...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Muzika / Festivali

RE: Na bini duh antifašizma

09.05.2015.

Ritam Evrope, manifestacija kojom mladi u Novom Sadu obeležavaju 9. maj Dan pobede nad fašizmom, jedna je od najvećih svirki na samom početku letnje koncertne sezone na otvorenom. Ovu manifestaciju devetu godinu za redom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad (SKCNS), a ovogodišnji Ritam Evrope protekao je u znaku 70 godina od pobede nad fašizmom.

.

O radio je uvek na licu mesta, pa nas je tako u mobilnom studiju u Gradskoj kući odmah nakon nastupa posetio i Bojan Slačala iz Artan Lilija, jednog od bendova čija popularnost u Srbiji i celom regionu raste neverovatnom brzinom! O nastupu na Ritmu Evrope Slačala je rekao sve najbolje! "Sjajno je bilo, u publici puno antifašista i čestitam svima ovaj Dan pobede nad fašizmom, svima koji slave, a i onima koje ne slave", kazao je Slačala na početku razgovora.

On je ispričao i jednu zanimljivost, a to je da je deda pevačice Artan Lilija Romane Slačale zapravo učestvovao u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, tako da je bend na binu izasao pun antifa duha. "Antifašistički duh je bio sa nama na bini", poručio je Slačala.

Trg nikada nije bio puniji od samog starta svirke, pošto su Novosađani poznati po tome da vole pomalo da kasne. Sjajna atmosfera na Ritmu Evrope osećala se od samog početka i čini se da će ovo biti jedan od najboljih izdanja festivala do sada.

Slačala je nakon svirke najavio da je u planu i drugi album benda. "Zatvaramo ovaj prvenac novim singlom koji će biti objavljen najkasnije do sredine juna. Posle ćemo objaviti ploču, vinil, a zatim će startovati i jedan zanimljiv sajt koji su uradili dizajneri baš iz Novog Sada. Takđe, biće tu i ceo album na Bandcamp-u, odakle će moći da se preuzme besplatno, kao i majice i ostali merchandise. U najavi je i novi album, pa očekujte mnogo novih hitova, antifašizma i 'antinašizma', kako ja kažem za ove naše", kroz smeh je kazao Slačala.

Najavio je i vruće leto za Artan Lili i nastupe širom Srbije i regiona. Već sledećeg vikenda će svirati u Pančevu, pa zatim u Požarevcu, a onda slede letnji festivali: Exit, Mixer, pa zatim Dan mladih u Skoplju u Makedoniji, ako dole ne bude frke. Potom sledi nastup na Arsenal festu, Love festu, Vin festu u Zagrebu i svirka u Ljubljani.

 

remi

Vidno zadihana i zadovoljna posle nastupa pred Novosađanima stigla je i Mirela Priselac Remi iz Elementala. "Sjajna publika, Novi Sad i Elemental se vole i to je jasno. Meni je bilo ljepo, a kada su nastupi pred velikim auditorijom u pitanju, na koncertima koji su besplatni, imaš strah da će ljudi doći i proći, ali mislim da smo ih uspeli zadržati i da je puno onih koji su došli zbog nas", kazala je zadovoljno Remi.

Ona je rekla da se simbolika današnjeg dana se ne može poreći, te da joj je drago da se na ovakav način, bez velike patetike, govorancije i oficijelnih lica, uz super svirku obeležava ovako veliki datum. "Mislim da je koncert najbolja stvar! Dobrom mjuzom, atmsferom i jeftinom pivom možemo mnogo toga napraviti", kazala je Remi.

Dodala je da je u Hrvatskoj trenutno "čudna situacija", te da i tamo mladi i bendovi "sve više gledaju preko granice". "Imali smo prilike da učestvujemo u projektu Diversidad od 2010. do 2012, kada smo otišli u Brisel i napravili album sa još 18 muzičara iz cele EU. Videli smo kako se to vani radi, kakve su bine i organizacija, i bilo je to brutalno buđanje kad smo se vratili u Hrvatsku. To nas je probudilo da pokušamo i mi biti što bolji ovde gde smo. Mi smo generacija koja je neokaljana od prošlosti, rata i svega ružnog što dešavalo, pa možemo sigurno nešto dobro napraviti za sve nas. A muzika je univerzalna i ona ne gleda ko je koje boje ili nacije. Tu poruku želim poslati i kroz svoje tekstove", kazala je Remi.

Najavila je puno svirki ovog leta, festivala i nastupa. "Mi smo crvčak koji preko leta postaje mrav, puno radimo i završavamo novi album, pa ćemo imati nove pjesme koje ćemo pormovirati", rekla je ona i fanovima poručila da za više informacija posete www.elemental.hr.

Ritam Evrope live na našem sajtu do kraja večeri! TUNE IN!

Možda te još zanima:

.

Jesmo li kao društvo pobedili fašizam?

Nacistička Nemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svetskom ratu 1945. godine i od tada, svakog 9. maja širom sveta obeležava…

.

Rokenrolom protiv retkih bolesti

Poslednji dan februara čitav svet obeležava kao Međunarodni dan retkih bolesti. Cilj je podsetiti javnost da među nama postoje ljudi…

.

Muzikalnost bez diplome

Možda nemate diplomu iz di-džejinga, ali to ne znači da ne možete da se bavite stvaranjem muzike. Šta više, evo…

.

Ritam između sveta i zapada

Burnt Friedman održao je muzičku radionicu u Novom Sadu na kojoj je odgovarao na ključna pitanja današnje muzičke prakse sa…

.

The Toasters: Bolje turneja nego novi album

Američki ska bend The Toasters nastupio je sinoć na 12. Ritmu Evrope u Novom Sadu. Jedini originalni član ovog benda,…

.

Facebook uvodi drastične promene

Eksperiment na Facebooku, čiji je deo bila i Srbija poslednjih meseci uspeo je i ovu društvenu mrežu očekuju globalne promene.…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo