ostvarenju mladog reditelja Koste Đorđevića. Presrećna sam.

Trejler za film "Reži"

Šta trenutno radiš na polju glume?

Radim na predstavi "Jadi mladoga Vertera" koju režira Marija Spasić.

Da li bi volela da u budućnosti praviš muziku za film i teatar?

Radila sam to već! U pitanju je bila čitajuća drama koja je kasnije trebalo da postane predstava.

U nastavku poslušajte pesmu "Ja kad pričam"

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Gluma mi je pomogla da se oslobodim strahova

Muzika i gluma su dve, može se reći, komplementane umetnosti. Znamo puno glumaca koji imaju sluha ili pevača koji su…

.

Gluma mi je pomogla da se oslobodim strahova

Muzika i gluma su dve, može se reći, komplementane umetnosti. Znamo puno glumaca koji imaju sluha ili pevača koji su…

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Too much of such: Udruženi muzikom, inspirisani hranom

Muzičko istraživanje melodija i ritmova specifično je za muzičare velikog znanja i iskustva. Iako spada u mlađu generaciju novodaskih muzičara,…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo