...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Muzika / Festivali

Uprkos nevremenu, jutro dočekano na Tvrđavi

08.07.2019.

Veliko nevreme zahvatilo je Petrovaradinsku tvrđavu pred samo otvaranje kapija poslednjeg dana festivala, međutim, satnica je pomerena, bine očišćene i žurka je trajala do jutra.

.

Poslednji dan festivala obeležile su strane zvezde poput IAMDDB, Skepte, Dimitri Vegasa i Like Mike-a. Zbog pomeranja satnice, Ljubičice nisu nastupile tako da je mejn binu otvorio Vojko V. Iako je ceo stejdž bio u blatu, to nije sprečavalo publiku da skaču uz "Ne može", "Kako to?" ili "Zovi čovika".

Nakon Vojka na scenu nastupila je nova zvezda IAMDDB koja sebe naziva "detetom trepa i džeza". Upijajući uticaje svojih portugalskih i angolskih korena, inspiraciju je pronašla u sambi, Bobu Marliju, Netu King Kolu i sviranju u bendovima po Africi. Njen zvuk okarakterisan je kao kombinacija pevanja i priče, upakovane u neku vrstu urbane jazz muzike.

Jedan od najuticajnijih umetnika današnjice Skepta privukao je publiku na mejn i pripremio ih za Dimitri Vegasa i Like Mike-a. Skepta je više od decenije važi za najpoznatije ime svetske "grime" scene, a istovremeno je izgradio reputaciju predanog aktiviste, producenta i modne ikone.

Eksploziv stejdž je promenio satnicu tako da su prva tri benda koja su planirana da sviraju na početku večeri, ipak svirala na kraju. Nastup giganata švedske melodic death metal scene, Soilwork upravo se dogodio na ovoj bini, a nakon njih na binu su izašli Lower parts of human sludge. Poslednji dan festivala Eksploziv binu zatvorio je Frozen Moonlight.

cetvrtidan jpg

Na Fusion bini program je krenuo tek oko ponoći nastupom Zvonka Bogdana. Nakon poduže pauze, na scenu izašla je Tarja Turunen. Kultna frontmenka najpoznatijeg finskog benda Nightwish, kombinovanjem svog operskog vokala i metal zvuka, doprinela je rađanju i popularizaciji čitavog žanra. Fusion je bila posebna bina po pitanju žanra poslednje večeri, jer je nakon pomenuta dva izvođača, nastupio Svemirko, sintetički pop u stilu osamdesetih. Uz Eyesburn publika je na Fusionu dočekala jutro i zatvorila stejdž.

Cockta bina imala je samo tri nastupa, međutim, to je bilo sasvim dovoljno da se posetioci dobro provedu, što se moglo videti na nastupu Krankšvestera.

Na Dance areni Jeff Mills pripremio je publiku za veliko finale i poslednju žurku na Dance areni za ovu godinu. Amelie Lens smatra jednom od najtraženijih DJ/producentkinja na svetu i upravo je njoj pripala čast da zatvori ovogodišnji Exit festival.

Prema saopštenjima organizatora Exit je ove godine posetilio više od 200.000 ljudi, a rekord je postignut u četvrtak kada je na Tvrđavi bilo 56.000 posetilaca. Nedelja, zbog nevremena, nije imala toliko publike kao prethodnih dana, međutim, to nije poremetilo atmosferu poslednje festivalske noći.

Pogledajte i naš završni video sa Exit festivala

S.P.

Možda te još zanima:

.

Burning man: mesto gde novac ne znači ništa!

"Burning man" je festival koji se svake godine održava u pustinji Black Rock, u američkoj državi Nevada, 160 kilometara od…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

The Toasters: Publika nas menja

Kultni američki ska sastav The Toasters nakon četiri decenije staža na sceni "ne stiska kočnicu, već dodaje gas“. Iza sebe…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo