...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Muzika / Festivali

Uz Takt fest pobeđuje se trema

20.09.2016.

Nastup na Takt festu može se svrstati među najzahtevnija predstavljanja muzičara u javnosti. Uglavnom se nastupa solo, sa jednom gitarom, pred svom tom publikom i što je još komplikovanije – pred žirijem. Ove godine festival je održan je Spensu, u kafeu Šećer and Soul, sa idejom da se promoviše i popularizuje akustična autorska muzika. Mnogi od izvođača na ovom festivalu zapravo prvi put staju pred ljude, a pesme su lične, ponekad vrlo intimne.

.

Pobednici Takt festivala 2016, Duo "Vanja i Saša"

Član ovogodišnjeg žirija Bogdan Spasić je prošlogodišnji pobednik, a kako kaže razlika između izdanja festivala na kojem je on nastupio i ovog koji žiria nije velika.

"Kada smo proglašavali pobednika, nismo bili jednoglasni. Konkurencija je ove godine bila veoma, veoma jaka, zaista", rekao je Bogdan za O radio. On smatra da treme uopšte ne treba da bude, jer je ove vrlo specifična vrsta festivala, na kojoj je atmosfera kamerna. "Normalno je da trema postoji, posebno kada se izvodi pesma koju je umetnik sam napisao. Ovaj festival je takav da niko ne treba da se plaši. Upravo zbog te raznovrsnosti koju nudi, nema razloga za strah. Ništa ovde nije ukalupljeno", dodao je Bogdan.

olivera

Drugoplasirana na Taktu 2016. Olivera Popović

Pobednici ovogodišnjeg Takta, duo Vanja i Saša, takođe su imali savet kako da neki naredni izvođači lakše prebrode tremu, posebno ukoliko prvi put nastupaju pred publikom. Recepti su uglavnom vrlo jednostavni, smatra pevač Boris Malinović.

"Imam vrlo jednostavan odgovor. Samo treba što više nastupati i to je to. Čak i ako su ovde prvi put pred publikom, to je to, na dobrom su putu. Ja imam ceo život tremu, a nastupam sa gomilom bendova. Trema je uvek tu i to nije loše, jer te ona podstiče da budeš još bolji", kazao je Boris.

Olivera Popović osvojila je drugu nagradu na festivalu. Sjajan, girly nastup, oduševio je žiri, a Olja ima duplo iskustvo – peva i solo, ali i sa bendom. Definitivno je prava osoba za naš vodič za preživljanje treme.

"Mislim da izvođači koji stoje sami, pred svima, treba samo da se fokusiraju na to da se osećaju kao da su sami sa tom svojom pesmom. Pesmu su već napisali, već su se prijavili na festival, znači da je krajnja tačka da to izvedu i da budu sigurni u svoju tačku kao i u samu prijavu i pisanje pesme", kazala je Olivera.

sprud

Miljenici publike, bend "Sprud"

Najveća i svakako najluđa ekipa došla je iz Indjije i osvojila nagradu publike. Energičan nastup momaka koji se predstavljaju kao bend Sprud izmamio je najveći aplauz, a bilo je i komentara da bi mogli postati i mainstream zvezde. Za tremu imaju drugačije rešenje.

"Možda smo u početku imali neku tremu, ali to je sada zaista prošlo. Umemo možda da se poslužimo nekim kratim pićem, da nabacimo osmeh na lice i tako nasmejani izađemo pred publiku", kazali su momci u glas.

Organizatori iz Kulturanove poručili su na svom Facebook nalogu da je sasvim izvesno da će Takt fest biti održan i 2017. godine. Do tada, vežbajte i bez treme!

M.L.


Možda te još zanima:

.

Kada izađeš na binu treba da pokažeš da si ranjiva

Kantautorka iz Mostara Anita Šunjić pobednica je nedavno održanog TAKT festivala u Novom Sadu. Nastupila je sa pesmom "Nešto lepo…

.

Glamur Dude Buržujke

Julija Petković (25) niška je glumica, koja je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Pored glume, ona se još…

.

Sledećeg vikenda počinje deseti TAKT Fest

Jubilarni, deseti TAKT Fest ove godine se održava od 23. do 26. septembra u Omladinskom centru OPENS (Bulevar despota Stefana…

.

Otvorene su prijave za TAKT Fest 2021

Ove godine sa održava deseti, jubilarni TAKT Fest. To je festival koji podržava, afirmiše i promoviše mlade kantautore u Srbiji…

.

Ako želiš da ostvariš nešto bitno, to ne možeš sam

Ana Vrtačnik je mlada umetnica iz Novog Sada. Dobitnica je brojnih nagrada iz oblasti umetnosti, redovno izlaže svoje radove kako…

.

Muzikom se procesuiraju emocije

Deveti TAKT Fest se završio proteklog vikenda, a pobednik je Filip Marić. Iako je u takmičarski deo prošao sa pesmom…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo