...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Muzika / Festivali

Drugi dan Gradić festa pobedio kišu

03.09.2017.

Drugog dana Gradić festa atmosfera se poprilično usijala uprkos kiši koja je umalo poremetila planove. Ipak, na odličnoj večeri možemo da zahvalimo svima koji su sinoć stali na stejdž i preneli deo svoje magije na nas prisutne. Zanimljivo je bilo videti kako su balone u rukama sa prve večeri festivala zamenili kišobrani i preteći pogledi u nebo. 

.

Kiša koja je počela da pada u popodnevnim satima pomerila je satnicu prvih izvođača, ali se program polako i sigurno naštimao i sve je krenulo kao na traci. Mi smo odlučili da veče otvorimo stejdžom kod Beogradske kapije gde su nastup počeli momci iza imena The Trouble Notes. Violina, gitara i perkusije uz muzički miks bez prave definicije, ali sa ogromnim umetničkim i zabavnim potencijalom, priredio je pravi spektakl savremene akustične muzike. Niko nije mogao da stoji mirno dok su ovi momci iz numere u numeru dizali atmosferu. I to u tolikoj meri da smo i zaboravili na kišu.

troublenotes jpg

Nakon njih nastupio je Ensh koji slobodno možemo da kažemo ima svoju vernu publiku. Internacionalni art pop projekat producenta Milenka Vujoševića na stilski veoma doteran način spaja moderne muzičke tendencije dva velika grada – Beograda i Toronta. Redefinišući postavke žanra, on uspešno kreira autentičnu i jedinstvenu viziju elektro popa uz snažnu bas podlogu, izražen sint zvuk i dominantan glas.

ensh jpg

Na bini Rampin put nastup je privodila kraju Nađa Vračarić sa akustičnim setom da bi nakon nje na binu stala Dojo. Ali Dojo kao bend. Dunja Dačić i momci iz bendova Gernika i Wolfram su udruženim snagama napravili muzičku fuziju od koje jeza ne prestaje. Fenomenalna muzička četvorka, na granici fantazije ubacila nas je u poseban trip. Publika je prosto stajala kao omađijana, a jedino što je moglo da se čuje iz mase jeste ’Kako su dobri’.

dojo jpg

Nakon njih na isto mesto stao je bend Bitipatibi. Publika ista. Nema smenjivanja nakon nastupa Dojo. Jasna nam je preferencija ljudi koji su jučerašnje veče posvetili ovom stejdžu. Šuogejz ili spejs rok drugi su termini za specifičan žanr spore, teške, gotovo ambijentalne rok muzike koja pleni jednostavnošću, dubinom i snagom tekstualne poruke. Bitipatibi su istinski majstori ovog pravca, sa izuzetno iskrenim pristupom pisanju u čemu glavnu reč vodi frontmenka Una Gašić, zauzimajući poziciju osobe koja kroz ljubav posmatra svet i stvara odnose o kojima peva iz dubine duše – pa kud puklo da puklo.

bitipatibi jpg

Mi smo odlučili da se vratimo do Beogradske kapije gde su nastup počinjali Happy Trash Production. Nastup? Ne, ono je bio performans. Njih petoro na bini, svako za svojim laptopom, muzika bez smisla, ubacivanje efekata i njihove smrtno ozbiljne face. A da, svoje mesto na bini imale su i šarene peruške za brisanje prašine. Najneobičnije plesno veče na koju može da dođe prosečan ovdašnji klaber, zahvaljujući grupi umetnika zajedničke sklonosti ka neuobičajenom i nesvakidašnjem, ili bolje reći uobičajenom i svakidašnjem, ali izvrnutom do granice kempa i kiča, pa i malo dalje.

Taman što smo se opustili i krenuli da đuskamo, kiša je odlučila da nam ipak pokvari veče. Festival se ispraznio, neki izvođači su odloženi za danas, nastupi su prekinuti.

gradicfest1 jpg

Na filmskom delu festivala Cinema city je imao više nego dobar program. Filmom "Naši očevi, majke i njihova djeca" u režiji Sanje Savić počele su prve projekcije na jedinoj zatvorenoj lokaciji bioskopa Beogradska indoor cinema. Nakon ovog filma posetioci su imali priliku da pogledaju i film Tamare von Steiner "Controindicazione", koji govori o zatvorskoj bolnici za mentalno obolele osobe u Italiji. Odmah potom  predstavio nam se dugo očekivani film Luke Bursaća „Afterparti“ koji  nas uvodi u svet instant hedonizma i noćnog života mladih u Srbiji.

gradicfest3 jpg

U ulici Vladimira Nazora, u bioskop na otvorenom Nazorovoj open air cinema predstavila su se dva filma: satirična komedija koja dolazi iz Francuske, režisera Iana Klipera "Zvezdano nebo nad mojom glavom" i "Jesen samuraja" Danila Bećkovića.

Publika je imala priliku da vidi i "Dva loto listića" režisera Paul Negoescua, a nakon toga je prikazan sjajan dokumentarac Andrua Dominika, o porodičnoj tragediji Nika Kejva "Još jednom s emocijom". 

Na lokaciji Rampin put open air cinema, u blizini crkve Sv. Juraja, predstavili su se kreativci iz niskobudžetnih industrija u okviru selekcije Up to 10 000 bucks. Druge večeri publika je imala priliku da uživa u čak 15 kratkometražnih filmova.

Zbog sinoćnje kiše večeras ćete imati priliku da čujete Luke Black-a na Rampinom putu u 21 čas, Mambo Stars na bini Beogradskoj u 20:45, i na istom mestu i Hornsman Coyote Sound System u 22 časa. Ponesite kišobrane i kabanice i ne dajte da vam kiša poremeti planove i spreči da zatvorimo Gradić fest kako dolikuje.

Pogledajte video sa druge večeri festivala.

J.Mijatović/P.Klaić

Možda te još zanima:

.

Gravy Tune: Kreativni zaokret

Gravy Tune је novosadski bend koji svira već dugo godina, negujući pravi rokenrol. Svoj autorski rad predstavili su publici kroz…

.

Kada kontrabas zvuči kao ceo orkestar

Adam Ben Ezra je izraelski muzičar koji kontrabas tretira kao ceo orkestar. I to nije moglo da ostane neprimećeno u…

.

Hibridni lajv u Gradiću

Marko Milićević aka Gramophonedzie nastupiće večeras (31. avgusta) na Festivalu uličnih svirača. Razgovarali smo o tome kako je zamislio koncept…

.

Zašto da obavezno posetite FUS

Festival uličnih svirača - Gradić fest, za Novosađane je već godinama nešto što se ne propušta. Odlična atmosfera zbog koje…

.

Prvo diksilend veče uličnih svirača u Somboru

Zagrevanje za ovogodišnji 19. Festival uličnih svirača - Gradić fest počinje u Somboru. Prvo diksilend veče uličnih svirača biće održano…

.

Zrelost pomaže da kažeš ono što želiš

Dugogodišnji novinar, rok kritičar i muzičar, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a od nedavno i doktor nauka…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo