...
TRENUTNO14:00 - 15:00ŠpacirBećar

Muzika / Festivali

Mračni raj za izgubljene anđele

10.07.2016.

Death Doom legende, pioniri Gothic metala Paradise Lost prvi put su nastupili u Novom Sadu i to u okviru ovogodišnjeg Exit festivala. Jedan su od retkih bendova čija se originalna postava nije mnogo menjala do danas, a mi smo pevača ove grupe, vitalnog Nika Holmsa, "dobili" samo na dva minuta, što će reći da je tekst više u speed metal fazonu. 

.

Dobrodošli na Petrovaradinsku tvrđavu, večeras ćete prvi put nastupiti u Novom Sadu. Vaš poslednji, četrnaesti album, "The Plague Within" izašao je prošle godine. Na njemu ste se vratili svojim Death/Doom korenima, a mene zanima koja je to zajednička priča koja se krije u pesmama sa pomenutog albuma?

Uvek je teško započeti rad na novom materijalu. Sve mora da se zahukta na vreme jer za svaki album želimo da bude naš najbolji i smatram da svaki muzičar treba da stremi ka takvom razmišljanju. Ovoga puta totalno smo promenili radni proces. Greg Mekintoš (gitarista) i ja prisvojili smo novu metodologiju u stvaranju, album smo snimili u Londonu i mislim da on zaista zvuči perfektno. 

Posle skoro tri decenije postojanja na muzičkoj sceni, da li možete napraviti neku paralelu vašeg rada i konstantnog stvaranja? 

Mi, na prvom mestu, ističemo tu tamniju stranu muzike i osećanja koju ona nosi. Ne podilazimo ukusima, zato nas ne zanima dekadencija. Volimo da stvaramo muziku koja može da se pusti i na sahranama ali i u horor filmovima. 

U Srbiji nastupate četvrti put, a večeras ste prvi put u Novom Sadu. Da li se sećate tih nastupa?

Kako da ne, sećam se poslednjeg nastupa u Srbiji. Puno puta odlazimo odmah nakon svirke, pogotovu sada kada je zaoštrena situacija na aerodromima. Sve se dešava na blic. U starim opuštenijim danima ostajali smo dva-tri dana nakon koncerta, družili se i uživali kao turisti.

Planovi za ovu godinu?

Pred nama su brojni festivali, a počeli smo da razmišljamo i o novim pesmama. Njih ćemo ostaviti za sledeću godinu jer ćemo promeniti izdavačku kuću – nemački Nuclear Blast.  

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo