...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Muzika

Hardkor je ogoljena istina

14.02.2021.

Beogradski hardkor sastav Blankfile se na jesen prošle godine oglasio EP izdanjem "Truth Be Sold", a ovih dana je na red došao i novi video singl, koji promoviše pomenuti album. Sa prilično modernim pristupom u okviru zadatog zvuka, Blankfile na svojim izdanjima uvek nude neke sveže ideje. Zato se spremite za još žešću zvučnu sliku koju ovaj bend donosi, o čemu smo razgovarali sa frontmenom i pevačem Petrom Novakovićem.

.

Šta tačno najavljuje singl "Dogs will bark", koji se ovih dana našao i na prvom mestu top liste Radio Gruvanja?

U suštini, to nije baš singl, već pesma sa EP-a koji smo izdali 30. septembra. Pre nego što je izašao "Truth Be Sold" izbacili smo i najavni singl "Only For The Few", ali zbog trenutne situacije nismo bili u mogućnosti da ranije objavimo i neki najavni spot. Ceo EP je jedna ogoljena istina, kao i njegov sam naziv. "Truth Be Sold" je izvučeno iz "Truth Be Told" – "istinu da ti kažem" je zapravo postalo "istinu da ti prodam", odnosno, slažem. Mi smo ovog puta ispričali neke istine, a ironično smo stavili ovakav naziv albuma jer smo do sada uglavnom bili učesnici ili predmet raznih prodatih istina, pa smo odlučili da prodamo ovog puta neke najogoljenije istine koje smo skupili za ovih 12 godina postojanja. Svaka pesma se obraća nekoj društvenoj pojavi ili društvenim činiocima, pa i konkretnim likovima, tako da je pesma "Dogs Will Bark" posvećena posebnom profilu ljudi, onih pasa koji laju i reže, a kada treba nešto da se uradi, onda se razbeže.

Spot za pesmu "Dogs Will Bark"

Šta je novo u zvuku benda Blankfile?

Novo je to da smo napravili najnemelodičniji EP do sada. Tako da ima mnogo više breakdowna, mnogo više rifova, sirovosti i jednostavnih aranžmana. Za razliku od prethodnih izdanja gde smo bili progresivniji, sada smo i muzički i lirski to sve uprostili, da nas ceo svet razume. Zadržali smo neke elemente kako bi nas slušaoci prepoznali, s tim što smo sada akcenat stavili na liniju basa i na niske delove, upravo zbog tematike albuma, koja jeste mračna. Produkcija je rađena u Bostonu (Brick Hit House Studio), sa ljudima koji su npr. radili Lionheart i Ghost Inside, tako da su oni dali dodatni pečat ovom izdanju.

Kako ste funkcionisali tokom pandemije?

Pa koliko smo mogli da se skupimo i kada smo se osećali komforno, nismo insistirali na tome. Okupljali smo se čisto da se vidimo i da malo ostanemo u formi, jer nije bilo ni koncerata. Ubacili smo se u nove telekomunikacione sisteme, tako da smo pesme stvarali preko video poziva, odnosno konferencija.

Nastavljate sa video promocijom novog materijala?

Imamo u planu da uradimo još jedan spot, što bi bilo tri spota, a ako budžet dozvoli uradili bismo i četvrti. Tako bi zapravo predstavili album publici, kada već lajv promocije nisu moguće, bar ne one kako smo ih mi zamislili – recimo, bez fizičke distance, koja je u hardkoru nezamisliva.

Spot za pesmu "Only for The Few - (O4TF)"

Koliko je važno da jedan hardkor bend menja svoj zvuk?

To je mač sa dve oštrice. Hardkor ne trpi puno promene, ustaljene forme su prijemčljivije i mi to razumemo. Uvek se zato i zamislimo pre nego što kažemo ''mi smo hardcore bend'', zato što to uvek povlači i neki društveni momenat, jer hardkor nikad nije bio samo muzika i muzički pravac. Jasno nam je zato da, kada u hardkoru neko promeni neki fazon, to ne prođe najbolje, ali mi ne možemo protiv sebe. S druge strane, kada pričamo o umetnicima u hardkoru, koji poseduju kreativni i umetnički poriv, oni jednostavno ne mogu da ostanu u kalupu i mi smo odabrali ovaj pristup jer ga smatramo zdravijim.

Kakve su rekacije na vaš novi zvuk?

Veoma dobre, iako to nije došlo odjednom. Pojavljivali su se i breakdown i nemelodične sekvence na našim prethodnim izdanjima, tako da su slušaoci mogli da naslute ovakvo nešto. Mislim da smo to sve izneli sa dobrom merom, nismo otišli u beatdown ili death core. Ljudima se ovo mnogo više sviđa, više im je hardcore nego što je to ranije bilo, možda zbog naših ranijih pop refrena i pank stila, pa su sada našli nešto za šta mogu da se uhvate. A oni koji su voleli više pank-rok Blankfile, prepoznali su se sada u lirici i oprostili su nam ove brejkdaun momente.

Kada ćete se oglasiti novim singlom?

"Truth Be Sold" se već nalazi na svim striming platformama. Dva spota su tu, treći će biti na proleće. Nastavljamo u istom tempu i drago nam je da spotovi imaju poentu zbog vizuelne komunikacije sa publikom.

U nastavku poslušajte pesmu "World Eater"

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Too much of such: Udruženi muzikom, inspirisani hranom

Muzičko istraživanje melodija i ritmova specifično je za muzičare velikog znanja i iskustva. Iako spada u mlađu generaciju novodaskih muzičara,…

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo