...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Mixer Festival 2017 - povratak kući

29.05.2017.

Deveto izdanje najvećeg regionalnog festivala kreativnosti održano je od 25. do 28. maja na mestu na kome je sve i počelo – u silosima nekadašnjeg Žitomlina na donjem Dorćolu, pod autobiografskim sloganom "MIGRACIJE". Četiri ključne programske teme obrađivane su kroz sve segmente festivala već poznate publici: Mikser Talks, Pitanja grada, Dizajn, Vizuelne umetnosti, Edu zona, Mikser Kids, Kino Mikser i Mikser Music. Publika je na jednom mestu mogla da pogleda i uživa i uz Disciplinu kičme, E-play, Eda Maajku, Zemlju gruva i Juru stublića & grupu Film, Bojanu Vunturiševć, Justin’s Johnson…

.

Omiljena lokacija publike Mikser festivala na donjem Dorćolu ponovo je okupila veliki broj vrhunskih imena iz oblasti arhitekture i dizajna, urbanog razvoja i planiranja, stručnjake novih tehonologija, angažovane umetnike i muzičare iz regiona i sveta. Nova/stara lokacija idealna je za ovakvu festivalsku koncepciju jer posetiocima upravo pruža kreiranje sopstvenog programa i ugođaja. Poslednje festivalsko veče okupilo je najrazličitije generacije, a u nastavku ćemo izdvojiti neke od najzanimljivijih programa. 

mix9 jpg

Putujuća izložba plakata TOLERANCIJA – koju je inicirao jedan od najuspešnijih grafičkih dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije i specijalni gost Mikser festivala Mirko Ilić, posetiocima Mikser festivala ponudila je jedinstvenu priliku da pogledaju 27 plakata renomiranih dizajnera iz celog sveta. Posebna vrednost izložbe, pored veličine kustosa su i svetski autori čiji su radovi bili izloženi. 

mix2 jpg

mix11 jpg

Mikser Bazar bila je uzbudljiva pijaca namenjena stvaraocima iz različitih oblasti, na kojoj se predstavila selekcija najboljih učesnika Mikserovih tradicionalnih marketa: Design, Vintage, Food i Kids. Sve u sklopu aktuelnog slogana i povratka na svoje izvorište, ove godine su se pratili globalni trendovi migracija. Bazar je i ove godine okupio dizajnere, kreativne zanatlije, proizvođače rukotvorina, nakita, odeće i obuće, dekorativnih predmeta, prodavce secondhand i vintage komada, kolekcionare, antikvare, prodavce gramofonskih ploča, kaseta, stripova, dečjih igračaka i opreme, kao i izlagače dizajnirane hrane, pića i delikatesa, koji su svojim umetničkim delovanjem i nesputanim kreativnim duhom oplemenili prostor industrijske zone Donjeg Dorćola.

mix1 jpg

Naravno, poseban akcenat stavljen je i na program koji je podrazumevao vizuelne umetnosti, teatar i film. Ipak, najveće interesovanje u tom odeljku inspirativnih silosa vladalo je za predstave, među kojima su bile "Jami Distrikt" u režiji Kokana MLadenovića i "Muškarčine" Milene Bogavac i Vojislava Arsića.

mix4 jpg

mix7 jpg

Muzički program Mixer festivala odvijao se se na odlično koncipiranoj "River" bini. Negde oko 19 časova u nedelju splet je započet zvucima mlade pančevačke grupe Buč Kesidi, ali je upravo zbog rane koncertne satnice, na koju možda nisu navikli domaći posetioci, prostor oko stejdža bio slabo popunjen. Ljudi su tek pristizali, a negde oko 20 časova na binu se penju Fikusi iz Sarajeva. Dakle, nešto više od pola sata čistog srajevskog humora, a publika imala priliku i da bude počašćena vrhunskim ćevapima, koji su bili neka vrsta efektnog marketinga koji sprovodi ova neobična rok-folk ekipa. Puno parodijskih elemenata i senzibiliteta alla "Nervozni Pošt"r” bili su ipak najzanimljiviji mlađoj publici kojoj je ovakav zvuk došao kao osveženje. Po navodima iz štampe, reč je o "novom zajebantskom sarajevskom bendu, koji je snimio album sa osam pjesama, za kojeg sada traži izdavača". Toliko o tome.

mix3 jpg

Justin's Johnson

Onda se muzički kursor drastično menja jer kreće ozbiljna svirka upakovana u pank-rok-sving scenografiju. Džastins Džonson (Justin’s Johnson) dolaze iz Splita, nastali su početkom 2001. i do danas su snimili dva studijska albuma (Na krivom mjestu u pravo vrijeme i All in). Turneje u sklopu novog albuma dovela ih je u Beograd gde su odsvirali furiozan set i upoznali pubilku sa svojom osveženom postavom i zvukom koji je sazreo u lepu mešavinu svinga, rokabilija i ska momenata, uz propratne društveno angažovane tekstove. Prema rečima pevača Frana, grupa sve više nastupa na velikim festivalima u zemlji i okruženju. Jedino je bilo šteta što je bend započeo svoj set mnogo ranije od planirane satnice, tako da se tek na kraju nastupa okupio veći broj posetilaca na prostoru "River" bine. Dakle, Džastins Džonson su odličan saundtrek za toplu festivalsku noć! 

mix5 jpg

Rock n Roll over Jura!

Ipak, starije generacije su polako zauzele svoju poziciju oko bine kako bi se, sa velikom željom, teleportovale u neka lepša vremena. Naravno, u pitanju je bio nastup Jure Stublića i njegove grupe Film. Dobro, to je sad već ko zna koja reinkarnacija tog sastava, ali je Jura (iz doba jure) razuverio publiku koja je sumnjala u kvalitet pomenute postave. Koncertni set započet je simboličnom pesmom "Pjevajmo do zore", a najveće iznenađenje zapravo je bio mlađi deo publike koji se iskreno prepustio ovoj retro struji, sa sve naučenim tesktovima pesama. "Sjećam se prvog poljupca", "Zajedno", "Boje su u nama"… Stvarno nema potrebe nabrajati numere koje su, ponajviše, obeležile osamdesete godine u tada muzički kvalitetnoj zemlji koja se zvala Jugoslavija. Ipak, koliko god da je želja za nastupom i dalje jaka, Jura Stublić je sinoć na moment izgledao i zvučao umoran i pomalo van ritma. Nije ni čudo što je u jednom momentu ovaj vremešni roker sišao sa bine kako bi se odmorio dok je prateći bend, zapravo gitarista, preuzeo ulogu frotmena. 

mix12 jpg

Povratak na staru lokaciju nekadašnjih silosa Žitoprodukta ponovo je prizvao i neku novu kreativnu publiku zainteresovanu za različite umetničke tendencije. Prema rečima PR menadžera festivala, Maje Cvetković, pomenuti prostor je bio omiljen od samog početka priče koja se vrtela oko Miksera jer se industrijski šmek napuštenog ali revitalizovanog prostora odlično uklapa sa kreativnim programom. 

mix13 jpg

Mikser se širi, a kako navodi njegov osnivač i direktor, Ivan Lalić, uskoro će u sličnoj ponudi i identitetu moći da uživa i srajevska i šabačka publika. Kreativna energija stalno je u pokretu i ona treba da pretenduje u promenama koji dolaze sa godinama. 

U nastavku poslušajte deo razgovora sa PR menadžerom festivala, Majom Cvetković:

A tu je i video prilog sa festivala

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

TBF i Justin's Johnson u Fabrici

Nakon odličnog koncerta prošlog oktobra i nastupa na Youth Fairu, splitski sastav TBF ponovo će nastupiti pred novosadskim fanovima 23. septembra na…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo