...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Takmičenje mladih kantautora ponovo u Novom Sadu

10.08.2023.

Tradicionalno akustično kompozitorsko takmičenje, poznatije kao TAKT fest, ove godine održaće se od 20. do 24. septembra u CK13. TAKT okuplja mlade, neafirmisane kantautore i autorske bendove koji dobijaju priliku da predstave svoju muziku, ali i da se upoznaju i povežu sa kolegama i raznim ljudima iz sveta muzike. Pored takmičarskog dela TAKT nudi i bogat program u vidu filmova, pozorišta, okruglih stolova i raznih umetničkih radionica.

.

Srž TAKT-a i ono po čemu je on najpoznatiji je svakako kantautorsko takmičenje. Kako kaže direktorka festivala Jelena Božić fokus će ove godine biti na takmičarima iz regiona.

"Očekujemo bar po dva takmičara iz svake zemlje zapadnog Balkana. Vraćamo priču na miran suživot i promociju bezbednosti, sigurnosti, solidarnosti, zajedništva kroz muziku i umetnost. Sa druge strane, vraćamo se nekim godinama kad je TAKT izlazio izvan ovih okvira. Imaćemo dan koji je posvećen umetnicima i umetnosti iz Francuske. Ove godine, takođe, fokus je na pojačavanju filmskog i pozorišnog dela TAKT festivala, a oba ova segmenta umrežavamo sa muzikom", kaže Jelena.

takt2021 png

Ono što je pre 12 godina počelo kao lokalna priča, preraslo je u festival koji je prepoznatljiv, kako u Srbiji, tako i u regionu i Evropi. Kako Jelena kaže, ispostavilo se da skoro u svakoj zemlji mladim ljudima koji stvaraju treba pomoć i prostor.

"Od onog lokalnog, novosadskog došli smo da na TAKT-ovoj bini imamo izvođače iz zemalja zapadnog Balkana, Francuske, Italije, Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke. Da je festival prepoznat vidimo i po broju prijava, što znači da iz godine u godinu postoji potreba za muzičkim delom. Filmski deo, takođe, ima dosta prijava, preko 70 iz celog sveta. Kada uporedim početak i kada smo jurili i tražili te mlade kantautore, ove godine imamo veliku čast i privilegiju da se bendovi iz Srbije, regiona i sveta javljaju sa željom da nastupe na TAKT-u. Mislim da je to veliki uspeh za jedan festival koji je krenuo iz jedne lokalne priče", ističe Jelena.

Prošlogodišnja pobednica takmičenja Anita Šunjić nekoliko puta je učestvovala na festivalu i uvek mu se rado vraćala. Ističe da sam plasman nije bitan, već je mnogo važnije povezivanje i komunikacija sa drugim kantautorima.

"Za mene je TAKT značio ulazak na tržište Srbije i vidljivost koju nisam imala pre toga. Rođena sam u Srbiji i bila mi je velika želja da se, pored Bosne i Hercegovine, muzikom bavim i tamo gde sam rođena. Posebno bih izdvojila intervju za emisiju Bunt koju inače pratim kod kuće. TAKT mi je pružio tu priliku da budem deo te emisije, to je nešto zaista jako važno u mom životu. Pružio mi je i priliku da nastupim više puta u gradu koji obožavam. Novi Sad je za mene definitivno najdraži grad Srbije, a mogu da kažem i regiona", priča Anita.

anitasunjic png

Anita ima i poruku za kantautore, pogotovo one koji se dvoume, a to je da kliknu dugme i pošalju prijavu, jer su mogućnosti ogromne.

"TAKT ima vidljivost u medijima, ima širu priču od samog takmičenja. Mnogo je kulturnih sadržaja različite vrste - od filmova, različitih konferencija u vezi sa umetnošću, do predstavljanja knjiga, različitih radionica koje se tiču muzičke industrije, instrumenata ili produkcije. TAKT je povezivanje sličnih ljudi i što je najvažnije nema nikakvih organičenja u stilovima ili tehničkim stvarima. Ako znate da napišete pesmu i da je izvedete dobrodošliste na TAKT. Za sve ostalo će se naći rešenje u organizaciji", naglašava Anita.

Prijave na TAKT fest otvorene su do 15. avgusta. Ukoliko želite da nastupate i predstavite publici svoju muziku potrebno je da popunite formular koji možete naći na sajtu taktfest.org.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kantautorska muzika je neprocenjiva

Marko Babović se muzikom bavi od detinjstva, a autorskim radom od 2014. godine, kada je počeo da piše svoje pesme.…

.

TAKT fest ove godine slavi solidarnost, raznolikost i zajedništvo

Od 20. do 24. septembra u Novom Sadu se održava 12. TAKT fest. Kroz pet dana programa u CK13, mladi,…

.

No Borders Orchestra: Više od klasične muzike

U novosadskoj Sinagogi će 17. septembra nastupiti No Borders Orchestra, ansambl koji čine profesionalni muzičari iz svih delova bivše Jugoslavije. Nakon uspešnih…

.

Da domaći pop ponovo bude mejnstrim

Mladi Novosađanin Filip Baloš dokaz je da komercijalniji zvuk u Srbiji ne mora nužno da predstavlja jeftinu zabavu za široke…

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. septembra

Čak tri zanimljiva festivala se ove nedelje održavaju u Novom Sadu - drugi Festival pomirenja, sedmo izdanje Novosadskog festivala knjige,…

.

Ivan Jegdić: Povratak na scenu

Ivan Jegdić je beogradski kantautor koji je svoju karijeru započeo kao ulični svirač, a sada iza njega stoje brojni nastupi…

  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo