...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Više od 120 učesnika na Festivalu uličnih svirača

10.08.2016.

Ovogodišnje otvaranje festivala uličnih svirača biće obeleženo nastupom VJ Suave iz Brazila i Moon Hooch iz SAD-a. Tokom tri festivalske večeri posetiocima će se predstaviti i muzičari iz Velike Britanije, Španije, Australije, Poljske, Mađarske i Hrvatske.

.

Centralni dogadjaj otvaranja festivala biće nastup džez-pop sastava Moon Hooch iz Njujorka. Ovaj trio, dva saksofona i bubnjeva neguje sopstveni žanr "pećinske" muzike. Ovi umetnici snimili su tri autorska albuma i bili na samom vrhu Bilbordove liste posvećene džezu.

Ostatak programa tokom tri festivalske večeri uz učesnike iz Srbije i regiona izabrane putem konkursa, upotpuniće još neka imena svetske buskers scene, kao što je dvojac perkusionista na kofama Bucket Guys iz Poljske. Kako kaže veb urednik portala ulicnisviraci.com Zlatomir Gajić ove godine posetioci će na festivalu moći da čuju 35 muzičkih programa, 15 programa druge vrste i više od 120 muzičara sa čak tri kontinenta.

"Jedna super zanimacija ove godine je di-džej Human Jukebox koji nastupa u jednoj maloj kabini po principu pravog džuboksa. Potrebno je da ubacite žeton unutra i on pušta muziku“, rekao je Gajić.

kzm ulicni jpg

Tradicionalna festivalska povorka ulicama Novog Sada ovog puta će se kretati u obrnutom smeru i to od Ulice Modene preko mosta "Duga" do Podgrađa. Povorku će predvoditi umetnički dvojac VJ Suave iz Brazila. Duo biciklista sa video projektorima usput emituje kreativne i maštovite projekcije na okolnim fasadama uz muziku.

Predsednica Umetničke asocijacije "Inbox" Natali Beljanski Popović izjavila je da se ideja o selidbi Festivala uličnih svirača u Podgrađe rodila iz želje da se ta četvrt prikaže u punom sjaju.

"Mi sada pravimo festival ispočetka kao da je prvi, jer imamo novu lokaciju. Novosađani nisu navikli da idu u Podgrađe pa moramo da uradimo sve da ih ubedimo da će tamo biti sjajno", objasnila je Beljanski Popović i dodala da su imali viziju da pokažu lepotu vrednost i potencijale tog podgrađa i da na takav način podstaknu promene.

Ove godine Festival uličnih svirača je osim podrške Turističke organizacije Novog Sada, ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, MTS-a i Generali osigurnja Srbije, dobio i šest miliona dinara podrške od Grada Novog Sada.

L.K.

Možda te još zanima:

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

.

Festival svetske muzike stiže u Fabriku

Festival svetske muzike (world music) Pocket Globe održaže se od 9. do 11. novembra u SKC Fabrici. Drugo izdanje festivala…

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. novembra

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, za svakog po nešto.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo