...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

FUS: Filmovi na fasadama i žestok džez za početak

02.09.2016.

Ovogodišnji Festival uličnih svirača počeo je tamo gde je ranijih godina imao glavni program – na Trgu slobode u Novom Sadu. Veliki broj  Novosađana na biciklima i bez njih učestvovao je u povorci koju je predvodio brazilski duo VJ Suave koji su sa tricikla emitovali animirane video klipove na fasadama okolnih zgrada. 

.

Odluka da se festival premesti iz centra grada u podgrađe Tvrđave ima svojih prednosti, pokazalo je već prvo veče. Jedinstveno barokno okruženje i uske ulice idealne su za ovakvu vrstu festivala dajući mu familijarnu atmosferu. Tri bine: kod Beogradske kapije, u Štrosmajerovoj i Beogradskoj ulici raspoređene su tako da ne smetaju jedne drugima, pa je publika mogla da bira šta želi da čuje i vidi bez ometanja.

Prava žurka počela je svirkom džez trija iz Bruklina "Moon hooch" koji su zapalili publiku kod Beogradske kapije. Dva saksofona i bubanj dobra su kombinacija ako volite zanimljive improvizacije. Iako načelno sviraju džez, bluz i srodnu muziku, Moon hooch su na mahove zvučali kao melodičniji stariji brat drum'n'bass muzičkog pravca, što je naišlo na opšte odobravanje. Ovaj trio započeo je karijeru u podzemnoj železničkoj stanici u Njujorku, da bi stigao do Bilbordove top liste i postao tražena atrakcija na mnogim festivalima.

ulicni3 jpg

Mogli smo na njihovom nastupu da vidimo šta znači virtuoznost i posvećenost, ali i ogromna energija kojom su animirali publiku.

Za to vreme u Štrosmajerovoj nastupao je simpatični bend iz Bolonje Fratelli Marelli. Nešto manje publike nego na glavnoj bini, ali u svakako intimnijem okruženju, Italijani su u sat i po pokazali majstorluk na žici i častili publiku sa mnogo humora u pauzama pesama. 

Ko je znao kako, otišao je do Beogradske ulice gde se nalazi Human jukebox, kabina u kojoj stoluje DJ koji čeka da ubacite dinar i pritisnete dugme za pesmu koju biste voleli da čujete. Iako po konceptu deluje kao vašarska atrakcija Human jukebox je mnogo više od toga, pa je na mahove bilo ozbiljne gurke ko će pre da naruči pesmu. Kada na festivalu nema boljeg izbora i ova aktivnost može da vam nadomesti zabavu.

U kasnijim satima kod Kapije moglo se čuti još kvalitetnog džeza jer su nastupili Sava Miletić kvartet, dok je Štrosmajerovu zatvorio bend Senjor Markusen.

ulicni5 jpg

Ove godine uvedena su i nova pravila za plaćanje pića. Svakog dana festivala novac menjate za kupone, a njih za piće. Kako će kuponi svakog dana imati drugačiju boju, posetioci festivala moraju na kraju večeri da menjaju neiskorištene kupone za novac, na šta je bilo dosta povika i nerazumevanja. No, okolne prodavnice, trafike i kafei sasvim su fino kompenzovali ovakav platni sistem.

Večeras nas na Festivalu uličnih svirača čeka jednako zabavan, ali mnogo raznovrniji program.

Kapija

20:00 – Frame orchestra

21:00 – La Sed Gitana

22:00 – Deep steady

23:00 – The rebel bras

00:00 – Fratelli Marelli

 

Štrosmajerova

19:00 – Aquarella maris

21:00 – Groove, plesni performans

21:30 – Mina Momčilović

22:20 – Jeno Lisztes

23:30 – Đusi Kovač

 

Beogradska

19:00 – Andrej Tomše

22:00 – Andrej Tomše

Osim programa na tri glavne bine posetioci će moći da vide još mnoštvo performansa, muzičara na drugim lokacijama u Gradiću.

P. Klaić

Možda te još zanima:

.

MKDSL, Rusty Brass Band i Bojana Vunturišević predvode Gradić fest

Večeras počinje festival uličnih svirača. Kao i obično i ove godine započinje povorkom. Zbog radova u ulici Modene, povorka ne…

.

Festival uličnih svirača uskoro osvaja podgrađe

Kraj leta rezervisan je za još jedan festival i to na novosadskim ulicama. Festival uličnih svirača ili Gradić fest ove…

.

Lena Hrvojević: Gitara je tu kad mi nije dan

Mlada kantautorka iz Novog Sada Lena Hrvojević, ove godine je na nekoliko festivala nastupala pred publikom, a na Festivalu uličnih…

.

Australijanac koji je osvojio Gradić

Jedan od izvođača koji je privukao je najviše pažnje publike na nedavno završenom Festivalu uličnih svirača je svakako i Australijanac…

.

Porto Morto spremni da naprave šou u Novom Sadu

Muzička scena u regionu ponudila je u poslednjih nekoliko godina više bendova koji su postali miljenici publike i veoma uspešno…

.

Poinciana Feels: Osećaj koji dolazi iz muzike

Letnja festivalska sezona ušla je u svoje drugo poluvreme, a krajem avgusta u Novom Sadu počinje Festival uličnih svirača, u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo