...
TRENUTNO12:00 - 13:00Za i protiv

Muzika / Festivali

VJ Suave oživeli novosadske fasade

02.09.2016.

Igor Marota, član VJ dua Suave iz Brazila prikazao je svoje kreativne sposobnosti Novosađanima na otvaranju ovogodišnjeg festivala uličnih svirača. On je animirane video klipove emitovao po fasadama okolnih zgrada sa tricikla u pokretu, što je naišlo na oduševljenje publike koja je učestvovala u festivalskoj povorci. 

.

Marota je ulični umetnik i performer se vi-džejingom bavi od 2009. godine kada je izveo performans Moja ljubav za vas kojom je odgovorio na na socijalne nejednakosti i nasilje na ulicama megapolisa kakav je Sao Paolo. Sa partnerkom Ceci Soloaga od tada je napravio četiri velika multumedijalna projekta, koji obilaze gradove, kao i muzičke, te filmske festivale širom sveta.

Za O radio on priča o tome kako je sve počelo.

ulicni3 jpg

"Sve je počelo 2009. godine kada sam izveo svoj prvi performans u Sao Paolu. Počeli smo da radimo animacije i crteže na ulicama gde smo imali slobodu da stvaramo šta god poželimo. Odjednom smo počeli da snimamo filmove i kreiramo animacije koje projektujemo na fasade zgrada i tom vrstom uetnosti da komuniciramo sa publikom širom sveta", kaže Marota.

Duo koristi tagtool aplikaciju za izbor i animaciju crteža i projektore od 20.000 luksa za stvaranje uzbudljivog sveta iz mašte, koji uz adekvatnu muziku oživljava pred očima posetilaca. Suština ove audio-vizuelne instalacije je u interakciji crteža sa gledaocima, koji tako direktno učestvuju u kreiranju nezaboravnog umetničkog iskustva, što je i osnovna zamisao kompletne ulične umetnosti. Moarota kaže da su na ovaj način obišli mnogo zemalja, a da za Novosađane pripremaju magični momenat.

"Poslednji performans izveli smo u Singapuru, a pre toga smo bili u Kini, Rusiji, Slovačkoj, Holandiji, Sad, Portugalu, Nemačkoj... Pokušaćemo, kao i uvek, da uskladimo naše karaktere i umetnički izraz sa arhitekturom zgrada na kojima možete videti naše radove. Usput, animacijama komuniciramo sa publikom, a večeras smo Novosađanima pružili magični momenat u prelepom ambijentu starog grada ispod Tvrđave.", kaže Marota.

Koliko im odgovara ruta kojom su na Festivalu uličnih svirača emitovali video radove, Marota dokazuje izjavom da jedva čeka da pređe most jer u Gradiću počinje pravi šou.

suave jpg

"I inače smo oduševljeni ovakvim starim gradskim jezgrima u celom svetu. Lepo je kada društvo ume da očuva takve celine. Kada se pređe most postoji mnogo oronulih, a prelepih zidova na kojima možemo da prikažemo svoje animacije. Ljudi uvek pozitivno reaguju na to što radimo i neretko su oduševljeni ambijentom koji se na taj način stvara", objašnjava Igor.

Za potrebe svojih VJ performansa Marota je konstruisao poseban tricikl sa kojeg projektuje radove. Na njemu se nalaze baterije, projektor i zvučnici.

"Animacijama upravljam u pokretu. Obično prođem ranije rutu da isplaniram gde ću i kako emitovati radove, ali često to radim impulsivno i koristim površine koje mi se u trenutku učine zanimljivim", kaže Marota.

VJ Suave dvojac, iz Novog Sada odlazi dalje na turneju po evropskim državama, a po sopstvenim rečima, ovim će se baviti sve dok imaju ideja i snage jer smatraju da im ova ideja daje svu širinu u kreativnosti i mogućnost da kažu sve što žele o svetu u kojem žive.

P. Klaić

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo