...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Muzika / Festivali

Sale i Marko: Festival kroz objektive

16.07.2015.

Sea Dance festival nam je u goste doveo veoma specifične goste koji ne nastupaju, ali prate svaki nastup. Verovatno ste primetili da na ovakvim događajima uvek na sve strane lete fotoreporteri i fotografi koji posle nastupa svih izvođača odmah u javnost puštaju prelepe fotografije, ne samo za medije, već i za veb sajtove organizatora.

.

Njihov šator je prepun razne opreme, koja izgleda kao da su vanzemaljci upravo sišli na zemlju, a često rade i sa nekim letelicama (popularno - dronovima), koji prave fenomenalne fotografije i snimke iz vazduha.

Nama su u gostima bili Aleksandar Kamasi i Marko Ristić koji su na poslednja dva festivala radili za Exit team. Oni su poručili da toliko obožavaju svoj posao da više ne mogu ni da zamisle da dođu na koncert bez foto aparata.

"Nije težak posao. Ako volite ono što radite onda nikako nije teško. Ima tu i lepih i ruznih stvari, ali volimo posao koji radimo i sve je to ok. Nikada mi se nije desilo da nemam fotke zbog kojih sam došao, a da budem iskren ne znam ni kako da se ponašam na koncertu bez fotoaparata", rekao je za O radio Marko.

zajedno

Kamasi je dodao da je čak jednom otišao privatno na jedan koncert i da su ga sve vreme "svrbeli prsti". "Neverovatno, ali samo sam gledao u binu i govorio sebi – ovo je dobar kadar, ajoj i ovo je dobar kadar", kazao je on.

Ove godine Kamasi je na Exitu vodio foto tim od 25 ljudi, određivao je ko će raditi na kojem stejdžu, raspoređivao obeveze i bio čovek od koga je sve zavisilo. "Bilo je mnogo teško na Exitu, bilo mi je žao zato što sam prvi put za 15 godina napravio najmanje fotki i proveo sam najviše vremena na telefonu kako bih organizovao ljude", rekao je Kamasi i dodao da je Sea Dance drugačiji, jer je u pitanju manji festival, pa je sve mnogo opuštenije. "Sve je opuštenije, čak je i obezbeđenje opuštenije, nisu tako strogi kao na velikim događajima i zato nam je mnogo lakše, iako imamo sve te tačkice koje nam trebaju da bi se kretali na ona mesta gde publika ne sme", kazao je Kamasi.

zajedno3

Marko je obajsnio da je on ljubitelj malo tvrđeg rokenrol zvuka, pa su mu takvi koncerti i specijalnost. Pošto je Sea Dance više posvećen elektronskoj muzici, najveći problem za fotoreportere je svetlo, koje je na ovakvim žurkama veoma jako i agresivno. "Ima mnogo svetla, jako je i često ima previše stroboskopa, što je veliki problem koji buni naše senzore i objektive, pa je teže fotkati DJ-eve. Najbitniji faktor je kretanje izvođača na bini, jer su i oni jako brzi", eto šta kaže čovek!

Osim toga što zahteva veliku pažnju, poenta je što u ovakvim uslovima forografi naprave ogroman broj fotografija, a učinak je jako mali. "Hteo bih još da pohvalim i publiku. Oni mnogo vole da sarađuju sa fotoreporterima tako da je to uvek super posao", dodoa je Marko.

Njihove fotografije pogledajte na Exitovom i na Sea Danceovom sajtu, oduševićete se.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Stavi svoje lice u GIF

Razvoj veštačke inteligencije ima neverovatan uticaj na mim kulturu. Aplikacije koje nam pomažu da svoje lice umetnemo u razne mimove…

.

Živimo u eri fotografije

Svetsko Bijenale studentske fotografije, sedmo po redu, svečano je otvoreno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Izložene su fotografije više od…

.

Kreiraj svoj najdraži kolaž

Za uređivanje slike kao pojedinačne stvari postoji mnogo aplikacija. Nećemo ulaziti u to koja je najbolja, ali svakako ćemo vam…

.

Nema putovanja bez Instagrama

Od raznobojnih kuća u londonskom Notting Hillu, do pogleda na njujorški Manhattan Bridge, postoje mesta širom sveta koja su poslednjih…

.

Bez duplih fotki na telefonu

Oko 17 odsto fotografija na telefonu su kopije originala. One takođe troše deo memorije, čime se smanjuje prostor i utiče…

.

Nađi na netu i ono što ne znaš kako se zove

Najlakši način da danas saznate nešto je da posetite Google.rs i da unesete pojam o kojem želite da se informišete.…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Škripa

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo