.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Muzika / Festivali

The Kills - zvuk koji ubija

22.06.2018.

Britansko američka rokenrol atrakcij The Kills sinoć je prvi put nastupila u Srbiji i to u okviru ovogodišnjeg osmog Arsenal festa.

Kilsi su svoj put započeli početkom trećeg milenijuma, a kod fanova su poznati zbog svog beskrupuloznog stava i žestokih pesama, ali i zbog hemije koja vlada na bini kada na nju izađu frontmeni Alison Mosart i Džejmi Hins. Uhvatili smo ih na brzinu, a bilo je jako bučno. Sve u skladu sa njihovim imidžom.

.

Mnogi su zbunjeni vašim muzičkim žanrom. Da li on ima neku kovanicu?

Alison: Mi pravimo električnu gitarsku muziku. Ne znam tačno kako nju da klasifikujem. Neki ljudi nas zovu rokendrol  bendom, ali mi smo samo električni gitarski bend i  pokušavamo da otisnemo električnu gitarsku muziku u budućnost. To je tako strastveno, to su naše prepoznatljive vibracije. Džejmi i ja bukvlno šaljemo signale i vizije sa bine.

Džejmi, koliko vam je nedavna povreda otežala pristup sviranju i stvaranju?

Džejmi: Ja sam nedavno imao transplantaciju tetive na prstu. Još uvek možete videti ožiljak. Bio sam u tom problemu tokom ovog dela turneje tako više ne mogu da koristim ovaj prst i shvatio sam da od sada moram da vežbam da sviram bez njega. Sve je sad u redu. Ne brinem više zbog toga, a ponekad pomislim kako mogu da budem kreativniji.

Alison: Što je više granica koje uspevate da pomerite u karijeri i sviranju, to ste sigurniji da vas je obuzeo pravi osećaj snimanja u studiju. Sa svakim našim albumom je tako. Nemamo baš jasne planove ali smo ih zabeležili u pravim trenucima i jako ih volimo.

kils3 jpg

Alison Mosart

Prošlo je tačno 15. godina od vašeg prvog zvaničnog izdanja. Kako sada gledate na taj zvuk početak karijere?

Džejmi: Stvarno ga volim. Još uvek smo na našoj zloj strani. Napravili smo takvu koncepciju zvuka da smo uvek gladni za novim saznanjima. Kao da smo se odenuli nekim magičnim ogrtačem iz kog isijava strast. Ne treba zaranjati dubobo u stvari koje svi rade svuda. Mislim da ima mnogo stvari u vezi sa društvenim medijima i mrežama koje su provučene kroz razne filtere i koje bukvalno teraju ljude da se slože oko istih stvari bez mnogo razmišljanja.

kils2 jpg

Potpuno razumevanje na bini: Alison i Džejmi

Volite da obradite pesme ne baš vama tako bliskih autora i date im skroz drugačiju formu. Na koji način vam je to zabavno?

Da, mi to radimo često. Mislim da je to stvarno sjajan način za učenje muzike. Zaista je super kul da se čuje kako jedan bend ulazi u nečije tuđe pesme i istražuje, a onda izađe na drugu stranu. Stvorili ste nešto, a samim tim našli nešto novo. Mislim da je to odlična vežba. Stvarno volim procese snimanje i audio i video zapisa jer mislim da je to jedna otvorena umetnička forma. To je uvek smešna stvar jer kada pravite video, pesmi skoro uvek  dajete potpuno drugačije značenje. Možda ispada kao da si odabranu obradu i sam napisao, tako da ona ima svoj novi i drugačiji život koji je vizuelan za mene. Radimo sa gomilom ženskih reditelja koje su stvarno opsno dobre u svom poslu. To je samo još jedan, drugačiji način stvaranja umetnosti. Upravo to pokušavamo da predstavimo kroz pesme, a koliko je to važno po nas – toliko sve ima uticaja na naše fanove. Sve se sabira iz ugla posmatrača jer svi čuju i vide nešto drugo. A to je bogatstvo za nas!

U nastavku pogledajte njihov novi spot za pesmu List of Demands.

.
Novo, 17. izdanje festivala Summer3p biće održano od 26. do 28. jula na Muškom štrandu kraj Palićkog jezera. Ove godine nastupiće James Lavell,…
.
Psiholozi kažu da postprazanična i postfestivalska depresija ne postoje. Subjektivni osećaj posetilaca festivala potpuno je drugačiji.…
.
Veliko nevreme zahvatilo je Petrovaradinsku tvrđavu pred samo otvaranje kapija poslednjeg dana festivala, međutim, satnica je pomerena,…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?