.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Muzika / Festivali

The Damned su me spasili!

08.07.2017.

Život Rejmonda Brnsa drastično se promenio sredinom sedamdesetih kada ga je, preko noći, osvojila nezaustavljiva energija panka. Kupio je bas gitaru, osnovao kultnu grupu The Damned i odsvirao zvanično prvi singl u pank istoriji (New Rose). Nedugo potom postao je gitarski heroj. A da, promenio je ime u Captain Sensible! Sinoćnim nastupom na Fusion bini The Damned su nas podsetili na velike rokenrol pesme koje su preživele vreme, a poput naslova jednog od njihovih hitova (Second time around) ponovo su oduševili vernu novosadsku publiku. 

.

Dobrodošli u Novi Sad, i to po drugi put.  Održali ste sjajan koncert u našem gradu pre tačno devet godina.

Da, sećam se. Bilo je odlično i drago mi je što smo ponovo u vašem gradu. Radovali smo se večerašnjem nastupu, čak je i pivo odlično!

Večeras nosite majicu sa natpisom "Smash it Up". Naravno, reč je o možda najvećem singlu grupe The Damned. Na sceni ste i duže, više od 40 godina. Na koji način se sećate tih vremena?

Stvarno ne znam kako da sve to rekonstruišem u svojoj glavi nakon svih ovih godina. Bili smo neobuzdani, buntovni i žestoki mladi ljudi, a pank je svakome od nas značio nešto drugo. U Velikoj Britaniji je, u to vreme, vladalo izrazito klasno podeljeno društvo a za klinca koji potiče iz radničke klase, poput mene, nije bilo puno mesta za obrazovanje. Čak sam i čistio toalete u lokalnom Gradskom veću tako da je šansa da se popnem tim merdevinama socijalnog prosperiteta bila jako mala. Dobro, mogao sam eventualno postati kriminalac, prebogati fudbaler ili pank rok muzičar. Na svu sreću, The Damned su me spasili od tog prljavog posla. 

kapt4 jpg

Sirovi počeci: originalna postava grupe The Damned 

Ali kada gledamo širu sliku, pank rok svakom njegovom fanu predstavlja sve ono u šta on veruje. Ta muzika je idalan put za kreativan rad, a i za formiranje ličnog stava. Ne morate uvek da prihvatate negativne kritike drugih. Jednostavno kupite električnu gitaru, naučite tri osnovna akorda i krenite. Ista je stvar i u vezi sa sportom, pisanjem...slobodno recite svetu da odj..e! To je smisao panka.

Pre dve godine se pojavio i dokumentarni film koji se bavi karijerom grupe The Damned. Kakvi su vaši utisci?

Nisam ga pogledao (smeh). Ne mogu da gledam sebe na ekranu. Znam da mnogi misle kako sam ja ego manijak, ali to apsolutno nije tačno. Jednostavno to ne volim. Radije bi posmatrao majmune (igra reči. Misli se na sastav The Monkees) ili slušao The Beatles (bube).

damned1 jpg

Happy talk: Captain Sensible i Dušan Majkić

Negde sam pročitao da ste izjavili kako striktno slušate muziku koja je pravljenja do osamdesetih godina prošlog veka. To je mnogo rigorozan stav?

Tako je, volim staru muziku. Ali ne zbog toga što sam ja star. Ona ima potpuno drugačiji zvuk. Dručačiji je bio pristup samom snimanju u muzičkim studijima, nisu bili pravljeni nepotrebni dodatni lejeri ili sve češćeg laganja u miksu samog proizvoda. To ja tako volim da nazovem jer danas imate zaista neverovatne alatke koja vam pomažu prilikom produkcije i snimanja. Tu su moćni softveri, kompresije... Zato bih svakom mladom bendu poručio da svoj zvuk održava u što realnijem i originalnom izdanju, da ne preteruju sa idejama koje će im posle upropastiti sam miks. A tako razmišlja većina današnjih muzičara.  

Spomenuli ste mlade. Kako vi doživljavate nove fanove koji i danas, posle više od 40 godina, prate vašu karijeru i koncerte?

Smatram da ih upravo vuče to uzbuđenje koje nosi naša muzika. I ona će uvek imati novu publiku. U tome je cela naša folozofija. I ja bih voleo da vidim bend poput The Damned da sam sada tinejdžer. Sada sam malko stariji za šutke i takve avanture. Eto, pre neki dan sam pao sa bine! Svirali smo u Torontu i ja sam hteo da izvedem onaj čuveni "pačiji" hod sa kojim se proslavio legendarni Čak Beri. Umesto toga, uspešno sam se sapleo, pao, slomio rebro i završio u bolnici. Još kada bi vi znali kako je skupa medicinska usluga u Severnoj Americi... U svakom slučaju, neće mi više nikada pasti na pamet da to pokušavam na sceni.

kapt2 jpg

Kapetan i članovi posade sa Fusion bine

Trenutno radite i na novom materijalu.

Tako je. Da ne nastupamo večeras u Novom Sadu, onda bi sigurno boravili u našem studiju za snimanje. Ovih dana nastavljamo sa radom na novim pesmama koji će svakako u sebi sadržati te klasične "proklete" zvuke. Biće tu i raznih promena jer se mi brzo zasitimo sa odeđenim žanrom i aranžmanima. A volimo i da iznenadimo ljude. Volim da iznenadim samoga sebe.

U nastavku pogledajte intervju sa bendom The Damned.

U nastavku pogledajte deo nastupa grupe The Damned: Dušan Majkić

 

 


.
Drugi po redu PDF (Palanački Dunav Fest) biće održan 15. i 16. juna na dve bine, najavili su organizatori ovog festivala.
.
Na ovogodišnjem Ritmu Evrope koji će biti održan 9. maja na Trgu slobode, nastupiće Disciplin A Kitschme, Let 3, The Toasters…
.
Manifestacija Novosadski uranak biće održana 1. maja u Limanskom parku. Otvoren je konkurs za bendove koji žele da nastupaju, a…
Program
Kalendar događaja
April 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Da li plaćate slušanje muzike?