...
TRENUTNO16:10 - 16:30Pesma dana

Muzika

Čeka nas vrelo festivalsko leto

08.06.2023.

I ove godine pred nama je dugo i toplo festivalsko leto. Sezonu „velikih“ festivala tradicionalno otvara kragujevački Arsenal fest, koji ove godine traje od 28. juna do 1. jula. Nakon toga nas, od 6. do 9. jula, čeka najveći festival u regionu EXIT.

.

Arsenal fest će ove godine trajati čak četiri dana, što je jedan dan duže nego prošle godine. Organizatori imaju zaista težak zadatak da nadmaše prethodno izdanje festivala, kada su čak dve festivalske večeri bile rasprodate.

Do sada su u Kragujevcu, između ostalih nastupali i Skank Anesi, Kilsi, Tiveri Korporejšn, Plasibo...Kako kaže PR festivala Maja Cvetković Arsenal fest će i ove godine imati internacionalni karakter.

buckesedi2a jpg

Buč Kesidi na prošlogodišnjem Arsenal Festu

"Iz 17 zemalja nam dolazi preko 70 izvođača. U ovo vreme ima dosta festivala širom Evrope i teško je uhvatiti izvođače, jer obično imaju prioritete. Kako je Arsenal fest stasao tako ga je i Evropska asocijacija festivala svrstala među najbolje male festivale. To je doprinelo da se festival probije. Imali smo sreću da bukiramo Kalt, koji će u Kragujevcu svirati između nastupa u Budimpešti i Zagrebu", objašnjava naša sagovornica.

Od internacionalnih izvođača, u Kneževom arsenalu publika će ove godine moći da čuje i Klač ali i alternativni ruski bend Šortparis.Tu su i neka od trenutno najaktuelnijih imena domaće i regionalne scene - Buč Kesidi, koji je i prošle godine imao odličan nastup u Kragujevcu, Let 3, Nikola Vranjković, Kolja i Grobovlasnici, Smak Plus...

Kao i svake godine, EXIT će publici ponuditi kombinaciju najpopularnijih zvezda današnjice i predstavnika alternativne scene koje svakako vredi čuti, kaže Branislava Kolarov iz PR tima EXIT festivala.

"Tu je The Prodigy, grupa koja svakako privlači najviše pažnje i sa kojima naša publika ima posebnu vezu još od koncerata u Beogradu devedesetih godina. Ta veza je kroz godine samo jačala upravo na EXIT festivalu i radujemo se njihovom povratku. Imamo i najveći hip-hop sastav svih vremena, "Wu-Tang Clan"  koji predvode proslavu 50 godina hip-hopa koja se održava i na Tvrđavi", kaže naša sagovornica.

exitnaslovna jpeg

Ove godine je poseban fokus upravo na hip-hop muzici pa će publika na Tvrđavi moći da čuje Riko Nesti, Sanšajn, Ajs Nigrutina, Z++... Na glavnoj bini će ove godine nastupiti i osmostruki dobitnik nagrade Emi, Skrileks, Dimitri Vegas i Lajk Majk, d'n'b ikone Čejs i Status, Aleso... Tu je i tvrđi zvuk koji donosi sinfo-metal bend Epika i sastav Viagra Bojs. Domaći i regionalni muzičari će, tradicionalno, biti okosnica programa na Fusion bini.

"Program ove godine predvode lokalne snage Ateist Rep i Pero Deferomero. Tu su i Bojana Vunturišević, fenomenalni zagrepčani Porto Morto, Mortal Kombat, Zoe Kida ali i veliki broj trep i rep izvođača. Imali smo i tradicionalni konkurs Play at Exit koji organizujemo zajedno sa kompanijom Visa i koji omogućava bendovima da zasviraju upravo na Fusion bini. Prijave su završene, a četiri izabrana izvođača će stati rame uz rame sa zvezdama", priča ona.

nickcaveexit2022 png

Nik Kejv je prošle godine "kupio" publiku na Tvrđavi

Ukoliko želite da početak jula provedete na Petrovaradinskoj tvrđavi požurite, jer su još uvek dostupne i ulaznice za sva 4 dana ali i jednodnevne ulaznice, čija prodaja je ove godine počela ranije nego inače zbog velikog interesovanja. U toku je i akcija "4 plus 1", gde se za četiri kupljene karte dobija jedna gratis.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo