...
TRENUTNO10:00 - 11:00Pre podne na O radiju

Muzika / Festivali

Uprkos nevremenu, jutro dočekano na Tvrđavi

08.07.2019.

Veliko nevreme zahvatilo je Petrovaradinsku tvrđavu pred samo otvaranje kapija poslednjeg dana festivala, međutim, satnica je pomerena, bine očišćene i žurka je trajala do jutra.

.

Poslednji dan festivala obeležile su strane zvezde poput IAMDDB, Skepte, Dimitri Vegasa i Like Mike-a. Zbog pomeranja satnice, Ljubičice nisu nastupile tako da je mejn binu otvorio Vojko V. Iako je ceo stejdž bio u blatu, to nije sprečavalo publiku da skaču uz "Ne može", "Kako to?" ili "Zovi čovika".

Nakon Vojka na scenu nastupila je nova zvezda IAMDDB koja sebe naziva "detetom trepa i džeza". Upijajući uticaje svojih portugalskih i angolskih korena, inspiraciju je pronašla u sambi, Bobu Marliju, Netu King Kolu i sviranju u bendovima po Africi. Njen zvuk okarakterisan je kao kombinacija pevanja i priče, upakovane u neku vrstu urbane jazz muzike.

Jedan od najuticajnijih umetnika današnjice Skepta privukao je publiku na mejn i pripremio ih za Dimitri Vegasa i Like Mike-a. Skepta je više od decenije važi za najpoznatije ime svetske "grime" scene, a istovremeno je izgradio reputaciju predanog aktiviste, producenta i modne ikone.

Eksploziv stejdž je promenio satnicu tako da su prva tri benda koja su planirana da sviraju na početku večeri, ipak svirala na kraju. Nastup giganata švedske melodic death metal scene, Soilwork upravo se dogodio na ovoj bini, a nakon njih na binu su izašli Lower parts of human sludge. Poslednji dan festivala Eksploziv binu zatvorio je Frozen Moonlight.

cetvrtidan jpg

Na Fusion bini program je krenuo tek oko ponoći nastupom Zvonka Bogdana. Nakon poduže pauze, na scenu izašla je Tarja Turunen. Kultna frontmenka najpoznatijeg finskog benda Nightwish, kombinovanjem svog operskog vokala i metal zvuka, doprinela je rađanju i popularizaciji čitavog žanra. Fusion je bila posebna bina po pitanju žanra poslednje večeri, jer je nakon pomenuta dva izvođača, nastupio Svemirko, sintetički pop u stilu osamdesetih. Uz Eyesburn publika je na Fusionu dočekala jutro i zatvorila stejdž.

Cockta bina imala je samo tri nastupa, međutim, to je bilo sasvim dovoljno da se posetioci dobro provedu, što se moglo videti na nastupu Krankšvestera.

Na Dance areni Jeff Mills pripremio je publiku za veliko finale i poslednju žurku na Dance areni za ovu godinu. Amelie Lens smatra jednom od najtraženijih DJ/producentkinja na svetu i upravo je njoj pripala čast da zatvori ovogodišnji Exit festival.

Prema saopštenjima organizatora Exit je ove godine posetilio više od 200.000 ljudi, a rekord je postignut u četvrtak kada je na Tvrđavi bilo 56.000 posetilaca. Nedelja, zbog nevremena, nije imala toliko publike kao prethodnih dana, međutim, to nije poremetilo atmosferu poslednje festivalske noći.

Pogledajte i naš završni video sa Exit festivala

S.P.

Možda te još zanima:

.

Najveći regionalni festivali ne odustaju od najavljenih termina

I dok muzička indrustrija zbog pandemije korona virusa na globalnom planu trpi velike gubitke, najveći domaći muzički festivali ne odustaju…

.

Mladi heroj se ne zaustavlja na trenutnom uspehu

Maša Mišković, mlada asistentkinja na Pravnom fakultetu u Beogradu, jedna je od ovogodišnjih dobitnica nagrada Youth Hero. Maša je neko…

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

.

Želja za novim saznanjima je najveća motivacija

Srednja škola je period u kome se opredeljujemo da li nam više odgovaraju prirodne ili društvene nauke. Međutim, postoje i…

.

Za mlade heroje ne postoje granice

Dvadesetdvogodišnji Aleksa Mirković osvojio je do sada 85 nagrada. Pobedio je na ovogodišnjem Svetskom trofeju u Portugalu. Ne, nisu u…

.

Nova generacija mladih heroja

Već četvrtu godinu Exit fondacija dodeljuje nagrade Youth hero. Ove godine nagrađeno je 19 mladih, prema proceni žirija, najuspešnijih u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo