...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Povratak na Arsenal

25.06.2021.

U Kragujevcu je u četvrtak počeo ovogodišnji Arsenal fest, koji se u prostoru Knjaževog arsenala održava već 11. put. Arsenal je prvi veliki festival koji se u našoj zemlji organizuje posle pandemije koronavirusa, a potreba publike za muzičkim festivalima i adrenalin koji je prevladao svima koji su željni da vide svoje omiljene bendove, bili su primetni već pri samom dolasku u Kragujevac. Prevruć dan kao da se zapravo uklopio u uzavrelu atmosferu Arsenala. Nema više (za sada) maski, dok su redovi za brzinske testove bili dugački podjednako kao oni na samom ulazu u prostor festivala.

.

Gužva na sve strane, program odlično raspoređen i publika željna uzbuđenja koja joj samo dobri koncerti mogu doneti. Već sa prvim taktovima benda Keni nije mrtav zakuvalo se na Garden bini. Mateja, Sava i Matija odlično su iskoristili karantin kako bi uvežbali nove pesme i album koji se planira do kraja ove godine. Singl "Samodisciplina" je već dobro najavio kako izgleda trenutna slika ovog benda iz Kruševca.

knm123 jpg

Keni nije mrtav

Kruševac Geto je, pak, doneo jednu drugačiji zvuk, koji se godinama promoviše na Gardenu – hip hop. Duo u sastavu Nikola Milenković - Čami i Nikola Trišić – Triša prikazao je publici dobar spoj humora i aktuelnih socijalnih tema. Ove godine slave desetogodišnjicu, a ko hoće više da sazna o njima i njihovom senzibilitetu – pravac Jutjub. Nekako u to vreme, staza između Gardena i glavne bine (Mejn stejdž) bila je zakrčena, jer su svi hteli da, posle šesnaest meseci koncertne pauze, vide i čuju Partibrejkers. Euforija u publici kao da se neki veliki sportista vratio na teren posle povrede i Canetova izjava: "To što ste sad uradili nije lepo. To što ste bacili pivo na binu. Ali dobro, mladi ste. Mladi i glupi. I ja sam bio takav, pa vidi šta sam postig'o".

ars5 jpg

Partibrejkers

Bend vrlo raspoložen za svirku, Cane posebno. Ipak, moglo se čuti i da ih je duga pauza malo usporila. Dosta pesama zvučalo je tromo i sporije, ali ne i bez energije. Odlična set lista, redosled pesama mudro poređan i zaključak da je ovo bila tek prva runda za jedan veliki bend koji će na kraju dobiti meč. Sa druge strane, Bjesovi su na Gardenu zvučali odlično (što i nije neka nova vest).

ars6 jpg

Bjesovi

Garden bina poseduje i dovoljnu dozu tog mračnijeg raspoloženja i mnogo više je prijemčiva sastavima kojima atmosfera na bini jako znači. To se posebno moglo osetiti kada su na stejdž izašle lokalne pank legende – KBO! To je njihova bina već godinama i energija je uvek na standardnom nivou. Skoro bez pauza između pesama, KBO su u gotovo sat vremena svog nastupa pozdravili jednu novu omladinu koja je mnogo mlađa od gomile njihovih albuma. I naravno, "Samoća" za kraj, kao himna na kraju televizijskog programa.

ars4 jpg

KBO!

Sa druge strane (jastuka), na Mejnu je uz Bajagu i Instruktore vladalo praznično raspoloženje. Prema rečima nekih ozbiljnih muzičara koji su prisustvovali koncertu, Bajaga je na bini zvučao najbolje u poslednjih desetak godina. A posle silnog panka i žestoke energije, rashlađenje na Garden bini došlo je uz novosadski sastav Obojeni program. I oni su zvučali bez greške, moderno i sveže, a naš je utisak bio da se publika, posle nastupa KBO!, potpuno promenila.

ars3 jpg

Repetitor

Ta publika je sigurno otišla na Brkove (mega gužva) dok smo mi, koliko toliko pribraniji, propratili Funk Shul i Repetitor za kraj programa prve večeri na dobro izbalansiranom Gardenu.

Dušan Majkić

Fotografije: Nemanja Đorđević, Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Bitovima protiv galopirajućeg kapitalizma

Sajsi MC je skoro 20 godina na sceni. U pitanju je žestoki hip hop pop alter ego Beograđanke Ivane Rašić koja je…

.

Slovo A, čekirano!

Poslednje veče prvog ovogodišnjeg velikog muzičkog festivala u regionu (a možda i u Evropi), prošlo je na zavidnom nivou. Povezanost…

.

Razvaljivanje za Instagram generaciju

Pregled druge večeri Arsenal festa 11 biće jedan pravi atmosferski izveštaj. Ali, ne onaj koji govori o vremenskim uslovima, već…

.

Arsenal: Za svakog po nešto - za nekoga sve!

Došao je kraj ovogodišnjem Arsenal festu. Poslednje festivalsko veče organizatori su rezervisali za izvođače poput Partibrejkersa, Asian Dub Fondation, Irish…

.

Počinje 15. Exit festival

Exit festival, koji ove godine slavi 15 godina postojanja, počeće danas na Petrovaradinskoj tvrđavi, a kako glavne zvezde u narednim…

.

Nišlije pobednici Omladine

Nišlije Tevarbulebra su pobednici ovogodišnjeg Festivala omladina u Subotici. Treće mesto zauzeli su beogradski Dingospo Dali  a drugo pančevci Raskid 13!

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo