...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Roze mažoretkinje su zlato Bele Crkve

21.06.2015.

Belocrkvanske mažoretkinje će nastupiti na povorci najstarijeg Karnevala cveća u Srbiji sledeće subote, 27. juna. Iako u Srbiji ima samo nekoliko timova mažoretkinja, belocrkvanski broji čak 80 članica i uspele su da uđu u top deset u Evropi, kao i da osvoje titulu juniorskih kadetkinja u Srbiji.

.

Foto: facebook.com/BelocrkvanskeMazoretkinje

U Vojvodini za sada postoje timovi mažoretkinja samo u Sonti, Senti, Adi, Apatinu i Beloj Crkvi. Trener Belocrkvanskih mažoretkinja Dejan Đurić kaže da je taj sport za Srbiju nov i atraktivan i da će tek da se razvija. 

"Devojke plešu sa štapovima, a sport je veoma kreativan, kao neka vrsta umetnosti. Koordinacija pokreta je veoma bitna, jer moraju da nauče da bace štap, uhvate ga i pritom plešu", objašnjava Đurić.

2 jpg

Za sada sarađuju sa timom iz Zagreba odakle im jednom godišnje dolaze treneri koji ih uče koreografiju. Osim što nemaju kompetentne trenere, nemaju ni orkestar koji bi morao da bude sastavni deo trupe.

Ipak, devojke koje treniraju prezadovoljne su jer imaju priliku da se druže i putuju.

"Treninzi pred državno i evropsko prvenstvo najteži su, zato što ih imamo dva puta dnevno, pa nam je to naporno", objašnjava Anđela Nikodijević (15). 

3 jpg

Pomislili biste da je najveća greška ako mažoretkinji ispadne štap, međutim, kako objašnjava članica tima Zorana Radišić (16), to je najobičnija stvar, a osoba ne sme da se zbuni, već da uhvati štap i nastavi sa koreografijom.

Belocrkvanske mažoretkinje jednom godišnje primaju nove članice. Audicija se održava u oktobru nakon evropskog prvenstva na kojem će učestvovati i ove godine, krajem avgusta.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Najbolje opcije za kupanje van grada

Leto nas ove godine baš i nije počastilo sunčanim danima, pa bi tim pre one malobrojne trebalo iskoristiti za uživanje…

.

Otvoren omladinski klub u Beloj Crkvi

Uskoro će svaka opština u Vojvodini imati centar u kojem će mladi moći da se aktivno angažuju u različitim neformalnim…

.

Knight's not dead

"Plameni vitezovi" su družina koja voli epsku fantastiku, srednji vek i borilačke veštine. Ovo udruženje čine mladi entuzijasti iz raznih…

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo