...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Muzika

Mladi virtuozi predstavljaju filmsku muziku

16.02.2017.

Volite muziku iz vaših omiljenih filmova? Možete da je slušate uživo u nedelju u Sinagogi! Novi simfonijski orkestar "Makris" uz rusku pijanistkinju Evelin Berezovski sviraće muziku iz mjuzikla "Fantom iz opere" i "Zaleđeni grad".

.

Od 20 sati čućete: D. Kabalevski: Uvertira iz opere Kola Brenjon, S. Rahmanjinov Koncert za klavir i orkestar br. 3 u d-molu (muzika iz filma "Sjaj"), A. Simić Grad u kom je stalo vreme, A. Hačaturjan: Valcer iz svite Maskarada (muzika iz filma "Zimska bajka"), G. Diniku: Hora staccato, E. Veber: numere iz mjuzikla "Fantom iz opere" i A. Makris: Moto perpetuo.

Evelin Berezovski je mlada pijanistkinja (25) koja je studirala na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, a trenutno studira na fakultetu "Ecole Normale Cortot". Nastupala je u mnogim velikim i poznatim dvoranama sveta, a redovno svira i za Radio Francusku.

Novi simfonijski orkestar "Makris" vodi dirigent Predrag Gosta, jedan od najharizmatičnijih mlađih dirigenata u SAD-u, koji je trenutno umetnički direktor baroknog orkestra u Atlanti. Vodio je i mnoge evropske orkestre, a u Beogradu je osnovao Novu beogradsku operu i orkestar "Makris" kako bi omogućio mladim talentima da svoje umeće pokažu na sceni.

Fondacija "Makris", sa sedištem u Vašingtonu, radi na očuvanju muzičke zaostavštine Andreasa Makrisa i pomaže razvoj mladih talenata. Zahvaljujući njima, Nova beogradska opera i Studio za ranu muziku dobili su na korišćenje novo italijansko čembalo, kamerne orgulje, barokne timpane i druge instrumente, kombi za prevoz, a više mladih umetnika primilo je školarine koje su im omogućile da se usavršavaju na majstorskim radionicama u Beogradu, Rusiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Austriji. NSO "Makris" posebnu pažnju poklanja istorijskoj interpretaciji, te zavisno od repertoara svira na savremenim ili istorijskim instrumentima, ili koristi određene elemente koje približavaju interpretaciju vremenu kada je muzika nastala.

Karte za njihov nesvakidašnji koncert možete da kupite u Muzičkoj omladini Novog Sada (od 8 do 14h), kao i dva sata pred početak konceta u Sinagogi, a cena je 500 dinara.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo