...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: The War on Drugs - A Deeper Understanding

28.08.2017.

Idealno utičište!

.

Iza svake prefinjene zvučne zavese stoje nezaboravne priče koje pomažu umetniku u spajanju svih neophodnih impresija. Ako bi se vodili takvom logikom muzičkog pripovedanja, jedna od sigurnih tačaka novijeg američkog kantautorskog autoputa sigurno bi nosio naziv: The War on Drugs.

Bend su 2005. oformili prijatelji iz Pensilvanije, Adam Grandušil (Adam Granduciel) i Kurt Vajl ( Kurt Vile). Ovaj duo je naporno radio, pravio pesme i planove, a sve se to konačno povezalo n aalbumu prvencu "Wagonwheel Blues" koji se pojavio na leto 2008. može se reći da se već tu pojavila Grandušilova opsesija ka pravljenju što dužih pesama, bez ikakvog opterećenja kako će to sve proći na radiju i televiziji.

w3 jpg

Omot albuma prvenca: Wagonwheel Blues

Veća pažnja ka sastavu The War on Drugs pojavila se u vreme izlaska drugog studijskog albuma pod imenom "Slave Ambient", tačnije na leto 2011. Hipnotički uticaj samih pesama i njihove neodoljive melodije nastavile su svoj put na šinima koje su godinama postavljali autori poput Boba Dilana, Brusa Springstina i Toma Petija tako da su mnogi priznati muzički kritičari ovo izdanje toplo preporučivali kao perfektan saundtrek svakog uzbudljivog putovanja koje bilo dobro ponovljati sa pravim društvom. Letnja melanholija i gitarska distorzija pefektno je zamuljana rečima pesama poput "Brothers" ili "Baby Missiles".

Spot za pesmu "Baby Missiles"

A onda se, tačno posle godinu dana studijske pauze, pojavilo istinsko remek – delo i to u vidu albuma koji nosi naziv "Lost in the Dream". Iscrpljujuće turneje itekako su delovale na fizički i psihičku sliku Adama Grandušila, uz propratne napade depresije i bremena usamljenosti. Ipak, pravi umetnici upravo iz ovakvih i sličnih situacija uspevaju da uobliče svoje probleme kroz vrhunske pesme. Uticaji sintetičkih ali toplih zvuka iz osamdesetih godina prošlog veka dali su pomenutom izdanju veoma poletnu nijansu. 

Spot za pesmu "Red Eyes"

Skoro svaka pesma na albumu predstavlja pravi manifest osećanja uz vrhunski aranžman i jasnu impresiju, mada je to teško potvrditi ovaj zaključak iz Adamovog ugla. Naime, on je poznat i po tome što je skoro uvek nezadovoljan krajnjim proizvodom, a svoje pesme menja iz dana u dan dok teška srca ne odluči da je došlo vreme da završe na albumu. "lost in the Dream" naprosti kipti od odličnih pesama koje poput velikog talasa zapljuskuju naše draga pa čak i zaboravljene uspomene. "Red Eyes", "Under the Pressure", "An Ocean in Between the Waves", "Burning", "In reverse"...

w1 jpg

Tvorci sintetičkih snova: The War on Drugs

Svakom pravom muzičaru iskonski izazov predstavlja zadatak kako da napravi bolje ili isto tako dobro delo od već uspešnih radova iza sebe. Bidu budan u tonskom studiju, neprestano preispitivati svoja kreativna rešenja, menjati postavu benda... Sve se to desilo Adamu Grandušilu na svom putu stvaranja novog poglavlja svog matičnog benda koje ovoga puta nosi naziv "A deeper Understanding". 

w2 jpg

Frontmen iz senke: Adam Grandušil 

Cela priča i jeste neka vrsta nastavka zvuka i bita prošle ploče sa još jasnije zacrtanim ciljem kako pesma ima svoje nezavisno trajanje i priču koju mora da ispriča. Tako se marta ove godine, svet spremio za novu ploču sastava The War on drugs kroz desetominutnu lepotu pod nazimenom "Thinking of a Place".

Desetominutna melanholija: Thinking of A Place

Zato, neka vam deset novih pesama pokažu svoje tajne i ramove po kojima su sačuvane. Uz grupu The War on Drugs ponovo ćete osetiti uzvišenje vrhunske muzike i sjaj neonskih snova. O Radio pulsira upravo tim sjajem.

U nastavku pogledajte spot za kompoziciju "Holding On".

 Dušan Majkić

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo