.
Trenutno
Škripa
 Dušan Majkić
Muzika / Festivali

Gradić fest - Dan treći

04.09.2017.

Kiša, vetar i hladnoća uzele su danak poslednje večeri Gradić festa. Uprkos tome najupornija publika i izvođači doprineli su tome da se festival završi kako dolikuje.

.

Završno veče Gradić festa, obeležili su nastupi umetnika različitih profila sa raznih meridijana, a dominirali su, uobičajeno - muzika i film. Među muzičkim poslasticama završne večeri Gradić festa, istakao se holandsko-srpski duo Trance n dance, inovativnim pristupom trens muzici uz pomoć suptilne elektronike i izvornog aboridžinskog instrumenta diđeridu. Pored crkve Svetog Jurja pažnju su privukli još i najmlađi učesnik festivala, Čildado iz Tuzle, kao i njegova novosadska koleginica kantautorka Olivera Popović.

ulicni1 jpg

Na rampinom putu nastupila je domaća i internacionalna zvezda u usponu Luke Black, uz odličnu scensku izvedbu vokalnog dark elektro popa i raskošne kostime, kao i beogradski neo-poperi Herz, sa izvanrednim frontmenom Acom Šišićem. Najbolji zvuk i najbrojnija poseta kod Beogradske kapije obeležili su nastupe hedlajnera poslednje večeri, rasviranih latino majstora Mambo stars i saundsistema koji je u Petrovaradin stigao sa predvodnikom domaćeg rege pokreta Hornsmanom Koyotom. Predponoćni šou u glavnoj ulici Podgrađa imali su i berlinski The Trouble Notes, čiji je ultratemperamentni akustični etno spektakl podigao nivo adrenalina i potrajao do poslednjeg atoma snage oduševljene publike. Ko ih nije gledao druge večeri sinoć je imao popravni.

ulicni4 jpg

U okviru Cinema city filmskog programa festivala, program je počeo projekcijama u zatvorenom bioskopu  Beogradski indoor cinema u gde su prikazani filmovi "Povratak", režisera Predsraga Jakšića, film koji je oduševio publiku Nikole Spasića "Zašto je Dragan napravio orkestar", a do kraja večeri na ovoj lokaciji posetioci festivala imali su priliku da pogledaju i  film "Prljavština" Tereze Nvotove i film Zoltana Bicskei "Snevani snegovi".

ulicni3 jpg

Lokacija Rampin put open air cinema, na putu koji vodi od crkve Sv. Jurja ka Tvrđavi, predstavljeni su filmovi selekcije Up to 10 000 bucks. Takođe, na ovoj lokaciji Novosadskoj publici koja se odazvala u ogromnom broju premijerno se predstavio film "Kontakt" Mihajla Obrenova, film koji prati novosadske muzičke subkulture u poslednjih dvadeset godina i broji neverovatnih 140 sagovornika.

ulicni2 jpg

Žiri mladih, koji je svako veče, na lokaciji Rampin put open air cinema pratio filmove iz Up to 10 000 bucks selekcije doneo je konačnu odluku da je ovogodišnji dobitnik nagrade Žirija mladih kratkometražni film "Leto" Erika Romera iz Škotske. Osim ovog filma Žiri je doneo odluku da su i dva filma ostavila poseban utisak na njih a to su filmovi "Videla sam te" iz Južne Koreje i film "Prednji far" Ionut Gaga iz Rumunije.

Pogledajte video s poslednje večeri festivala.

J.M./P.K.

 

.
Drugi i poslednji festivalski dan Menta doneo je nove konferencijske teme, strategije, predavanja, druženja ali i odlične koncerte…
.
Najveći regionalni festival demo bendova u ovom delu Evrope, banjalučki Demofest, po 11. put otvorio je konkurs za sve demo bendove…
.
U trenutku kada se sve više muzičkih festivala umrežava u jednu veliku organizacionu sliku, stiče se zaključak kako su "Showcase"…
Program
Kalendar događaja
Februar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
    
Anketa

Da li čitate elektronske knjige?