...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Muzika

Koje se muzičke striming platforme slušaju u Srbiji?

04.12.2019.

Prošlo je vreme kaseta, prošlo je i vreme CD-ova, došlo je vreme muzičkih striming platformi. Aplikacije koje na vaš telefon donose kataloge od po nekoliko miliona pesama jedan su od najrasprostranjenijih načina distribucije muzičkih sadržaja. Kod nas, muzičke striming servise uglavnom nude mobilni operateri, koji uz neke od paketa nude i pristup servisima sa kojima imaju ugovore.

.

Najpopularniji je svakako Deezer koji je dostupan korisnicima Telenora od 2013. godine. Korisnici nekih postpaid paketa ovaj servis dobijaju besplatno, dok svi ostali koji poseduju Telenor sim karticu mogu uzeti mesečnu pretplatu od 499 dinara. Pored pristupa celokupnom katalogu pesama na nekoliko uređaja, korisnici dobijaju i 10GB mobilnog interneta koji mogu da potroše na ovu aplikaciju. Deezer korisnicima nudi i da na svoj telefon skinu numere koje žele da slušaju, tako da ne morate da brinite o svakom megabajtu.

Vip svojim korisnicima nudi Xplore Music. Iza ovog servisa stoji Telekom Austrija, vlasnik Vipa. Na prvi pogled servis je sličan Deezeru - tu je prilično velika baza pesama i pripremljene playliste. Osim pesama, Xplore Music nudi i radio stanice, što Deezer nema. Xplore Music košta osetno više od konkurenta - 799 dinara mesečno. Pogodnost koju Vip nudi korisnicima je tri meseca besplatnog korišćenja ove aplikacije, ukoliko ste korisnik nekog od njihovih postpaid paketa. Nakon tri meseca i ovi korisnici plaćaju redovnu cenu od 799 dinara.

slusalice jpeg

MTS svojim pretplatnicima nudi servis Stingray Music po ceni od samo 125 dinara mesečno. Da bi ste aktivirali ovaj servis, morate biti pretplaćeni na MTS IPTV uslugu, što smanjuje broj potencijalnih korisnika. Stingray Music nije klasična striming platforma poput gore pomenutih. Korisnici ne mogu da biraju pesme koje žele da slušaju, već samo neku od ponuđenih playlista. Zato aplikacija više podseća na neki sajt za slušanje radio stanica. Jedna od prednosti je da se internet potrošen na Stingray aplikaciju ne naplaćuje.

U Srbiji su dostupni i servisi kompanije Google - Google Play Music i YouTube Music. Google Play Music je skuplja varijanta - na mesečnom niovu za ovu uslugu morate izdvojiti oko 750 dinara, uz dva meseca besplatnog korišćenja na početku. YouTube Music je nešto povoljniji i košta 629 dinara mesečno, uz mesec dana promotivnog korišćenja.

M. L.

Možda te još zanima:

.

CD nije mrtav, a vinil još popularniji

Iako stiming u današnje vreme donosi ogroman novac muzičkoj industriji, CD još nije mrtav.

.

Streaming-only filmovi moći će da osvoje Oskara za 2021. godinu

Akademija filmskih umetnosti i nauka privremeno ublažava svoje protivljenje striming filmovima. Odbor guvernera Akademije odobrio je promenu pravila koja će filmovima namenjenim samo…

.

Dizni+ prvog dana premašio deset miliona pretplatnika

Kolika je moć striming platformi i sadržaja za gledanje na zahtev (video on demand) pokazuje i lansiranje nove platforme kompanije…

.

Google Stadia stiže u novembru

Servisa za streaming igara nikad dosta. Tim povodom, servis Google Stadia biće zvanično objavljen 19. novembra.

.

Stiže Apple TV streaming servis

U fokusu ovogodišnje konferencije Apple-a bila je nova platforma za streaming filmova i serija. 

.

Muzičke liste na klik od tebe

Ako ste došli do tačke da na Deezeru ili Jutjubu ne možete da pronađete adekvatnu muzičku plejlistu, aplikacija Playlistmania vam…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo