...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Muzički okršaj oduševio publiku!

04.09.2015.

Festival uličnih svirača novosadskoj publici priredio je sinoć ono što još nikada nije viđeno u gradu, a to je nesvakidašnji koncept uličnog muzičkog obračuna između dva benda na dve bine, koji sviraju naizmenično i svoje i pesme benda sa druge strane.

Zaista smo se svi pitali kako će to da izgleda i kako je uopšte moguće izvesti takvu svirku, međutim, ono što je sledilo na Trgu slobode premašilo je sva očekivanja! Jesu u pitanju Let 3 i Atheist Rap, iskusni muzičari koji svoje karijere broje u decenijama, ali bez obzira na iskustvo, Street Musical Clash im definitivno leži i možda bi trebalo da to ubace u svoje redovne nastupe.

.

Bila je to noć kada smo čuli Let 3 kako svira "Zapadnu Evropu", a Atheisti "Riječke pi*ke", i to dobro, zaista dobro. Dve bine bile su bile postavljene jedna naspram druge, da bendovi mogu da se vide preko publike, i onda pesmu, na primer, započne Let 3, a nakon refrena prepuste je Atheistima na drugoj strani trga! A publika se samo elegantno okrene na drugu stranu, i oni koji su do tad bili u prvom redu, nađu se na kraju mase. Čini se da je ovaj koncept zbog toga nekako i više fer prema publici.

fusss

Let 3 je razgovarao i sa Jelom i Almom, a više o svemu možete da pročitate ovde. No, festival je počeo još jednom festivalskom povorkom koja je krenula od mosta Duga.

Bubnjar Dragoljub Đuričić sa svojom ekipom na festivalskom kamionu pravio je "galamu" na Bulevaru Mihajla Pupina, gde se okupilo mnogo ljudi. Publici su deljeni "šejkeri", pa su i oni učestvovali u pravljenju muzike, a pored ritam sekcije u povorci su učestvovali i plesači iz plesnog udruženja Groove, duvački orkestar iz Italije BadaBimBumBand i Haos žongleri sa vatrom i različitim svetiljkama. 

"Pet dana nisam spavao i razmišljao sam kako da postignemo organizovanu uličnu galamu - to je jako uzbudljivo. Ovaj festival je dobio dimenziju koja se zove evropski festival, tako da više nije dio ulične zabave, već neguje ozbiljnu umjetnost. Svaki festival ima neku poruku i mi isto tako kao galama na kamionu i mislim da je čast da sviramo na jednoj povorci kao što je ova", kaže za O radio Đuričić.

fus

Festival je počeo radijskom binom ispred SNP-a, a bez skromnosti, O radio bina prve večeri je bila pravi hit i osveženje. Poslednji od bendova koje je nastupio na našoj bini bio je The Dust, koji su publici doneli bluza i starog hard roka. No, iako je bend zvučao "kao mator", u pitanju su mladi i energični momci, kojima je ovo tek početak karijere. Pevač benda Dušan Obradović razgovarao je sa nama odmah posle svirke i rekao da je na našoj bini jako dobra oprema i zvuk, što mu je dalo dodatnu inspiraciju i motivaciju da svira.

"Oduševljen sam i voleo bih svake godine da sviram ovde, i još deset puta duže sa mnogo više pesama", rekao je Dušan za O radio.

The Dust su nastupili u delu programa koji smo nazvali "#UživOradio", u kojem nastupaju bedovi koji su gostovali u našoj istoimenoj emisiji, a za ovaj bend je gostovanje značilo i prvi snimak. "Jednog dana na albumu će stajati moje ime i prezime, jer imamo i autorske pesme, koje sam napisao. Imam sjajne muzičare, pored kojih mogu da se prepustim samo publici, i ne moram uopšte da gledam i pazim da li će oni zastati, da li će se zbuniti i pogrešiti. Naš prvi snimak bio je u vašoj emisiji, akustičan fazon, ali planiramo da uradimo neko profesionalno studijsko snimanje", dodao je Dušan.

thedustfus

Nakon njih na binu je izašao muzički urednik i voditelj O radija Dragan Vukmirović Gandra, ovog puta u ulozi DJ-a, koji je napravio neverovatno ludilo ispred SNP-a. Bina je bila prepuna, primetili smo čak i čitave koregorafije uz Gandrinu muziku, ljudi su đuskali i uživali da nam se motala samo jedna rečenica u glavi: "Šta je ovo Mad Max? Seriousley?". Bilo je negodovanja publike kada je muzika morala da bude ugašena, ali sada smo definitivno sigurni da treba da svratite do nas obavezno, jer je provod zagarantovan!

Festival traje do 5. septembra, a kroz ulice Novog Sada proći će do tada oko 150 različitih umetnika i muzičara. Drugog dana će između ostalog nastupiti sjajni My Buddy Moose, domaći bendovi Samostalni ReferentiLira Vega, zatim italijanka Lisa Pellegrini sa tradicionalnim indijskim plesom, one man band Davor Perišić iz Hrvatske i kantautor Kralj Čačka.

Program O radio bine za drugo veče festivala pogledajte u nastavku, a sledi i još jedan teaser za naše iznenađenje, koje spremamo za subotu!

M.L. i J.Ž.

RTV bina – petak

16:00 Radio Novi Sad Prvi program

16:30 Branimir i Neprijatelji / rok, akustika

17:30 Šinobusi / bluz, rok

18:30 Lira Vega / alternative rok

 

19:00 O radio

20:00 "Zvuk ulice": NS Buskers / rok, akustika

21:00 "#UživOradio": Empathy Soul Project / alternativni, indie rok

22:00 Velika slova: Samostalni referenti / ska

 

Valery Teaser

Možda te još zanima:

.

Novosadske pozorišne igre vraćaju mlade u pozorište

Treće Novosadske pozorišne igre, internacionalni festival pozorišta za decu i mlade, održavaju se u novosadskom Pozorištu mladih od 8. do…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo