.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Muzika

Album nedelje: Beirut - Gallipoli

27.02.2019.

Muzički Ves Anderson!

.

Spoj svetske muzike ("World Music") i hipsterskog popa nikada nije zvučao tako komercijalno kao što to znaju da urade momci iz malog grada Santa Fe u Novom Meksiku. Zapravo, bend Bejrut (Beirut) je zvučna slika svog glavnog tvorca Zeka Kondona (Zeck Condon) koji se oduvek interesovao za sintezu folka, baroknog popa i elektronike. Novi stepenik u ovom istraživanju zove se "Gallipoli". U pitanje je peti studijski album uz kog je Kondon raskrstio sa prošlim životom. Dakle, razveo se, napustio ženu, decu i kuću u ruralnom delu Amerike. Odeslio se daleko, čak u Berlin. Ovaj potez sigurno se odrazio i na njegovo, turističko, stvaralaštvo.

Zvuci Guče na indi način: Prvi istoimeni singl sa novog albuma

Otuda i česta poređenja sa američkim rediteljem Vesom Andersonon. Sve te njegove tople, simetrične, analogne, pomalo zaboravljene setove i kapriciozne likove naći ćemo i u pesmama sastava Bejrut. Ako je film "Grand Budapest Hotel" prava odrednica ovakvog odnosa, onda je njegova druga strana medalje upravo ovaj album koji je sniman na melanholičnom suncu južne Italije. Zato neke pesme sa novog albuma i jesu nazvane naslovima na italijanskom.

Klavirska sofisticiranost: Singl "Corfu"

Svi pomenuti uticaji doveli su to toga da je ovaj album možda i najbogatije izdanje u karijeri sastava Bejrut. Siromašna, hipsterska produkcija konačno je zamenjena nešto pompeznijim lupovima i sintovima, a tu su i uplivi i avangardnog džeza. Ali, "Gallipoli" nije potpuno oslobođen zajedničkih tačaka koje sa prethodnim albumima. Na njemu samo vlada neka vrsta indi-rok suzdržanosti srednjih tonova, koji nam usmeravaju raspoloženje ka nekim skrivenim mestima, dok nedostatak instant himni zahteva strpljenje i ponavljanje slušanja. Što bi reklo veće staraca: "Nije na prvu". Ali Kondon se nesumnjivo kreće napred, popuštajući i dodajući više boja muzičkoj mešavini iza koje ostavlja trag u svojoj nemirnoj potrazi za novim domom.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Landslide":

Spisak pesama:

1.           When I Die        

2.           Gallipoli                          

3.           Varieties of Exile                         

4.           On Mainau Island                       

5.           I Giardini                        

6.           Gauze für Zah  

7.           Corfu   

8.           Landslide                        

9.           Family Curse                  

10.         Light in the Atoll                          

11.         We Never Lived Here                 

12.         Fin

 

 

.
Gitarista Daniel Beža i French Jazz Band održali su veoma posećen i hvaljen koncert u Kulturnoj stanici Svilara. Uz Daniela nastupili…
.
U nedelji posle festivala, brdo kulturnih događaja za povratak u realnost..
.
Jedno od najvećih tehno imena današnjice Dax J, uprkos užasnom vremenu, nastupio je poslednje večeri Exit festivala. Pre nastupa…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?