...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Indi na balkanski način

24.01.2020.

Novosadska kantautorka Nađa Vračarić objavila je novi EP "Pretty Bone" na kome se nalazi pet pesama. EP je snimljen i aranžiran u Pančevu, u studiju Petra i Vuka Stevanovića (sastav Ljubičice). U januaru ove godine za pesmu "Pretty Bone" objavljen je spot, koji je režirala Anja Koprivšek. Novosadska publika će ovaj album moći uživo da čuje 24. januara u Domu b-612, dok će publika u Beogradu za to imati priliku 31. januara u klubu Knap. 

.

Šta se tačno promenilo u tvom mzičkom izražaju u odnosu na prošlo izdanje ?

Oko samih aranžmana puno mi je pomogao Petar Stevanović (Ljubičice). Ovo je neki alternativni, indi rok, ali na balkanski način. Izdanje je produkcijski bolje od prethodnog, zrelije je. Sada sam u ranim dvadesetim, nisam više tinejdžerka, što će reći da sam vrednija, a i imala sam i neka lepa životna iskustva u poslednje četiri godine.

Ti si na početku nastupala kao solo autor, dok u poslednje vreme nastupaš u kombinaciji sa bas gitarom. Da li se na snimku čuje i takav zvuk ?

Zapravo i ne baš. Na snimku smo imali dosta gitarskih lejera dok smo samo u jednoj kompoziciji ubacili bas.  Sa druge strane, uživo je to sve drugačije, jer moj basista (Marko Čurčić) svira u svom fazonu, a ja ga pustim da radi šta on osmisli da treba.

Spot za pesmu "Pretty Bone"

Tvoje pesme su još više isplanirane i tačno konstruisane. Šta je ovoga puta bila glavna impresija tokom stvaranja?

Mislim da sam više radila na poeziji. Melodije pesama su mi bile u glavi već nekoliko godina, ali poezija je ono što je zapravo novo i što je povezano sa mnom kao osobom koja je napunila dvadeset godina i koja je čitala dosta poezije.

Koji naslov je imao najveći uticaja na tvoj skorašnji rad ?

Opsesivno sam čitala “The Love Song of J. Alfred Prufrock” (T.S.Eliot). Ali zapravo, prilično sam disleksična, tako da čitam samo poeziju, a romane na svakih pet godina po jedan.

Koliko ti se dopao takav način stvaranja - prvo poezija pa tek onda muzika ?

Tako je i počeo rad na novim pesmama, brzo sam ih sklopila. Prva koja je bila gotova je naslovna "Pretty Bone" a ta kompozicija je bila inspiracija i za ostale pesme na novom EP izdanju. U tom periodu sam posetila i izložbu Kita Heringa, usput čitala Eliota a posebno mi se ucrtala rečenica/refren: "In the room the women come and go, Talking of Michelangelo". I tako, stojim na izložbi, koja je bila postavljena u Beču, posmatram ljude i tu mi padne stih:"In the room I found the girl staring, talking of only Keith Haring". Eto, samoća sa ljudima koji pričaju.

Nova verzija stare pesme: "Venus in Gemini" 

Šta te je inspirisalo u video izražaju i šta planiraš po pitanju spotova ?

Planiram možda još jedan spot koji će promovisati ovaj EP, a biće mi sigurno i komotnije da izbacujem singlove/spotove. Radiću naravno više i na vizuelnom identitetu dok će se estetika zvuka sigurno menjati. Pokušaću da se ostvarim više i u produkciji. Po tom pitanju, uzor mi je Tylor The Creator. Čovek je sam radio, snimao, producirao, režirao...

Kako je tekao sam proces snimanja u Pančevu?

Sve je prošlo jako zabavno. Pera i ja smo radili punom parom – svaki dan. Jeli smo jednom dnevno, radili, spavali i sve smo završili za četiri dana. Prvo smo pravili demo, pa smo na osnovu tog demo snimka dalje nasnimavali instrumente i aranžirali usput.

nadja2401 jpg

Nađa Vračarić

I dalje si zadržala tu zatvorenu, intimnu atmosferu.

Pa možda je sve i dalje malo klaustrofobično, jer se ja tako osećam. Prija mi da stalno putujem, a opet osećam neku anksioznost kad pomislim da izađem iz ovog grada. Znaš koliko puta sam htela da se odselim i planiram to i dan danas... Možda zato i pevam na engleskom jeziku, da bih imala otvorena vrata za dalje.

Pesma "Pastiche"

Od tebe još nismo doživeli fizičko izdanje. Šta će po tom pitanju biti sa "Pretty Bone"?

Možda će EP izaći i na vinilu, naravno kao samizdat proces. Tu bi trebalo da se nađu i moje nove ilustracije.

Šta od muzike slušaš u poslednje vreme?

Puno slušam Bekfleš (pozdrav za braću sa Limana). Tu je pomenuti Tyler The Creator, opsesivno istražujem The Talking Heads, zapravo dosta Hip Hopa. Ne mogu sebe da vidim kao umetnicu koja stvara takvu muziku, ali bih jednog dana eksperimentisala sa auto tjunom.

U nastavku poslušajte kompoziciju "Node To Prufrock"

 

 

Možda te još zanima:

.

Nađa: St. Vincent, bizarne situacije i Mocart

Nađa Vračarić koja nastupa pod jednostavnim mononimom Nađa, svakako je jedna od obećavajućih domaćih mladih kantautora. Ukoliko je niste do…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo