...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Poznati prvi finalisti Demofesta

21.07.2017.

Sinoć je u Banjaluci počeo deseti Demofest, koji je na tvrđavu Kastel privukao nekoliko hiljada posetilaca raspoloženih da se uz vrlo zanimljiv program provedu do ranih jutarnjih sati. Izabrano je prvih pet finalista, a ostatak ćemo saznati večeras, po završetku druge polufinalne večeri.

.

Čim stignete u Banjaluku nemoguće je da ne primetite da se u gradu održava festival. Grupe mladih muzičara sretali smo na svakom koraku, a grad je potpuno u bojama festivala. Banski dvor u centru grada ukrašen je velikim festivalskim zastavama kojima dominira rimski broj deset, a unutrašnjost zgrade pretvorena je u centar svega onoga što se dešava u vezi sa Demofestom, a što nisu sami festivalski nastupi. Tu se održavaju press konferencije, prateći govorni programi i izložbe. Odmah po dolasku Oradio ekipe u Banjaluku zaputili smo se do Banskog dvora, gde je koji minut posle četiri sata pred novinare izašao Marky Ramone. Dobro raspoložen i opušten, ispričao je pored ostalog da ne praktikuje da svira autorske pesme jer je odavno shvatio da publika želi da sluša samo Ramonse, najavio je večernji set od ukupno 36 pesama, ispričao nam da su mu omiljeni albumi "Rocket to Russia" i "Road to ruin" (uz prvi album, naravno) i rekao da ima "kick ass" ekipu na stejdžu na koju je vrlo ponosan.

banski dvor

Banski dvor (foto Demofest)

Naredni sagovornik novinarima trebalo je da bude Edo Maajka. Međutim, saznali smo da zbog problema na granici Edo neće stići u dogovoreno vreme, pa smo planirani intervju s njim uradili tek kasno uveče, posle njegovog sjajnog nastupa na Beton stejdžu. Inače, tokom dana se među novinarima i na društvenim mrežama dosta pričalo i komentarisalo to što su na graničnim prelazima policajci i carinici bili prilično rigorozni prema učesnicima festivala. Traže im se raznorazni papiri i dozvole što u jeku turističke sezone stvara dodatne gužve (famozni ATA karnet za instrumente je prava noćna mora i za bendove i za carinike), pa je na mrežama čak bilo i poziva graničarima da ne zadržavaju ljude koji iz raznih krajeva bivše zemlje pokušavaju da stignu na Demofest! 

U Banskom dvoru tokom popodneva otvorene su dve izložbe fotografija, "Nešto je puklo u meni" i "The good wife", a tema obe izložbe je položaj žene u društvu i odnos društva prema njoj. Žensko pitanje nastavljeno je i na tribini "Žene u umetnosti" koja je održana nešto kasnije uz učešće književnice Vedrane Rudan, scenaristkinje Staše Koprivice, konceptualne umetnice Sandre Silađev Dinje i akademskog slikara Mladena Miljanovića. Sa njima je, uz prisustvo brojne publike, razgovarala Ida Prester, nezvanično zašitno lice maltene svih Demofest izdanja i žena koja sa uspehom predvodi čak tri benda – projekta!

zene u umetnosti

Tribina Žene u umetnosti (foto Demofest)

Na festival smo stigli oko devet uveče, taman pred početak takmičarskog programa. Prvi put ove godine Demofest se održava na celoj tvrđavi, odnosno, u isto vreme se na dva punkta održavaju nastupi bendova. Glavna, Bastion bina, nalazi se u većem delu tvrđave Kastel, velikim otvorenim prostorom dominira ogromna bina, dok su sa strane poređani šankovi, prateći sadržaji (Jack Daniels, stoni fudbal...) i novinarska/VIP terasa. Mi smo uglavnom bili usredsređeni na praćenje bendova sa te bine, samo povremeno smo prošetali i do druge, Beton bine, koja zauzima manji deo tvrđave (nekada je program Demofesta bio samo na toj lokaciji, ali kako festival raste tako se osvaja deo po deo tvrđave :)). Na velikoj bini nastupilo je čak 15 bendova, od kojih je stručni žiri odabrao prvih četvoro finalista. U finale su prošli Wolfram (Novi Sad), Pale Origins (Zagreb), beogradska Stepa i Fed Horses (Logatec, Slovenija). Uz opšti utisak da su generalno svi bendovi zvučali sasvim solidno, Oradio ekipa konstatovala je da ne bi bilo nezasluženo ni da su se Dogs in Kavala (Beograd) ili Sin Seekas (Senta) našli u finalu, ali stručni žiri je zaista stručni žiri pa nema mesta sumnji u njihov utisak! A u žiriju su Boris Leiner (Azra), Zoran Predin (Lačni Franz), Đorđe Miljenović aka Skaj Vikler, marketing stručnjak i bivši basista Đorđe Mišić i direktorka festivala Brana Janković. Uostalom, danas na press konferenciji žiri će pred novinarima, nadamo se, obrazložiti svoju odluku, a imaćemo priliku i da malo bolje upoznamo bendove koji su izborili plasman u finale, pa ćete i njihove utiske moći da pročitate.

demofest publika

Program na Bastion bini kasnije je nastavljen svirkom benda Letarg iz Hrvatske koji je prošle godine osvojio treće mesto, a nakon njih na binu je izašao Marky Ramone sa svojom kick ass ekipom. Dobro poznati repertoar koji smo više puta mogli da čujemo i kod nas, uz sve antologijske Ramones hitove ali i utisak da je ispred Bastion bine ostalo manje ljudi nego dok su svirali takmičarski bendovi! S jedne strane, to se može objasniti i time da su bendovi i njihovi brojni fanovi otišli da uz pivo i ćevape po banjalučkim lokalima utope sreću ili tugu, ali i činjenicom da je na Beton bini svirao sjajni Edo Maajka (koga smo nedavno gledali i na Exitovom Mejn Stejdžu) i koji je zajedno sa svojim vrhunskim bendom stvarno razvalio Demofest! Dobro raspoložen, očigledno srećan što je prvi put u Banjaluci sa bendom, uz dosta novih pesama i gotovo sve stare hitove, Edo je posle nekoliko godina lufta ponovo u dobroj formi i to je zaista jako dobra vest. U razgovoru posle koncerta najavio nam je i brzi izlazak novog albuma, ali o tome ćete čitati u posebnom tekstu. Kraj koncerta bio je naravno uz "No passaran" i uzvik "Smrt fašizmu Banjaluko!", a publika je dizanjem stisnutih pesnica visoko u vazduh pokazala i ovde da fašizam, koliko god da nam truje svakodevicu, prosto neće proći.

edo maajka

Prethodno je i na Beton bini održan takmičarski program, a nastupili su bendovi koje je odabrao glumac Nikola Pejaković Kolja, čovek-žiri. Većinu bendova, na žalost, nismo uspeli da pogledamo jer su se nastupi poklapali sa svirkama na Bastion bini. U finale je prošao bend Slonz iz Šapca, iako smo mi sasvim lokalpatriotski navijali za novosadski UV. Ipak, ne sumnjamo u Koljin sud, taman posla.

Uz utisak da je festival kao i svih prethodnih godina sjajno organizovan, ali da bi zvuk na glavnoj bini mogao još malo da bude bolji, uz osmehom propraćen tvit dana da je Demofest kartica za plaćanje jedina na kojoj smo u plusu, Oradio ekipa se lagano udaljila sa tvrđave. Na glavnoj bini je u to vreme već pržio Funkerman, bilo je i dosta ljudi, ali i nama je bilo dosta za prvo veče.

O tome ko je prošao u finale druge večeri, kako se u Banjaluci proveo Marlijev sin i da silent disco ne mora zaista da bude silent, čitajte sutra.

A pogledajte i prvi video prilog Oradio ekipe sa Demofesta

Predrag Novković i Dušan Majkić 

Možda te još zanima:

.

Dizajniraj plakat za Demofest

Demofest poziva sve kreativce iz regiona mlađe od 35 godina da se prijave na konkurs za najbolji plakat “Goran V.…

.

Slonz: Sve zavisi od nas

Reč Slonz možda ne znači ništa, ali istoimeni bend svakom ljubitelju i poštovaocu čvrste, autorske, iskrene i uz sve to…

.

Na Demofest se prijavilo 458 bendova

Na upravo završeni konkurs baanjalučkog Demofesta prijavilo se 458 demo bendova sa područja cele bivše Jugoslavije, saopštili su organizatori ovog…

.

Konkurs za Demofest otvoren još tri dana

Organizatori banjalučkog Demofesta saopštili su da je konkurs za sve regionalne demo bendove, koji žele da nastupe u takmičarskom delu…

.

Raspisan konkurs za 11. Demofest

Najveći regionalni festival demo bendova u ovom delu Evrope, banjalučki Demofest, po 11. put otvorio je konkurs za sve demo bendove…

.

Balkanizacija Evrope!

Može se slobodno reći kako je masovna histerija novog doba, koju prate teroristički napadi, izbegličke krize i celokupno nezadovoljstvo stanovništva,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo