...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: Bring Me the Horizon - Amo

28.01.2019.

Municija žestokih emocija!

.

Kada kovanicu metalcore zamenimo kovanicom pop elektronika – dobijamo kratak opis novog albuma benda Bring Me the Horizon. Novo izdanje nosi naziv Amo i sadrži 13 pesama. Nekoliko pesama koje se nalaze na ovom albumu publika je već imala prilike da čuje jer su objavljenje kao singlovi. Među njima su Mantra, Wonderful life, Medicine, ali i pesma koja je poslednja objavljena samo nekoliko dana pred album Mother tongue.

bmh2 jpg

Iako je BMTH bend koji konstantno eksperimentiše kada su u pitanju nova izdanja, ove pesme dugačije su od svakog zvuka na koji smo do sada od benda navikli. Mnoge fanove naterali su na razmišljanje. Dosta blaže od svih prethodnih, ali i dalje odlične "Mantra" i "Wonderful life" (feat. Dani Filth) dobile su dobre komentare nakon samo nekoliko dana. Već po objavljivanju pesme "Medicine" ljudi više nisu znali šta da očekuju, dok je "Mother tongue" izazvala pometnju kod svih. Sve se ipak završilo na tome da je za bilo kakav komentar potrebno čuti ceo album.

Pojavom albuma usledila je i ogromna količina pomešanih emocija. Scream deonice pevača Olija Sajksa gotovo u potpunosti zamenjene su matricama, clean vokalima i mnoštvom elektronike. Pojedine pesme na trenutak zvuče i kao predlozi za takmičenje za Eurosong. Ako je suditi po reakcijama fanova koje je BMTH navikao na tvrđi zvuk – u pitanju je manjak kreativnosti. Tako na primer u komentarima na Youtube-u prednjače oni koji kažu da "novi Coldplay zvuči fantastično". Ono što ipak protivreči takvim izjavama jeste činjenica da su lirički i dalje perfektni.

Jedan od razoga za ovakve komentare jeste taj što je njihov prethodni album That’s the Spirit iz 2015. godine bio alternative rock sa dosta gitara i prepoznatljivog vrištanja, a album pre toga "Sempiternal" čist metalcore, te nikome nije ni palo na pamet da bi BMTH mogao da krene u bilo kom drugom smeru. O poređenju prvog i poslednjeg albuma nema potrebe ni govoriti. Ako biste na primer pustili Chelsea Smile, pa potom Ouch, verovatno nikada ne biste ni pomislili da se radi o istom izvođaču. Nove, radio friendly stvari, koliko god da su catchy, ipak zahtevaju više više od jednog preslušavanja za kreiranje bilo kakvog mišljenja. Ako prelomite i date im šansu, sumnja da vam se neće dopasti gotovo da i ne postoji.

Kada bismo sumirali "Amo" u jednoj rečenici, ona bi glasila ovako – ako novi album slušaš bez ikakvog predznanja o bendu – bićeš oduševljen, međutim ako si fan benda, album je odličan – kad se malo navikneš. 

M. M.

Možda te još zanima:

.

Samoubistvo je odraz nemoći da se prevaziđe velika bol

Tragična vest o gašenju dva dečija života i samoubistvu dve mlade osobe u Novom Sadu, na žalost, ponovo nas je…

.

Napukli komad metala se sam popravio, svi u čudu

Naučnici su nedavno prvi put snimili "čudesan proces samoizlečenja" u metalima.

.

Strip autorke u Srbiji: Između priznanja i ignorisanja

"Politikin zabavnik" je ponovo u centru pažnje, ali ovoga puta ne zbog zanimljivih tekstova koji svake nedelje izlaze u tom…

.

Samostalni referenti: Bunt je u nama!

Beogradski ska bend Samostalni referenti je posle skoro 11 godina pauze objavio novi album pod nazivom "Nikad sam...Uvek sasvim sam!".…

.

Meril Strip u novoj sezoni serije "Samo ubistva u zgradi"

Trostruka oskarovka Meril Strip pridružila se postavi treće sezone crnohumorne detektivske serije "Samo ubistva u zgradi", nagovestila je glumica Selena…

.

Vredi pročitati: Samo sam svirao tango

Sociološkinja Jelena Andrić nam za ovu nedelju preporuče knjigu "Samo sam svirao tango" autora Kristofa Hajna.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo