.
Trenutno
Music mix
Muzika / Festivali

RE: Na bini duh antifašizma

09.05.2015.

Ritam Evrope, manifestacija kojom mladi u Novom Sadu obeležavaju 9. maj Dan pobede nad fašizmom, jedna je od najvećih svirki na samom početku letnje koncertne sezone na otvorenom. Ovu manifestaciju devetu godinu za redom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad (SKCNS), a ovogodišnji Ritam Evrope protekao je u znaku 70 godina od pobede nad fašizmom.

.

O radio je uvek na licu mesta, pa nas je tako u mobilnom studiju u Gradskoj kući odmah nakon nastupa posetio i Bojan Slačala iz Artan Lilija, jednog od bendova čija popularnost u Srbiji i celom regionu raste neverovatnom brzinom! O nastupu na Ritmu Evrope Slačala je rekao sve najbolje! "Sjajno je bilo, u publici puno antifašista i čestitam svima ovaj Dan pobede nad fašizmom, svima koji slave, a i onima koje ne slave", kazao je Slačala na početku razgovora.

On je ispričao i jednu zanimljivost, a to je da je deda pevačice Artan Lilija Romane Slačale zapravo učestvovao u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, tako da je bend na binu izasao pun antifa duha. "Antifašistički duh je bio sa nama na bini", poručio je Slačala.

Trg nikada nije bio puniji od samog starta svirke, pošto su Novosađani poznati po tome da vole pomalo da kasne. Sjajna atmosfera na Ritmu Evrope osećala se od samog početka i čini se da će ovo biti jedan od najboljih izdanja festivala do sada.

Slačala je nakon svirke najavio da je u planu i drugi album benda. "Zatvaramo ovaj prvenac novim singlom koji će biti objavljen najkasnije do sredine juna. Posle ćemo objaviti ploču, vinil, a zatim će startovati i jedan zanimljiv sajt koji su uradili dizajneri baš iz Novog Sada. Takđe, biće tu i ceo album na Bandcamp-u, odakle će moći da se preuzme besplatno, kao i majice i ostali merchandise. U najavi je i novi album, pa očekujte mnogo novih hitova, antifašizma i 'antinašizma', kako ja kažem za ove naše", kroz smeh je kazao Slačala.

Najavio je i vruće leto za Artan Lili i nastupe širom Srbije i regiona. Već sledećeg vikenda će svirati u Pančevu, pa zatim u Požarevcu, a onda slede letnji festivali: Exit, Mixer, pa zatim Dan mladih u Skoplju u Makedoniji, ako dole ne bude frke. Potom sledi nastup na Arsenal festu, Love festu, Vin festu u Zagrebu i svirka u Ljubljani.

 

remi

Vidno zadihana i zadovoljna posle nastupa pred Novosađanima stigla je i Mirela Priselac Remi iz Elementala. "Sjajna publika, Novi Sad i Elemental se vole i to je jasno. Meni je bilo ljepo, a kada su nastupi pred velikim auditorijom u pitanju, na koncertima koji su besplatni, imaš strah da će ljudi doći i proći, ali mislim da smo ih uspeli zadržati i da je puno onih koji su došli zbog nas", kazala je zadovoljno Remi.

Ona je rekla da se simbolika današnjeg dana se ne može poreći, te da joj je drago da se na ovakav način, bez velike patetike, govorancije i oficijelnih lica, uz super svirku obeležava ovako veliki datum. "Mislim da je koncert najbolja stvar! Dobrom mjuzom, atmsferom i jeftinom pivom možemo mnogo toga napraviti", kazala je Remi.

Dodala je da je u Hrvatskoj trenutno "čudna situacija", te da i tamo mladi i bendovi "sve više gledaju preko granice". "Imali smo prilike da učestvujemo u projektu Diversidad od 2010. do 2012, kada smo otišli u Brisel i napravili album sa još 18 muzičara iz cele EU. Videli smo kako se to vani radi, kakve su bine i organizacija, i bilo je to brutalno buđanje kad smo se vratili u Hrvatsku. To nas je probudilo da pokušamo i mi biti što bolji ovde gde smo. Mi smo generacija koja je neokaljana od prošlosti, rata i svega ružnog što dešavalo, pa možemo sigurno nešto dobro napraviti za sve nas. A muzika je univerzalna i ona ne gleda ko je koje boje ili nacije. Tu poruku želim poslati i kroz svoje tekstove", kazala je Remi.

Najavila je puno svirki ovog leta, festivala i nastupa. "Mi smo crvčak koji preko leta postaje mrav, puno radimo i završavamo novi album, pa ćemo imati nove pjesme koje ćemo pormovirati", rekla je ona i fanovima poručila da za više informacija posete www.elemental.hr.

Ritam Evrope live na našem sajtu do kraja večeri! TUNE IN!

.
Ako ste mislili da je festivalima došao kraj i da možete da odmorite do naredne sezone, grdno ste se prevarili. Počinje OPENS distrikt…
.
U okviru ovogodišnjeg festivala Uličnih svirača, uspešno se predstavio i projekat Danube streamwaves koji je na jednom mestu okupio…
.
U okviru četvrte po redu, završne, manifestacije Danube Streamwaves koja se po drugi put održala u Novom Sadu i to u okviru ovogodišnjeg…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?