...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Nastavlja se festivalsko leto

22.07.2021.

Posle teške godine za sve one koji rade u muzičkoj industriji, i naravno za sve one željne svirki i žurki, napokon možemo da odahnemo. Festivalsko leto je tu. Do kraja ovog meseca očekuju nas brojni festivali i žurke, širom zemlje. Na njima uglavnom nastupaju domaći izvođači, jer je i dalje komplikovano dovesti strana imena, obzirom na to da je većina ipak otkazala svoje turneje zbog pandemije. Malim festivalima je svejedno, oni ne gube svoju draž. Oni veći se snalaze. Niko im ne zamera, jer svi znamo kakva je situacija, a i suviše smo željni provoda da bi previše zvocali.

.

Od petka 23. jula, pa do nedelje 25. jula ljubitelji elektronske muzike uživaće na Paliću jer posle godinu dana pauze ponovo mogu da đuskaju na Summer3p festivalu. Kako kaže Oliver Tomić iz organizacije, festival će biti drugačiji nego prethodnih godina i biće održan pod sloganom "Made in Serbia", jer zbog čitave situacija sa koronom nisu u mogućnosti da rade sa strancima.

"Razmišljali smo o tome da to bude Crème de la crème srpske elektronske scene, tako da će ove godine, po prvi put na Summer3p, nastupati Lea Dobričić i Marko Nastić. Petak će otvoriti NEOMODERN, nakon njega nastupa  DJ Ascalon i Lea zatvara program. U subotu žurku zakuvava DJ Denni, posle njega rade subotički producent i DJ Chrono i violinista Bobby Shepherd, a onda Marko Nastić", kaže o programu Oliver.

Nedelja je kao i obično rezervisana za Porodični dan koji je besplatan za sve posetioce, a već oko 16 časova počinju radionice crtanja mandale, izrade stencila, crtanja stripa, sportske radionice, biće tu i društvenih igara i naravno dobre muzike.

pdf 2021 jpg

U subotu i u nedelju, 24. i 25. jula biće održan i Palanački Dunav Fest, odnosno PDF u Bačkoj Palanci.

"Festival otvara Dečiji hor Kulturnog centra Zvonce, zatim Nemi pesnik i Van Gogh. Drugog festivalskog dana slušaće se nešto tvrđi zvuk, a za to će se pobrinuti SMF, Township Rebellion i Iskaz, a posle toga nastupaju DJ El Ninjo i dvojac Peryz i Daave”, kaže Tamara Jožić, portparol PDF festivala.  

Naredne nedelje možete posetiti Vršačka jezera jer tamo u četvrtak počinje Wind Rock Fest koji traje četiri dana. Prvog dana moći ćete da slušate Wind Rock Up takmičenje neafirmisanih bendova. Šest bendova koji su prošli kvalifikacije takmičiće se za vredne nagrade, a ocenjivaće ih stručni žiri sastavljen od muzičara i novinara. Pored njih, u četvrtak nastupaju i Jorgovani. U petak će biti prikazan dokumentarni film "Novi talas, 40 godina posle", a nastupaće pančevački bedn Znoj, Iskaz, Partibrejkers i Zona katastrofe.

Kristijan Petku iz organizacije Wind Rock festa kaže da u subotu imaju celodnevni program, a ne samo svirke uveče.

"Preko dana, osim berze ploča imamo i rok kvizalicu. Predstaviće se i najmlađi, a to je muzički centar "Zvončići", zatim Bulijeva škola roka i mladi vršački pankeri Zlotvori. Veče započinjemo jednom mladom vršačkom gitaristkinjom a to je Ana Ćosić. Nakon nje nastupaju beogradski reperi Wajz, Tanja Jovićević i oktobar 1864, Hladno pivo koje prvi put nastupa u Vršcu i Majkan”.

wind rock fest jpg

U nedelju se priprema tradicionalni Vršački kotlić, takmičenje u kuvanju riblje čorbe i lovačkog gulaša i dan kada, kako kaže Kristijan, svi odmaraju od rokenrola.

Dakle nema bojazni, festivali su tu, a tu su naravno i preventivne mere.

Oliver Tomić kaže da je situacija oko kovida koja traje već godinu ipo dana uticala na sve, pa i na njih kao organizatore. Kako kaže, primećuje da nisu zarđali, ali da su se ipak odvikli od organizacije, iako su dosta toga prošle godine radili online. Planove im konstantno remeti neizvesnost, pa do pre mesec dana nisu bili ni sigurni da li će Summer3p-a biti ove godine.

"Mi ćemo se prilagoditi merama koje su propisane od strane Republike Srbije što se tiče broja ljudi koji mogu da uđu na festival. Zakupili smo prostor od 6000 kvadrata, što znači da će svako imati 10 kvadrata za sebe. Na nama je da se ponašamo odgovorno. Svi koji rade u organizaciji i na samom ulazu festivala su vakcinisani ili imaju potvrdu da su preležali kovid", napominje Oliver.

Tamara Jožić kaže da se i oni na festivalu pridržavaju svih mera koje su zvanično propisane i koje će u tom momentu biti na snazi.  

Ista je situacija i sa Wind rock festom, a Kristijan kaže da je čitav festival organizovan uz konsultacije sa nadležnim institucijama koje su zadužene za borbu protiv kovida. "Za početak, smanjili smo kapacitet festivala. Kao druga mera tu je obavezno merenje temperature svim posetiocima kao i obavezna dezinfekcija ruku prilikom ulaska. Tu su i dezo barijere, ali i punkt za vakcinaciju ukoliko neko želi da se vakciniše. Odvojeni su ulazi za publiku i za muzičare, a u bekstejdžu su mesta gde će sedeti muzičari fizički udaljena. Posle nastupa svakog benda mikrofoni će biti ili zamenjeni ili dezinfikovani. Prilikom ulaska na festival i čekanja u redu obavezno je držanje distance, pa zato i pozivamo sve da dođu na vreme kako bi se izbegle gužve na ulazu".

Sada znate šta vas sve očekuje do kraja ovog festivalskog jula. Pazite na sebe i druge i pravac u provod.

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo