...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Publika i bendovi na Arsenalu pobedili kišu

27.06.2015.

Odličnim nastupom jedinstvenog frontmena Kande Kodže i Nebojše završen je drugi dan festivala Arsenal na Garden stejdžu. Program su obeležili Artan Lili, Samostalni referenti, Prljavi inspektor Blaža i Forever storm, ali i početnici u muzici Kora i Ewen. Na Mejn stejdžu, uz pomoć publike protiv kiše borili su se Sharks Snakes & Planes, Ritam Nereda, Brkovi, S.A.R.S. i Zabranjeno Pušenje.

.

Na samom početku, u duhu ovogodišnjeg festivala, Garden stejdž otvorio je drugoplasirani bend na Bunt Rok Masters takmičenju, Kora. Kako članovi benda Goran i Mladen kažu njihovo ime nije naročito dubokoumno.

"Jednog dana sedeli smo i kao svaki početnički bend, smišljali imena. Neko od nas je gulio pomorandžu i bacio koru. I tako je i ostalo - kora", rekao je uz smeh Goran i dodao da ipak tome mogu da se pripišu mnoga dublja značenja od prvobitnog.

Nakon njih kao iznenađenje nastupio je kragujevački bend Ewen, koji je za svega pola sata uspeo da oduševi publiku i pridobije nove obožavaoce. Muzika ovog benda je dosta kompleksna, sa čestim promenama ritma, a nastup je bio veoma energičan i to je publiku posebno oduševilo. Očekujemo na jesen njihov prvi album koji trenutno pripremaju, a do tada nam ostaje snažan utisak sa ovog nastupa.

Odmah posle njih binu je zauzeo metal bend Forever Storm. Već nakon nekoliko minuta svirke stigle su i ovacije publike, a kako smo kasnije saznali od članova benda, to su njihovi fanovi koji ih prate na svakoj svirci. Za vreme pauze između pesama podsetili su ljude na značaj mesta na kojem se dešava Arsenal fest. Član benda Miloš za O radio je rekao kako uskoro spremaju novi album.

"Ukoliko budemo radili onoliko koliko smo planirali, album bi trebalo da izađe u septembru sledeće godine. Biće konceptualan i smešten u prošlost, pre oko 100 godina", rekao je Miloš i dodao da je napisana cela priča, samo je potrebno podeliti je po pesmama.

artani1 jpg

Nakon metal svirke usledio je bend čije pesme "Srce", "Ispod kože" i "Ako stanemo tu" ne mogu da ostave publiku ravnodušnom. Naravno, reč je o dobro poznatom bendu Artan Lili. Frontmen grupe Bojan Slačala kaže kako mu je veoma drago što se pred binom brzo popunila praznina.

artani2 jpg

"Neizmerno sam srećan što se već u prvih nekoliko minuta popunila praznina i što je zapravo mnogo ljudi došlo na naš koncert, iako je uporedo na glavnoj bini nastupao bend Ritam Nerada".  Artani uskoro spremaju novo izdanje aktuelnog albuma i to na vinilu, a dizajn omota radiće momci iz Novog Sada.

referenti jpg

Veterani ska muzike, bend Samostalni referenti spustili su u jednom trenutku publiku na pod, da bi je već u sledećem momentu naterali da skače. Kako momci iz benda kažu, "uvek postoji taj jedan u masi koji odbija da sluša, ali to je sve deo zezanja". Članovi benda Ref i Fefe misle da je konačno došlo vreme da dobiju pravi termin na jednom ovako odličnom festivalu i svojoj publici pruže nezaboravnu svirku. Nedavno su proslavili 20 godina benda i ove godine ih čeka puno svirki i koncerata.

referenti2 jpg

Nakon njih, uvek nasmejan i pozitivan, neprikosnoveni pobednik air guitar takmičenja, Prljavi inspektor Blaža pentrao se i skakao po bini i napravio spektakl na Arsenal festivalu. Uz hitove koje je pevao ceo stejdž, popeo se na vrh konstrukcije i testirao sopstvenu spretnost. Na kraju svirke završio je sa rasekotinom na glavi, ali kako on kaže "ovo valjda mora svaki put da se desi".

blazo jpg

Na kraju večeri Garden binu zatvorio je bend Kanda Kodža i Nebojša. Oliver Nektarijević frontmen KKN-a kaže kako je atmosfera bila prijateljska ali i uzbudljiva.

oliver jpg

"Zanimljivo je jer sam video ljude sa kojima se davno nisam sreo. Ipak, smatram da je sve izazov na svoj način, pa tako i ovaj festival", rekao je Oliver a na pitanje kako je na Tibetu odgovorio je istim pitanjem.

"Pa to ja vas treba da pitam, jer ja stvarno ne znam odgovor", rekao je uz smeh Oliver.

Čitavog dana kiša je pretila da pokvari ugođaj publici na Arsenal festu. Sitna dosadna kiša padala je i na samom početku nastupa benda Sharks Snakes & Planes, koji je otvorio program druge večeri festivala na glavnoj bini. Kiša ipak nije sprečila nekoliko stotina vernih fanova da već u 20.00 budu na platou kod dimnjaka i da uživaju u zaista sjajnoj svirci beogradske petorke. "Drug" i "Nebeska mehanika" izazvali su odličnu reakciju publike, ali je highlight čitavog koncerta bio kada se prvi red skinuo potpuno go do pojasa u trenutku kada je bend zasvirao "Crni gnoj".

sharkes jpg

Pred kraj nastupa SSP-a publika je već dobro ispunila prostor ispred Mejna, iščekujući svirku Ritma Nereda. Novosadska četvorka ni ovog puta nije razočarala svoje brojne fanove, a osim već proverenog festivalskog repertoara ispunjenog najvećim hitovima, Neredi su iskoristili priliku i da ispipaju kako publika "diše" kad sviraju nove pesme, sa nedavno objavljenog albuma "To nisi ti". Pred kragujevačkom publikom odsvirali su "Divan dan" i "Nema dileme" i sudeći po reakciji, nema dileme da će i nove pesme vrlo brzo naći put do srca fanova.

Brkovi su izašli pred skoro pun plato na Mejn stejdžu i to stanje se nije menjalo do kraja programa, bez obzira na kišu koja više nije stajala. Brkovi su stari znalci kragujevačke publike i zato su znali i šta da joj ponude - samo najveće hitove, uz "poučne" Šemsine komentare između pesama. 

"Ne treba uvek biti dobar čovek, onda svako može da postupa fino s tobom. S druge strane, ne mora ni to da znači da, ukoliko imaš decu da si dobar čovek, treba se dobro odmeriti u životu" zaključio je Šemso.

U sličnom raspoloženju publika na Mejnu dočekala je i S.A.R.S, bend koji sa Brkovima, Mortal Kombatom i Perom Defformerom gaji bratske i prijateljske odnose, ali i stilski vrlo blisko orijentisanu publiku. S.A.R.S. je nedavno objavio novi album "Proleće" i nove pesme tek krče put do publike, ali sudeći po reakcijama fanova na ovaj nastup, to neće biti tako težak posao. Prema rečima frontmena benda Žareta veliki uspeh singla "Lutka" ne znači da bend nastavlja tim putem.

"Sve više devojaka vidim u prvim redovima, moram priznati da mi malo fale i oni fanovi koji su nas pratili na početku karijere" rekao je Žare i dodao da su oni ipak bili u nekom drugom, pank fazonu. Sledeće godine bend S.A.R.S proslaviće deset godina rada.

zabranjeno jpg

Čast da zatvori drugo festivalsko veče pripalo je Zabranjenom Pušenju. Sejo Sekson i ekipa u poslednje vreme često sviraju u Srbiji i više nisu "ekskluzivna atrakcija", ali su i dalje bend koji jako dobro zna da "zapali" masu i stvori sjajnu energiju na svirci. Tako je bilo i ovog puta, a ni fanovi nisu bili razočarani. Naprotiv, gromoglasnim pevanjem pozdravili su svaku pesmu sa repertoara, bilo da je ona iz ranog ili aktuelnog perioda benda.

Program na glavnoj bini trajao je do ranog jutra, a već za nekoliko sati počinje poslednje festivalsko veče i novi direktni prenos O radija sa Garden bine. U našem programu slušaćete, između ostalih, Let 3, Piknik, Bolesnu Štenad i mnoge druge, dok se najveća gužva očekuje na glavnoj bini, na kojoj će Goran Bregović obeležiti 40 godina rada Bijelog dugmeta, a pre njih nastupiće Van Gogh.

Predrag Novković

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

.

Festival svetske muzike stiže u Fabriku

Festival svetske muzike (world music) Pocket Globe održaže se od 9. do 11. novembra u SKC Fabrici. Drugo izdanje festivala…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo