...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Cock Sparrer, Anti-Flag i At The Gates na Exitu

05.02.2016.

Neprikosnoveni vladari žestokog punk i metal zvuka, duboko ukorenjenog u undergroundu, dolaze ove godine na Fusion i Explosive bine Exit festivala. Kako su obajvili organizatori najbolji živi punk bend i jedan od najuticajnijih street punk sastava ikada Cock Sparrer biće hedlajneri Fusion bine u subotu, 9. jula.

.

Osim na Fusionu, punk zvuk će prvog dana Exita biti prisutan i na Explosive bini gde će kultni američki anti-establišment bend Anti-Flag nastupiti prvi put u Srbiji! Na istu binu poslednjeg dana festivala dolaze pioniri i tvorci geteburške metal scene At the Gates, a u beskompromisnom zvuku će im se u petak, 8. jula na Fusion bini pridružiti i začetnici EBM i elektronskog dark-rok zvuka na ovim prostorima, ljubljanski sastav Borghesia.

Cock Sparrer je oformljeni ranih sedamdesetih godina, a na samom početku karijere su otkačili čuvenog menadžera Sex Pistolsa Malcolma McLarena, koji je želeo da od njih napravi zvezde. Početkom sledeće decenije objavljuju legendarni "Shock Troops", jedan od najuticajnijih punk albuma ikada. Njihov uspon kreće tokom 90-ih kada izlazi "Guilty as Charged", da bi danas bili među najtraženijim pank-rok bendovima sa povorkom obožavalaca, čije svirke se pamte se za ceo život.

 

Kontroverzni, aktivistički pank-rok bend Anti-Flag, čiji zaštitni znak je obrnuta američka zastava, prvi put dolaze u Srbiju. Nastali u Pitsburgu, inspirisani političkim porukama grupa Dead Kennedys i The Clash,  početkom devedesetih napravili su bum na svetskoj muzičkoj sceni, a njihovi raniji albumi "For Blood And Empire" (2006), "The Terror State" (2003) i "Underground Network" (2001) inspirisali su brojnu publiku širom sveta da se pozabavi idejom socijalizma, anti-ratnim pokretom, kao i današnjim vodećim aktivističkim pokretom u Americi - "Occupy". Anti-Flag se zalažu za radikalne promene, društvenu odgovornost i slobodu izražavanja, borbu protiv kapitalizma, rata i bezumnog nacionalizma, čime se bavi i njihov deseti album "American Spring", objavljen 2015. godine.

 

Muzički fenomen poznat kao Geteburški zvuk ili Geteburška scena, je svojim nastankom večno izmenio metal scenu povezivanjem ekstremnog death metal zvuka i melodičnog heavy metala, a pioniri i tvorci Geteburške scene su švedski sastav At the Gates. Oni su bili i ostali markirani kao ikone ovoga zvuka. Ovoga leta dolaze na Petrovaradinsku tvrđavu da uzdrmaju Explosive binu Exita.

Jedno od najznačajnijih imena slovenačke scene u vreme stare Jugoslavije, uz Laibach i Pankrte, nedvosmisleno je ljubljanski sastav Borghesia koji se smatra začetnikom EBM i elektronskog dark rok zvuka na ovim prostorima. Bend koji je, kako mnogi kažu, išao daleko ispred svog vremena, oformljen još 1982, svojom pojavom izazvao je brojne reakcije javnosti, a na scenu se u velikom stilu vraćaju 2009. godine, osveživši svoj stil mnogim novim motivima i novim idejama. 

Exit Avantura i ove godine ima povlašćene cene ulaznica za studente i srednjoškolce. Svi studenti rođeni 1989. godine ili kasnije ili srednjoškolci rođeni 1997. godine ili kasnije, imaju pravo na kupovinu jedne personalizovane ulaznice, koja ne može da se prenese na drugu osobu. Povlašćene cene su 5.999 dinara za Exit Avanturu, te 5.499 dinara za Exit festival.

Exit će biti održan od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sad, a nakon toga se žurka seli na plažu Jaz u Budvi.

M.L.

Možda te još zanima:

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

The Toasters: Publika nas menja

Kultni američki ska sastav The Toasters nakon četiri decenije staža na sceni "ne stiska kočnicu, već dodaje gas“. Iza sebe…

.

EXIT zatvoren proslavom 50 godina hip-hopa

Finalno veče EXIT festivala definitivno je bilo u znaku hip-hopa i obeležavanja 50 godina od kako je taj žanr nastao.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo