...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Muzika

Estetika malih slova

24.05.2020.

tam je vrhunska predstavnica nove pop struje mladih domaćih autora. Iza noćne scenografije neonskih putokaza u kombinaciji sa, kako to ona kaže, Mumble pop prizvukom stoji Tamara Popović. Ova 24-godišnjakinja iz Beograda se pre nekoliko dana oglasila novi singlom "Na Holdu" a ceo taj muzički izraz kompletiraće se na EP izadnju koje je najavljeno za ovu godinu. Svoje pesme radi zajedno sa ekipom iz Zicer Inc. - Mihajlom Đorđevićem (Summer Death) i Nikolom Stanojevićem (Nihilom). Krhko i poletno, odlučno i sa jasnim ciljem, tam je svesna da se najbolje u životu oseća kroz ovakav vid stvaranja.

.

Tvoj novi singl "Na Holdu" se pojavio u periodu kada smo svi bili u sličnoj situaciji. Na koji način si ti iskoristila tu situaciju?

Bilo je to jedan jako kreativan period za mene. U suštini, trebalo mi je par nedelja  da se naviknem na celu situaciju. Bilo je teško. Život mi je jako brz – sto na sat i doživela sam šok, jer nisam imala osećaj do kada će sve to da traje. Zapravo, osetila sam lepotu toga kako sve izgleda kada se vratiš sebi, umenosti i svim stvarima koje voliš.

Uz ovaj singl pojavila se i jedna tvoja nova kovanica kojom si opisala svoj žanr. Da li se kao "Mumble Pop" može opisati jedan intimniji pristup tvom muzičkom senzibilitetu?

To je, u suštini, dosta kontradiktorno, zato što je teskt pesme meni baš važan i uvek ga sama pišem. Ali, isto tako, mislim da je jako staromodna i zastarela činjenica da uvek moraš da čuješ šta pričaš, od reči do reči. Time se često kvari flow melodije. Valjda tako razmišljam jer ceo život slušam muziku na engleskom jeziku, ti autori nemaju tvrde slogove, itd. Pomenuta kovanica se pojavila još prošle godine, u studiju, kada smo radili "kako treba", na predlog mog producenta da se opustim u tom razumevanju svake reči. Na taj način niko nije ni morao da me vraća da ponavljam deonice, jer je zaključio koliko se dobro osećam prilikom takvih interpretacija. Naravno, na moj izraz je uticala i interpretacija rep muzike.

"Mi nismo ti loši dok ne padne mrak". Singl "Na Holdu"

Da li je pesma "Na holdu" onda početak jednog novog zvuka u tvom izražaju?

Sada je svaka moja nova pesma donekle različita od prethodne,  ali "Na holdu" jeste nešto što baš osećam kako svoju tvorevinu. Zvuk, atmosfera, vajb, tekst... Ne mogu da je uporedim sa nečim što već postoji.

Da li namerno praviš pesme drugačije jedne od drugih?

Radim kako me vozi. Imam različite uticaje i ceo život slušam različitu muziku. Od progresivnog metala i džeza, preko repa i trepa, čak i do narodnjaka. Nisam ograničena, volim da se istražim u žanrovima koje volim i da se izrazim kroz pravi momenat. Ja sam umetnik, pre svega.

Prvi put posle dužeg vremena čujem od nekog mladog muzičara da sebe karakteriše kao umetnika – kao neka davno zaboravljena struka.

I ja se nekad naježim od same sebe kada tako nešto izjavim. To često zvuči pretenciozno, ali po nekoj definiciji sam umetnik. Zapravo, više sebe volim da zovem stvaraocem.

Ali ono od čega ne bežiš je komercijalizacija pop muzike na ovim prostorima. Mnogi mladi autori su u tom fazonu i zadovoljavanju standarda. Vraćate se "radio friendly" formatu, pevljivim refrenima, kvalitetnom miksu...

Apsolutno. Mislim da je našoj regionalnoj sceni baš nedostajao taj pravi pop. Sada možemo da primetimo talas takve muzike i izvođača koji stvaraju takvu muziku.

tam5342 jpg

Snovi uvek isto mirišu: tam

Prvi spot za pesmu "Sve dalje" pojavio se pre par meseci. Na koji način je krenula da se odmotava tvoja priča sa njim?

U suštini je prilično dobro prošao, ali mi je žao tog singla, jer je on napravljen da bude klupska stvar. Pesma je baš stvorena da se pušta po klubovima i taj potencijal su prepoznali i mnogi beogradski di džejevi. A onda nam se desila ova situacija... Nekako se nadam da ćemo doživeti i neko novo svetlo tog singla.

Da li svaka tvoja pesma ima i jasnu vizuelni sliku, s obzirom na to da ti je taj segment isto tako bitan?

Tek sam počela, ali sam shvatila da samo moram sebi da verujem. Znam na koji način sam pravila pesme, vizuelac sam. Tako pamtim i tako funkcionišem.

Da li je spot za "Sve dalje" ispunio tvoju viziju?

Delimično. Nije to baš bila moja vizija na kraju, volela bih da u toj meri stvari budu više u mojoj kontroli.

Spot za pesmu "Sve dalje"

Zašto se tvoje umetničko ime piše malim slovom?

To je najviše zbog esetitke malih slova. Tada je sve jednako i skladno.

U jednoj rečenici sa kojom opisuješ svoj stvaralački pristup, naglašavaš kompleksnost ljubavi. Znači, nisi baš fajterka?

Da, samo izgledam tako. Tu sam najranjivija, jer duboko u sebi ljubav vidim kao nešto kompleksno. Na sve ostalo u životu možeš da utičeš, dok za ljubav to ne važi. Zato se kroz svoje pesme suočavam i obračunavam sama sa sobom. Opet, potrebno mi je dosta snage i energije da se upustim u takav koštac. Nije mi svaka pesma takva. Na novom EP izdanju, koje spremam, dosta pričam i o lepim stvarima.

Kakav ti je odnos prema lajv nastupima?

Jedva čekam da kompletiram to novo izdanje, pa da onda napravim i sastav za koncerte. Neki elektro bend, da ne budu samo matrice. To je veliki izazov koji mi tek prestoji. Kao izvođač, mnogo volim da nastupam. To je super stvar za svakog umetnika. Jedino što ja, zbog sveprisutnog rep uticaja, pišem pesme kao da sam na trkama – samo tekst, tekst, tekst, tekst... E zato se sada nadam da ću se i kroz igranje iskazati na sceni.

U nastavku pogledajte prvi spot koji je tam uradila za singl "Kako treba".

 Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Kezz: Kvalitet vremenom ispliva

Tamaru Ristić Kezz dosad ste sigurno upamtili po glasu i energiji. Pre nekoliko godina započela je svoj muzički put, oduševljavajući publiku…

.

Novi igrač donosi nove odnose na tržištu muzike

Muzički striming servis Spotifaj (Spotify) od nedavno je dostupan u svim zemljama Balkana i bivše Jugoslavije. "Sada korisnici mogu da…

.

Dobar imunitet ne čine samo vitamini

Iako se na početku pandemije koronavirusa govorilo o tome da mladi mogu biti asimptomatični ili eventualno slučajevi sa blažim simptomima,…

.

Zdravlje čine male stvari

Ljudsko telo i način kako ono funkcioniše još uvek je velika misterija, čak i najeminentijim naučnicima. Kada se malo bolje…

.

Vredi čitati Patrika Nita

Tamara Popović, 24-godišnja muzičarka iz Beograda koja stvara pod pseudonimom tam, preporučila nam je dva naslova: "Musungu Džim i veliki poglavica Tuloko"…

.

Vredi čitati Patrika Nita

Tamara Popović, 24-godišnja muzičarka iz Beograda koja stvara pod pseudonimom tam, preporučila nam je dva naslova: "Musungu Džim i veliki poglavica Tuloko"…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo