.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Muzika / Festivali

Ograda podelila Exit i Novosađane

10.07.2015.

Kako stvari stoje, popularna "novosadska" ulica na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja se prostire na potezu od Rege bine do VIP terase, ove godina ostaće zatvorena za posetioce Exit festivala. O radio je fotografisao novi, drugi red ograde čije je postavljanje počelo noćas, a ova odluka organizatora festivala izazvala je kako ogorčenje Novosađana/ki, kojima je narečena ulica bila omiljeno okupljalište od kako se Egzit preselio na Tvrđavu, tako i vlasnika lokala na tom delu Đave.

.

foto: Jelena Mijatović

Portparol Egzita Sagor Mešković za portal mojnovisad.com rekao je da je razlog za postavljanje ograde bezbednost posetilaca festivala.

"Po ugovoru sa Gradom Novim Sadom, Exit tokom trajanja festivala ima pravo da odluči koji delovi tvrđave se koriste, a koji ne. Razlozi za zatvaranje te ulice na tvrđavi u ovom slučaju su višestruki. U pitanju je sanitetska bezbednost, jer mi ne možemo da odgovaramo za hranu i piće koju prodaju lokali u pomenutoj ulici. Tu je i krajnja programska neusklađenost, jer je jedan od vlasnika puštao turbo-folk muziku, a tu su i striktni ugovori sa sponzorima koji ne dozvoljavaju da se na festivalu prodaju konkurentski proizvodi, koji na ovaj način pokušavaju da uđu na festival van svih pravila poslovanja. Zbog ovakvog rada smo već izgubili jednog sponzora i dobili pravno upozorenje od drugog", kaže Mešković.

S druge strane, vlasnik lokala "Viribus" Aleksandar Golubović smatra da bahaćenje Egzita traje još od samih početaka održavanja festivala, ali da je ove godine prevršilo svaku meru.

"Moj lokal je uredno registrovan za rad tokom cele godine, za to plaćam sve što je potrebno plaćati i niko nema pravo da mi zabrani da radim. To što je Exit dobio Tvrđavu na korišćenje za tih nekoliko dana, ne znači da su dobili i moj lokal, ili da mogu sve nas koji ne poslujemo pod njihovim imenom da ograde žicom, kao što su sada uradili", kaže Golubović za mojnovisad.com i dodaje:

"Pre nekoliko godina tražili su nam da u njihovu fondaciju uplatimo po 50.000 dinara, kako bi nas pustili da radimo, što smo mi prihvatili i to je neko vreme funkcionisalo, iako je i tada bilo jasno da se radi o klasičnom reketu. Kasnije im to nije bilo dovoljno, pa su nam nudili da piće prodajemo za njihove kartice, Cashlesse, i da im dajemo polovinu zarade.

Kada smo to odbili, tražili su svakome od nas po 4.000 evra, što je suluda cifra koju niko od nas ne bi mogao da zaradi. Juče smo piće gostima prodavali preko žice, a danas vidim da postavljaju i drugi red ograde, tako da ni preko žice nećemo moći da radimo", izjavio je Golubović i najavio da će protiv organizatora festivala podneti tužbu.

I.M.

.
Ako ste mislili da je festivalima došao kraj i da možete da odmorite do naredne sezone, grdno ste se prevarili. Počinje OPENS distrikt…
.
U okviru ovogodišnjeg festivala Uličnih svirača, uspešno se predstavio i projekat Danube streamwaves koji je na jednom mestu okupio…
.
U okviru četvrte po redu, završne, manifestacije Danube Streamwaves koja se po drugi put održala u Novom Sadu i to u okviru ovogodišnjeg…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?