...
TRENUTNO11:00 - 12:00Škripa

Muzika / Festivali

Kraj CEETEP-a, petogodišnjeg muzičkog projekta

12.07.2015.

Članovi Centralno-istočno evropskog programa za razmenu talenata (CEETEP) obeležili su na ovogodisnjem Exit festivalu kraj ovog petogodišnjeg projekta, koji je služio za promociju izvođača i njihove muzike širom Evrope. U projektu je zajedno sa 18 CEETEP festivala iz 13 zemalja učestvovao i Exit, a jedan of fokusa projekta bio je da bendovi iz jedne zemlje odlaze na turneje i budu bukirani u drugim zemljama i na drugim festivalima, kako bi njihova muzika došla do što više ljudi.

.

Osim toga održavane su stručne konferencije na kojima su se povezivali i mendžeri bendova, kako bi kasnije jedni drugima mogli da pruže pomoć i podršku. Tokom pet godina projekta na tih 18 festivala predstavljeno je oko 60 izvođača, koji su učestvovali u 78 nastupa.

Šta je projekat značio za bendove uz naše zemlje čuli smo na konferenciji za novinare povodom završetka projekta, od Ivana Milivojeva, jednog od osnivača Exita. Milivojev je rekao da je kroz projekat prošlo nekoliko domaćih bendova koji sada nastupaju po Evropi i uspeli su da se probiju izvan granica Srbije, pa tako stiču iskustvo, koje mogu da prenesu svojim kolegama.

"Naši bendovi sada nastupaju na Sziget festivalu, i mnogim drugim širom Evrope. Dobro je što oni sada imaju to iskustvo izvođača koji nastupaju na internacionalnim festivalima i veoma smo ponosni zbog toga, a jedan od njih je na primer Hornsman Kojot", kazao je Milivojev. Na listi naših bendova koji se nalaze na spisku za međunarodnu talenat razmenu su i Eyesburn, Repetitor, TI, Artan Lili i slični.

Kreativni direktor Eurosonik festivala Peter Šmit rekao je da je to festival koji se fokusira na evropske bendove, ali ne samo na one iz Nemačke ili Britanije, već je ideja da se fokus stavi i na manje regione.

"Mislim da je najveći uticaj ovog projekta da se predstave talenti iz novih regiona na tržištu. Zajedno sa mnogim partnerima postigli smo i to da će sledeće godine u fokusu našeg rada biti ceo Centralno-istočni region Evrope", kazao je on.

Fokus o kojem govori je zapravo kruna ove saradnje koja će se dogoditi na Eurosonik festivalu u Holandiji, u januaru 2016. godine, a na kojem će biti predstvljeno 13 zemalja Centralno-istočne Evrope. Direktorka festivalske koordinacije Fružina Sep rekla je da na ovom festivalu uvek u fokusu jedna zemlje, te da će koncept koji je smišljen za sledeću godinu to biti istorijski momenat.

"Na 30. godišnjici Eurosonic festivala, Centralno-istočna Evropa će konačno biti na glavnoj bini, i svetla će biti uperena u nju. Na ovom festivalu dodeljuju se i European Festival Awards, koju je Exit osvojio prošle godine, kao i European Brakeborder Awards. Praticemo situaciju da vidimo koji će to bendovi iz naše zemlje biti na ovom velikom i prestižnom festivalu, a projekat CEETEP podržala je Evropska komisija."

M.L.

Možda te još zanima:

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

.

Želja za novim saznanjima je najveća motivacija

Srednja škola je period u kome se opredeljujemo da li nam više odgovaraju prirodne ili društvene nauke. Međutim, postoje i…

.

Za mlade heroje ne postoje granice

Dvadesetdvogodišnji Aleksa Mirković osvojio je do sada 85 nagrada. Pobedio je na ovogodišnjem Svetskom trofeju u Portugalu. Ne, nisu u…

.

Nova generacija mladih heroja

Već četvrtu godinu Exit fondacija dodeljuje nagrade Youth hero. Ove godine nagrađeno je 19 mladih, prema proceni žirija, najuspešnijih u…

.

Fimska produkcija je onakva kakva je i država

Filmski festival Cinema City pokrenuo je Miloš Ignjatović sada već davne 2007. godine i zajedno sa svojim timom ljudi stigao…

.

Fokusirani na budućnost

Oni su iz Kruševca i imaju 18 godina. Počeli su da sviraju 2017. godine. Od nastanka do sada učestvovali su…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Škripa
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 Indie road

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo