...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Muzika / Festivali

Takmičenje mladih kantautora ponovo u Novom Sadu

10.08.2023.

Tradicionalno akustično kompozitorsko takmičenje, poznatije kao TAKT fest, ove godine održaće se od 20. do 24. septembra u CK13. TAKT okuplja mlade, neafirmisane kantautore i autorske bendove koji dobijaju priliku da predstave svoju muziku, ali i da se upoznaju i povežu sa kolegama i raznim ljudima iz sveta muzike. Pored takmičarskog dela TAKT nudi i bogat program u vidu filmova, pozorišta, okruglih stolova i raznih umetničkih radionica.

.

Srž TAKT-a i ono po čemu je on najpoznatiji je svakako kantautorsko takmičenje. Kako kaže direktorka festivala Jelena Božić fokus će ove godine biti na takmičarima iz regiona.

"Očekujemo bar po dva takmičara iz svake zemlje zapadnog Balkana. Vraćamo priču na miran suživot i promociju bezbednosti, sigurnosti, solidarnosti, zajedništva kroz muziku i umetnost. Sa druge strane, vraćamo se nekim godinama kad je TAKT izlazio izvan ovih okvira. Imaćemo dan koji je posvećen umetnicima i umetnosti iz Francuske. Ove godine, takođe, fokus je na pojačavanju filmskog i pozorišnog dela TAKT festivala, a oba ova segmenta umrežavamo sa muzikom", kaže Jelena.

takt2021 png

Ono što je pre 12 godina počelo kao lokalna priča, preraslo je u festival koji je prepoznatljiv, kako u Srbiji, tako i u regionu i Evropi. Kako Jelena kaže, ispostavilo se da skoro u svakoj zemlji mladim ljudima koji stvaraju treba pomoć i prostor.

"Od onog lokalnog, novosadskog došli smo da na TAKT-ovoj bini imamo izvođače iz zemalja zapadnog Balkana, Francuske, Italije, Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke. Da je festival prepoznat vidimo i po broju prijava, što znači da iz godine u godinu postoji potreba za muzičkim delom. Filmski deo, takođe, ima dosta prijava, preko 70 iz celog sveta. Kada uporedim početak i kada smo jurili i tražili te mlade kantautore, ove godine imamo veliku čast i privilegiju da se bendovi iz Srbije, regiona i sveta javljaju sa željom da nastupe na TAKT-u. Mislim da je to veliki uspeh za jedan festival koji je krenuo iz jedne lokalne priče", ističe Jelena.

Prošlogodišnja pobednica takmičenja Anita Šunjić nekoliko puta je učestvovala na festivalu i uvek mu se rado vraćala. Ističe da sam plasman nije bitan, već je mnogo važnije povezivanje i komunikacija sa drugim kantautorima.

"Za mene je TAKT značio ulazak na tržište Srbije i vidljivost koju nisam imala pre toga. Rođena sam u Srbiji i bila mi je velika želja da se, pored Bosne i Hercegovine, muzikom bavim i tamo gde sam rođena. Posebno bih izdvojila intervju za emisiju Bunt koju inače pratim kod kuće. TAKT mi je pružio tu priliku da budem deo te emisije, to je nešto zaista jako važno u mom životu. Pružio mi je i priliku da nastupim više puta u gradu koji obožavam. Novi Sad je za mene definitivno najdraži grad Srbije, a mogu da kažem i regiona", priča Anita.

anitasunjic png

Anita ima i poruku za kantautore, pogotovo one koji se dvoume, a to je da kliknu dugme i pošalju prijavu, jer su mogućnosti ogromne.

"TAKT ima vidljivost u medijima, ima širu priču od samog takmičenja. Mnogo je kulturnih sadržaja različite vrste - od filmova, različitih konferencija u vezi sa umetnošću, do predstavljanja knjiga, različitih radionica koje se tiču muzičke industrije, instrumenata ili produkcije. TAKT je povezivanje sličnih ljudi i što je najvažnije nema nikakvih organičenja u stilovima ili tehničkim stvarima. Ako znate da napišete pesmu i da je izvedete dobrodošliste na TAKT. Za sve ostalo će se naći rešenje u organizaciji", naglašava Anita.

Prijave na TAKT fest otvorene su do 15. avgusta. Ukoliko želite da nastupate i predstavite publici svoju muziku potrebno je da popunite formular koji možete naći na sajtu taktfest.org.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo