...
ORADIO UŽIVO

Muzika / Festivali

Počinje 10. Demofest

19.07.2017.

U Banjaluci večeras počinje jubilarni deseti Demofest, najveći regionalni festival mladih i neafirmisanih bendova. U konkurenciji za nagrade biće čak 48 bendova, koji će svirati na dve bine. Pored takmičara, publika na banjalučkom Kastelu tokom trodnevnog festivala videće i brojne poznate svetske i regionalne izvođače u revijalnom programu.

.

Na konkurs koji su raspisali organizatori početkom proleća prijavio se ukupno 471 bend. Njihove snimke preslušavao je stručni žiri, koji je na kraju odabrao 30 bendova koji će nastupiti na glavnoj, Basstion bini Demofesta, dok će preostalih 18 grupa nastupiti na drugom stejdžu, Beton bini. PR festivala Brankica Raković kaže za Oradio da će i ovaj jubilarni Demofest programski ponuditi za svakog ponešto, jer će se osim glavnog programa odvijati i brojni prateći sadržaji.

"Najzanimljivije je to da smo u ovom periodu kada se festivali gase i kada su opstanak kulture, umetnosti i autorskog rokenrola pod upitnikom, mi dočekali deseti rođendan. Potrudićemo se da svima ponudimo ponešto, bez obzira na žanrove, da i oni sa nama proslave rođendan", kaže Brankica.

demofest basstion

Osim takmičarskih bendova, ono što svake godine dovodi brojne Banjalučane na festival je i revijalni program, koji će i ovog puta biti kombinacija svetskih i regionalnih zvezda.

"Marky Ramone dolazi po prvi put u BiH, u Banjaluku, čućemo dakle i taj stari dobri pank. Naravno tu je i Ky-Mani Marley, dakle, to su neka žanrovski interesantna imena koja možda nisu potpuni mejnstrim, ali nose sa sobom odličnu energiju i neku pozadinsku priču koja je nama jako važna. Treće večeri koncept će biti donekle drugačiji, ponovo će nastupiti Dubioza Kolektiv jer za rođendan treba samo najbolje, a tu je i mali zalazak u elektroniku bez koje se ne može, kroz Rudimental DJ set", najavljuje Brankica Raković.

Pored njih, u revijalnom programu će nastupiti i Freemasons, Funkerman, Edo Maajka, Bad Copy, Lačni Franz i Projekt Rakija. Zasviraće i prošlogodišnji pobednici Seine, Letarg i Degeneza, a za lokalnu podršku biće zaduženi Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje. 

demofest beton

Interesantno je da će na ovogodišnjem Demofestu nastupiti čak pet takmičarskih bendova iz Novog Sada i okoline. To su bendovi WolframTwo FingersGiftUV i žabaljski BDfuseIgor Sakač, gitarista benda UV, veruje da bi učešće na ovom prestižnom festivalu moglo da bude važno za karijeru njegovog benda.

"Puno ljudi tamo može da nas čuje, nagrade su dobre i mislim da može da nam koristi. Super je ako nešto i osvojiš, ali to je festival koji se pamti. Naravno da neka očekivanja postoje, ne možemo skroz da ih ugasimo, ali znaš, kada puno očekuješ pa ne bude tako kako si očekivao, onda i ne bude baš tako lepo", kaže Igor za Oradio.

Jedan od interesantnijih pratećih programa Demofesta biće i okrugli sto na temu "Žene u umetnosti". Okrugli sto biće održan u četvrtak 20. jula u banjalučkom Kulturnom centru "Banski dvor" i biće otvoren za javnost. Učesnici će biti književnica Vedrana Rudan, rediteljka, dramski pisac i scenariskinja Staša Koprivica, novinarka Jovana Gligorijević, konceptualna umetnica Sandra Silađev Dinja i akademski slikar Mladen Miljanović.

Ulaz u festivalski prostor biće otvoren od osam sati uveče, a do 21.00 karta se neće naplaćivati. Posle tog vremena cena ulaznice biće osam maraka (četiri evra). Demofest je ove godine uveo i plaćanje bez keša unutar prostora na kojem se festival održava. Kao sredstvo plaćanja koristi se specijalna festivalska beskontaktna kartica, koju će posetioci moći da preuzmu na specijalnim blagajnama.

Demofest se završava u subotu 22. jula, a Oradio će vas svakodnevno izveštavati o svim zanimljivim dešavanjima na festivalu.

P. N.

Možda te još zanima:

.

Dizajniraj plakat za Demofest

Demofest poziva sve kreativce iz regiona mlađe od 35 godina da se prijave na konkurs za najbolji plakat “Goran V.…

.

Slonz: Sve zavisi od nas

Reč Slonz možda ne znači ništa, ali istoimeni bend svakom ljubitelju i poštovaocu čvrste, autorske, iskrene i uz sve to…

.

Na Demofest se prijavilo 458 bendova

Na upravo završeni konkurs baanjalučkog Demofesta prijavilo se 458 demo bendova sa područja cele bivše Jugoslavije, saopštili su organizatori ovog…

.

Konkurs za Demofest otvoren još tri dana

Organizatori banjalučkog Demofesta saopštili su da je konkurs za sve regionalne demo bendove, koji žele da nastupe u takmičarskom delu…

.

Raspisan konkurs za 11. Demofest

Najveći regionalni festival demo bendova u ovom delu Evrope, banjalučki Demofest, po 11. put otvorio je konkurs za sve demo bendove…

.

Balkanizacija Evrope!

Može se slobodno reći kako je masovna histerija novog doba, koju prate teroristički napadi, izbegličke krize i celokupno nezadovoljstvo stanovništva,…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo