...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Prvi dan Exita 2019: The Cure pobedili kišu

05.07.2019.

Prvo veče devetnaestog izdanja Exita obeležili su The Cure, a tokom noći na binama smenjivale su se zvezde kao što su Lost Frequencies, Maceo Plex, Carl Cox i mnogi drugi. Prema saopštenju organizatora, ovogodišnje otvaranje Exita bilo je najposećenije u skoro dvadesetogodišnjoj istoriji festivala, sa više od 56 hiljada posetilaca koji su prošli kroz festivalske kapije.

.

A one su otvorene već oko 18.45 i publika je ubrzo popunila veći deo Mejn stejdža, očekujući The Cure, koji su se pojavili u 20.45. Pre njih svirali su 65daysofstatic, bend koji je Robert Smith lično odabrao kao predgrupu za ovogodišnju turneju. Iako je kiša počela da pada pre sam izlazak The Cure na scenu, posetioci nisu dozvolili da im to pokvari atmosferu i kako se pljusak povećavao, oni su bili sve raspoloženiji, što se moglo primetiti po zajedničkom pevanju i uzvikivanju.

The Cure su svirali nešto više od dva sata, uz sve najveće hitove iz višedecenijske karijere benda, a publika je sve vreme pristizala. Nakon njihovog nastupa, zvanično otvaranje Exit festivala ispraćeno je vatrometom. Tema ceremonije otvaranje bila je "Peace on Earth, Peace with Earth" i tokom nje upućen je apel za promene na nivou celog čovečanstva sa jednim zajedničkim ciljem – da spasimo život na planeti zajedno.

Prvi festivalski dan nosio je naziv OPENS Day, u čast titule Omladinske prestonice Evrope koju ove godine nosi Novi Sad. Odmah posle ceremonije otvaranja, glavnu binu je preuzeo belgijski hitmejker Lost Frequencies, a u sličnom stilu nastavio je nakon njega ruski dvojac Filatov & Karas.

exit20192 jpg

Za to vreme, da drugim stejdževima program je takođe bio raznovrstan. Dok je najveći broj publike napuštao Mejn posle nastupa najvećih zvezda prvog dana, Samostalni referenti započeli su svirku na Fusionu i zagrejali sve prisutne za britanske ska legende The Selecter koji su nastupali nakon njih. Sarajevska hip hop trojka Helem nejse razmrdala je publiku kako humorom, tako i ozbiljnim temama koje muče sve mlade na prostoru bivše Jugoslavije. Potom je usledila Sajsi MC, a Fusion su, kao što se događa skoro svake godine, zatvorili Bad Copy.

Explosive stage se ove večeri izdvojio po nastupu benda Piter Peter and the test tube babies. Na Exit festival se vratili su se nakon punih 11 godina,  a ovo je bio njihov prvi nastup na Explosive bini.

Arenu i EXIT prvog dana festivala zatvorio je Carl Cox sa nastupom koji je počeo u šest sati ujutro. U čast destogodišnjice otkako su Carl Cox i Green Velvet nastupili zajedno i priredili jednu od najvećih žurki na Exitu ikada, Carl Cox se pojavio zajedno sa Maceom Plexom u back2back nastupu.

Kao i svake godine, Exit pored muzičkog nudi i program koji edukuje mlade o podizanju svesti u rešavanju društvenih problema. Ove godine najavljena je akcija sadnje drveća koju pod sloganom "Vrati prirodi – pridruži se i posadi drvo", EXIT Fondacija i #EUzaTEBE organizuju na jesen. Na OPENS State of EXIT zoni, posetioci će moći da učestvuju u oslikavanju krošnje drveta na platnu i tako se prijave za akciju sadnje drveća i steknu mogućnost da osvoje karte za EXIT 2020.

exit20193 jpg

Platno sa oslikanim drvetom će nakon festivala biti postavljeno u Novom Sadu i drugim gradovima i imaće za cilj da poziva građane da se prijave na akciju sadnje drveća. Na Opens zoni tokom sva četiri dana predstaviće se više od 40 organizacija civilnog sektora iz celog regiona. Takođe, ove godine Exit je pokrenuo akciju za čist život bez narkotika uz hešteg #StayClean.

Drugi dan festivala na Mejn stejdžu nastupiće The Chainsmokers, Chain and status RTRN II Jungle, na Dance Areni najbolja žurka očekuje se uz Paula Kalkbrennera, poseban performans očekuje se na Explosive bini zahvaljujući Arcturusima dok će na Fusion bini Atheist rap proslaviti svoj 30. rođendan.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Burning man: mesto gde novac ne znači ništa!

"Burning man" je festival koji se svake godine održava u pustinji Black Rock, u američkoj državi Nevada, 160 kilometara od…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

The Toasters: Publika nas menja

Kultni američki ska sastav The Toasters nakon četiri decenije staža na sceni "ne stiska kočnicu, već dodaje gas“. Iza sebe…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo