...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Počinje Ritam Evrope 2016

05.05.2016.

Ritam Evrope je manifestacija kojom Novi Sad obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, a manifestaciju desetu godinu zaredom organizuje Ustanova Studentski kulturni centar Novi Sad (SKCNS).

Ovogodišnji Ritam Evrope traje od 5. do 9. maja, a kao prvi događaj 5. maja će u SKCNS Fabrici u 19 sati biti otvorena izložba "Misli Sloboda - Između danas i sutra", autorke Edine Selešković. Ovaj projekat objedinjuje skulpturu, instalaciju, performans, svetlo, zvuk, film, pisanu reč, ali i nove globalne komunikacijske tehnologije kako bi spojio mlade generacije sa univerzalnom snagom savremene umjetnosti.

.

Kao i svake godine, kruna manifestacije biće veliki koncet na Trgu slobode 9. maja, kada će od 19 časova na bini početi da se ređaju bendovi Del Arno Band, Marčelo & Napeti Quintet i novosadskoj publici omiljeno Hladno pivo, hrvatski punk rock sastav iz Zagreba.

Zašto 9. maj? Iz SKCNS poručuju da je nakon kolosalnih razaranja, stradanja i zločina, u Drugom svetskom ratu, Nemačka 9. maja 1945. potpisala bezuslovnu kapitulaciju, koju je u njihovo ime potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. U ovom ratu život je izgubilo više od 50 miliona ljudi.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder. Od tada se deveti maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.

Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke.

Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se Deveti maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, kod nas poznatiji kao Dan Evrope.

Iz SKCNS preporučuju još jedan događaj koji je vezan za ovaj datum. Biblioteka Matice srpske će u ponedeljak 9. maja, u okviru Molijerovih dana, organizovati razgovor "Pisati o ratu" na kom će učestvovati Matijas Enar, Aleksi Žen i Emanuel Riben.

Takođe, ekipa O radija biće na Trgu slobode u ponedeljak 9. maja, odakle ćemo uživo prenositi sve koncerte. Slušaoci koji ne budu mogli da dođu u Novi Sad u našem programu i na našem sajtu moći će da prate sva dešavanja, kao i da čuju ekskluzivne intervjue sa bendovima koji nastupaju. Naravno, sve to će biti dostupno i našim društvenim mrežama kao live Facebook emitovanja, fotografski izveštaji i live Snapchat priče.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Ritam Evrope! ove godine od 7. do 10. maja

Ovogodišnja manifestacija Ritam Evrope! održava se od 7. do 10. maja u Novom Sadu i obuhvata četiri događaja. Kakos u…

.

Logo psa u dobošu kao znak prepoznavanja ljudi koji pomažu životinjama

Poznati novosadski bubnjar Aleksandar Savić Savara, svirao je u brojnim bendovim u našem gradu, a  nedavno se vratio u Ritam…

.

Algoritam rešava detektivsku priču

Iza pseudonima Časlav Gospodarski, koji je potpisnik nedavno obajvljenog romana "Algoritam", nalazi se Saša Jovičić. Ovaj detektviski triler nastao je…

.

Jesmo li kao društvo pobedili fašizam?

Nacistička Nemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svetskom ratu 1945. godine i od tada, svakog 9. maja širom sveta obeležava…

.

Rokenrolom protiv retkih bolesti

Poslednji dan februara čitav svet obeležava kao Međunarodni dan retkih bolesti. Cilj je podsetiti javnost da među nama postoje ljudi…

.

Muzikalnost bez diplome

Možda nemate diplomu iz di-džejinga, ali to ne znači da ne možete da se bavite stvaranjem muzike. Šta više, evo…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo