.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Muzika

Ljubičice: Pravimo muziku kako nam osećaj kaže

22.04.2019.

Pančevački duo Ljubičice objavio je novi singl, pesmu "Jedva čekam rat ljudi protiv mašina". Pesma se pojavila u seriji "Žigosani u reketu", a Vuk iz Ljubičica otkrio nam je da se u seriji pojavljuju kao sopstveni alterego.

.

"U seriji se inače pojavljuje jedan ženski bend, one imaju relativno sličnu situaciju kao mi, pošto su u priči studentkinje Muzičke akademije i prave neki pop bend, elektro pop bend. Onda su oni tražili neki bend koji već postoji, a ima sličan bekgraund i došli su do zaključka da su to Ljubičice. Praktično smo dobili ženski alter ego. Bilo nam je super da učestvujemo u tome", kaže Vuk.

Rečenica koja najprikladnije opisuje ovaj duo jeste da Ljubičice grade neobični spoj savremenog i retro zvuka – moderni bitovi i gitare iz šezdesetih, pomešane sa dosta prljavog bluza, masnih sintova i trunčicom narodnog nasleđa. Vuk nam je objasnio da je ovaj opis u stvari analiza onoga što su dobili kao rezultat, a ne onoga što je bilo planirano.

"Mi smo prilično oslonjeni na neke tradicionalne rokerske vrednosti u muzičkom smislu. Volimo muzičku šezdesetih i stari rok, a i bluz smo svirali jedno vreme. Međutim, stalno se vraćamo u sadašnjost i ne odbacujemo ništa ni od aktuelnih vrednosti i pojava. Zapravo se u poslednje vreme više oslanjamo na njih, ali taj uticaj od ranije, kad smo učili da sviramo, ne možemo i ne želimo da ukinemo. Upravo zbog toga se dobije tako nešto. Dosta je teško da čovek sam opiše svoju muziku, mi se u suštini ni ne vodimo žanrom, već prosto pravimo muziku kako nam osećaj kaže", objašnjava on.

Radio Beograd 202 je ovu pesmu stavio na listu najboljih singlova u 2018. godini. Međutim interesantno je to što se ova pesma zvanično pojavila tek ove godine.

"Ta odluka nam je jako značila jer je medijska pažnja strašno dragocena. Mi smo snimili tu pesmu inicijalno kao demo i kao nekakav studijski jam koji nije bio zvanično izdanje, ali to nam je i pomoglo da se pesma nađe u seriji. To je bilo dovoljno da oni prepoznaju pesmu kao najbolju u 2018. iako je pesma zvanično objavljena tek 2019", objasnio nam je Vuk.

Bend Ljubičice nastavlja turneju, a nastupiće između ostalog u Podgorici, Nikšiću, Kruševcu, Jagodini i Beogradu, zajedno sa Buč Kesidijem. Ipak, ne zaostaju ni sa radom na novom materijalu. Kako nam je Vuk rekao, posle turneje ulaze u studio, jer imaju desetak ak pesama koje samo čekaju da im se posveti pažnja.

"Planiramo vrlo brzo da se pojavimo sa novim materijalom. Ne bih sad ništa tačno da govorim da ne ispadne da uvek lažemo, ali biće sigurno uskoro", kaže Vuk.

M.M.

.
Dugogodišnji novinar, rok kritičar i muzičar, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a od nedavno i doktor…
.
Ovogodišnji Festival uličnih svirača - Gradić fest biće održan od 29. do 31. avgusta na više lokacija u Podgrađu Petrovaradinske…
.
Festivalsko leto je u punom jeku, gotovo svakog vikenda se negde održava po neki festival, a jedan od onih na koje vam posebno skrećemo…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?