...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Muzika / Festivali

Prvi dan Exita 2019: The Cure pobedili kišu

05.07.2019.

Prvo veče devetnaestog izdanja Exita obeležili su The Cure, a tokom noći na binama smenjivale su se zvezde kao što su Lost Frequencies, Maceo Plex, Carl Cox i mnogi drugi. Prema saopštenju organizatora, ovogodišnje otvaranje Exita bilo je najposećenije u skoro dvadesetogodišnjoj istoriji festivala, sa više od 56 hiljada posetilaca koji su prošli kroz festivalske kapije.

.

A one su otvorene već oko 18.45 i publika je ubrzo popunila veći deo Mejn stejdža, očekujući The Cure, koji su se pojavili u 20.45. Pre njih svirali su 65daysofstatic, bend koji je Robert Smith lično odabrao kao predgrupu za ovogodišnju turneju. Iako je kiša počela da pada pre sam izlazak The Cure na scenu, posetioci nisu dozvolili da im to pokvari atmosferu i kako se pljusak povećavao, oni su bili sve raspoloženiji, što se moglo primetiti po zajedničkom pevanju i uzvikivanju.

The Cure su svirali nešto više od dva sata, uz sve najveće hitove iz višedecenijske karijere benda, a publika je sve vreme pristizala. Nakon njihovog nastupa, zvanično otvaranje Exit festivala ispraćeno je vatrometom. Tema ceremonije otvaranje bila je "Peace on Earth, Peace with Earth" i tokom nje upućen je apel za promene na nivou celog čovečanstva sa jednim zajedničkim ciljem – da spasimo život na planeti zajedno.

Prvi festivalski dan nosio je naziv OPENS Day, u čast titule Omladinske prestonice Evrope koju ove godine nosi Novi Sad. Odmah posle ceremonije otvaranja, glavnu binu je preuzeo belgijski hitmejker Lost Frequencies, a u sličnom stilu nastavio je nakon njega ruski dvojac Filatov & Karas.

exit20192 jpg

Za to vreme, da drugim stejdževima program je takođe bio raznovrstan. Dok je najveći broj publike napuštao Mejn posle nastupa najvećih zvezda prvog dana, Samostalni referenti započeli su svirku na Fusionu i zagrejali sve prisutne za britanske ska legende The Selecter koji su nastupali nakon njih. Sarajevska hip hop trojka Helem nejse razmrdala je publiku kako humorom, tako i ozbiljnim temama koje muče sve mlade na prostoru bivše Jugoslavije. Potom je usledila Sajsi MC, a Fusion su, kao što se događa skoro svake godine, zatvorili Bad Copy.

Explosive stage se ove večeri izdvojio po nastupu benda Piter Peter and the test tube babies. Na Exit festival se vratili su se nakon punih 11 godina,  a ovo je bio njihov prvi nastup na Explosive bini.

Arenu i EXIT prvog dana festivala zatvorio je Carl Cox sa nastupom koji je počeo u šest sati ujutro. U čast destogodišnjice otkako su Carl Cox i Green Velvet nastupili zajedno i priredili jednu od najvećih žurki na Exitu ikada, Carl Cox se pojavio zajedno sa Maceom Plexom u back2back nastupu.

Kao i svake godine, Exit pored muzičkog nudi i program koji edukuje mlade o podizanju svesti u rešavanju društvenih problema. Ove godine najavljena je akcija sadnje drveća koju pod sloganom "Vrati prirodi – pridruži se i posadi drvo", EXIT Fondacija i #EUzaTEBE organizuju na jesen. Na OPENS State of EXIT zoni, posetioci će moći da učestvuju u oslikavanju krošnje drveta na platnu i tako se prijave za akciju sadnje drveća i steknu mogućnost da osvoje karte za EXIT 2020.

exit20193 jpg

Platno sa oslikanim drvetom će nakon festivala biti postavljeno u Novom Sadu i drugim gradovima i imaće za cilj da poziva građane da se prijave na akciju sadnje drveća. Na Opens zoni tokom sva četiri dana predstaviće se više od 40 organizacija civilnog sektora iz celog regiona. Takođe, ove godine Exit je pokrenuo akciju za čist život bez narkotika uz hešteg #StayClean.

Drugi dan festivala na Mejn stejdžu nastupiće The Chainsmokers, Chain and status RTRN II Jungle, na Dance Areni najbolja žurka očekuje se uz Paula Kalkbrennera, poseban performans očekuje se na Explosive bini zahvaljujući Arcturusima dok će na Fusion bini Atheist rap proslaviti svoj 30. rođendan.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Najveći regionalni festivali ne odustaju od najavljenih termina

I dok muzička indrustrija zbog pandemije korona virusa na globalnom planu trpi velike gubitke, najveći domaći muzički festivali ne odustaju…

.

Mladi heroj se ne zaustavlja na trenutnom uspehu

Maša Mišković, mlada asistentkinja na Pravnom fakultetu u Beogradu, jedna je od ovogodišnjih dobitnica nagrada Youth Hero. Maša je neko…

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

.

Želja za novim saznanjima je najveća motivacija

Srednja škola je period u kome se opredeljujemo da li nam više odgovaraju prirodne ili društvene nauke. Međutim, postoje i…

.

Za mlade heroje ne postoje granice

Dvadesetdvogodišnji Aleksa Mirković osvojio je do sada 85 nagrada. Pobedio je na ovogodišnjem Svetskom trofeju u Portugalu. Ne, nisu u…

.

Nova generacija mladih heroja

Već četvrtu godinu Exit fondacija dodeljuje nagrade Youth hero. Ove godine nagrađeno je 19 mladih, prema proceni žirija, najuspešnijih u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo