.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Muzika / Festivali

Sanjari u vazduhu

30.08.2018.

Festival uličnih svirača počinje večeras, a zvezda otvaranja je španski pijanista i performer David Moreno. On sa svojom devojkom Kristinom Callejo nastupa na šest metara visine u vertikalnom položaju, dok će tokom performansa poklopac klavira postati bioskopsko platno za projekciju filma.  

.

David Moreno je na specifičan način napravio multimedijalni performans koji se ne sreće u klasičnim pozorištima, halama, bioskopima. Kristina Callejo i on objasnili su za Oradio šta su sve i zašto spojili u jedan nastup. 

Zašto baš ovakav performans?

David: To je ono što znamo da radimo i to je ono što izlazi iz naše duše.

Koliko je komplikovano nastupati na tolikoj visini ? 

David: Više nemamo nikakvih problema ali na početku ih je bilo, kada smo zamislili da okačimo klavir na šest metara visine i onda smo sa jednom velikom ekipom tehničara i fizioterapeuta i svih drugih radili i došli smo do rezultata. Sada je stvarno jednostavno.

Kako osmišljavate ovakve nastupe?

Kristina: Rađa se iz ljubavi, iz jedne ljubavne priče i iz naše želje da radimo zajedno. Ja sam se zaljubila u Davidovu muziku i to je predstavljalo veliko iskušenje, ali i želju da napravimo nešto zajedno. Bilo je vrlo lako jer se mi vrlo dobro razumemo i kad radimo, razmišljamo na sličan način.

David: Oboje smo podjednako zaslužni u stvaranju predstave i sve delimo međusobno.

Kristina: On je jedan ludi pesnik koji na sve to svira za dušu. To meni tako izgleda jer ja nisam muzičarka, ja plešem sama i radim to na jedan poetičan način. Sviđa mi se to da sam u vazduhu i da sanjam u vazduhu i letim. Kad god jedno od nas nešto predloži drugi kaže "Da, da, još više i još bolje!" I tako je dvoje ludih napravilo prelepu predstavu.

moreno2 jpg

Kako ste došli na Festival uličnih svirača?

David: Preko festivala u Varaždinu, Špancirfesta, gde su nam pričali o festivalu u Novom Sadu i onda su nas iz Novog Sada pozvali. Prošle nedelje smo nastupali na Špancirfestu i logistički je jednostavnije da dođemo i do Novog Sada.

Na osnovu čega birate mesto nastupa, s obzirom na okolnosti vašeg performansa?

David: Treba nam mnogo prostora (smeh). Ta predstava je najpre zamišljena za otvoren prostor koji je jako širok mada smo ga izvodili i u velikim salama i pozornicama. Jedina stvar koja nam treba je nebo kao scenografija.

Da li možete da nam preporučite još neki festival na kom mogu da se vide ovakvi performansi?

David: Jedan od najlepših i najboljih festivala je u Španiji u gradu Valjadolid iz koga Kristina dolazi, to je Festival uličnih umetnosti.

Nakon povorke koja kreće sa Trga slobode u 20 časova, u Gradiću, Moreno otvara ovogodišnji festival u 21 čas. Ovaj umetnik na festival dolazi zahvaljujući "Plants AiR" programu rezidencijalnih umetnika, koji realizuje Fondacija "Novi Sad 2021".

Intervju možete poslušati u prilogu:

 

Svetlana Paramentić 

.
Ajron Rigan (Iron Reagan) je sada već kultni, krosover bend iz Virdžinije. Nastali su više kao projekat/super grupa 2012. kada…
.
Treće izdanje festivala Green Air biće održano 30. i 31. avgusta na Novosadskom sajmu, najavili su organizatori.
.
Zvuci prestonice Francuske kao u filmu "Ponoć u Parizu" Vudija Alena, čekaju vas na Štrandu u petak, 16. avgusta u 21 sat, na velikoj…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?